Sensommarbröllop I Östergötland: Clara + Karl

Clara och Karl gifte sig den 3 september 2022 och anordnade ett prestigelöst och personligt sensommarbröllop i Östberga kyrka, med efterföljande fest på Vilseberga bränneri, ca 5 mil väst om Linköping. Bakom kameran denna dagen stod den Göteborgbaserade fotografen Amanda Falkman som i vanlig ordning briljerat med vackra bilder. Vi lämnar över ordet till bruden brudparet som får berätta mer om dagens alla ögonblick.

Så träffades brudparet

Clara: Jag började i Karls klass i åttan i högstadiet och vi blev nära vänner. Vi fortsatte att gå i samma klass under gymnasiet och satt bredvid varandra på nästan varje lektion. Med en månad kvar till studenten blev vi till slut ett par på en studentskiva. Den festen hölls på en plats som lustigt nog ligger bara några kilometer ifrån platsen där vi kom att gifta oss.

Friade gjorde Karl i augusti 2021 när vi var på en underbar semester i Tällberg, Dalarna.

Bröllopsplaneringen

Clara: Jag har länge velat gifta mig under sensommaren eller hösten, en tanke som även Karl gillade. Vi diskuterade tidigt vilka delar kring bröllopet som var särskilt viktiga för oss. Vi funderade över vad vi kunde göra själva för att det skulle kännas personligt men också för att hålla nere kostnaderna.

Med pandemin nära i minnet funderade vi på storleken på bröllopet, men kom till slut fram till att vi ville satsa på att samla alla våra nära och kära vilket blev väldigt lyckat. Vi var några av de första i vår umgängeskrets att gifta oss, så jag samlade mappar på Instagram för inspiration och läste även andra bröllopsberättelser här på Sisters In Law.

Jag bestämde också att jag ville göra alla trycksaker själv då jag tycker det är väldigt kul.

Klädseln

Clara: Som dotter till en textillärare visste jag tidigt att jag ville sy min egna klänning tillsammans med min mamma. Även här samlade jag inspiration i mappar på Instagram och funderade länge på vad just jag trivs bäst i. Ledorden blev enkel och elegant. Jag tog ett mönster jag hade hemma och gjorde några justeringar. Tyget köpte jag på Gårda Textil i Göteborg och var i underbar silke.

Karl: Jag har ett intresse för kostymer så jag använde en jag redan hade och som är uppsydd efter mina mått. Även i övrigt använde jag nästan bara kläder som redan fanns i garderoben. Då kunde jag vara trygg med att det skulle vara bekvämt. Det enda nya klädesplagget var skjortan som också var måttsydd.

Styling och accessoarer

Clara: Jag visste att jag ville ha en stram frisyr med låg knut och kontaktade en barndomskompis mamma som är frisör som hjälpte mig med det. Sen sminkade jag mig själv vilket jag är väldigt nöjd med. Då jag sällan använder så mycket accessoarer, bestämde jag mig för att enbart bära mina favoritörhängen dagen till ära. Övriga accessoarer bestod av en begagnad slöja, hemstickad kofta och mörkt vinröda naglar.

Karl: Slipsen har jag köpt begagnad på Ebay, där kan man hitta en del bra fynd. Manschettknapparna var min morfars som hade samma initialer som jag, så det kändes fint att kunna bära dem.

Blommorna

Clara: Tidigt bestämde Karl att han skulle odla alla blommorna till vårt bröllop. Så redan i januari började sådderna och plantorna ta över vår lägenhet i stan. I maj kunde vi äntligen plantera ut dem i vår stuga i Småland. Ni kan säkert tänka er att det var många som undrade hur det gick med alla blommorna månaderna innan bröllopet. När vi började närma oss bröllopsdagen insåg jag att vi kanske la lite många ägg i samma korg, varför jag hörde av min till en lokal florist som hjälpte mig att göra en bröllopsbukett och ett corsage till Karl. Men all övrig blomsterdekoration odlade och arrangerade vi själva.

Vigsel i Östberga kyrka

Clara: Vi hade vår vigsel i en liten kyrka vilket var mysigt då den blev näst intill fullsatt. Min faster spelade all musik under vigseln, både orgel och ett par klassiska stycken på piano. Efter vigseln bjöd vi på kaffe och hembakat i det intilliggande församlingshemmet.

Vigselringarna

Clara: Vi båda ville ha klassiska ringar. Min förlovningsring är en solitärring med vridna klor och min vigselring är en enkel slät, båda gjorda i platina. Karls ring är även den slät men i rött guld.

Bästa minnet från dagen

Clara: Att ha alla sina närmaste samlade på ett och samma ställe var en otrolig känsla. Allas blickar när vi gick in i kyrkan, alla varma kramar under hela dagen och alla skratt. Och sen var dansgolvet galet kul, vi höll på i timmar!

Karl: Ögonblicket när vi klev in i kyrkan och alla var samlade där inne var väldigt speciellt. Det var naturligtvis en stor anspänning inför det och mycket känslor som rusade. I efterhand hade jag svårt att minnas hur ingångsmarschen lät.

Om fotografen Amanda Falkman

Clara: Jag följer ett gäng bröllopsfotografer på Instagram och kontaktade en som jag fått upp ögonen för. Då hon inte var tillgänglig vårt datum tipsade hon mig vidare till några av hennes branschkollegor, varav en var Amanda Falkman. Jag föll direkt för hennes formspråk och de prestigelösa ögonblicken. Att Amanda dessutom är en otroligt fin och inkännande person var en fin stöttning under hela dagen.

Platsen för bröllopet

Clara: Vi båda ville gifta oss nära hembygden runt Gränna så det blev utgångspunkten för letandet. Vi tittade först på några olika ställen men de kändes inte helt rätt. Men efter många timmars scrollande på Instagram hittade jag festlokalen som kändes perfekt för oss. Därefter bestämde vi att viga oss i en liten medeltida kyrka i närheten av festlokalen. Kyrkan låg vackert på en kulle med utsikt över Vättern och festlokalen låg mitt ute på det östgötska slättlandskapet.

Middag/Fest:

Clara: När gästerna anlände till festlokalen bjöd vi på bubbel och snittar. Vi hade även ordnat med lite spel och aktiviteter. Middagen hölls en våning upp där vi dukat med en traditionell honnörssittning. Borden dekorerade vi med blommor, ljusstakar och burkar med polkagrisar från hemstaden Gränna. Till middagen serverades en kall förrätt efterföljt av en sensommarbuffé med mat från trakten. Vi hoppade desserten och serverade istället traditionell bröllopstårta med kaffe och avec till efterrätt.

Efter middagen hölls festen en våning ner. Vi började med bröllopsdans som övergick till en riktig hejdundrans fest. Vi hade hyrt in bra ljus och ljud, men ingen DJ. Uppgiften löste en av våra kompisar som gladeligen tog sig an uppgiften.

Tips till andra

Clara + Karl: Vårt främsta tips är att fundera på vad som är viktigt för er och satsa på det. Ett bröllop kostar oerhört mycket, inte enbart i pengar utan också i tid. Det kan bli övermäktigt om allt under dagen ska vara planerat in i minsta detalj. Vi gjorde mycket själva men bad också våra vänner om hjälp både innan bröllopet och under självaste dagen. Vi hade till exempel ingen DJ eller bartender vilket funkade galant. Det kändes som världens bästa hemmafest, en känsla som i alla fall vi gillar!

Fotograf: Amanda Falkman
Brudklänning: Tyg från Gårda Textil i Göteborg och mönster från Vouge,
Kostym: Rob & Co i Göteborg
Festlokal: Bränneriet i Vilseberga
Florist: Ebe plant i Gränna
Ringar: Van Bruun
Trycksaker: Alla papperstillbehör köptes på Rum för papper i Göteborg
Hårstylist: Pernilla Wigh
Catering: Anna Skoog