Lantligt bröllop: Elinor och Johan

Som ett återkommande inslag här på bloggen kommer vi att publicera bröllopsberättelser där par runt om i landet berättar om sin bröllopsdag. Läs mer under Bröllopsberättelser hur ni kan gå till väga om ni vill få ert bröllop publicerat här. Som en av grundarna till Sisters in Law tänkte jag (Elinor) att vi inleder denna serie av bröllopsberättelser med mitt bröllop! 

Jag och Johan gifte oss den 1 augusti 2015. Både vigseln och middagen hölls på min pappas gård norr om Stockholm. Det kändes speciellt att vara på gården där jag har vuxit upp och det blev ett väldigt lantligt och intimt bröllop. Vi bjöd bara våra närmaste släktingar och vänner, sammanlagt 33 gäster. Vi hade ett lite speciellt upplägg där vi hade en separat fest för våra vänner helgen innan bröllopet. Det var en livad tillställning där vi bjöd på plockmat, drack bubbel och dansade till klockan åtta på morgonen. Jag har tyvärr inga bilder från den kvällen, men desto mer från bröllopet.

IMG_1390

Jag och mamma gjorde min brudbukett, tärnornas buketter, butonnieres till Johan och hans best man och alla blomsterdekorationer själva. Vi använde rosa rosor, liljor och nejlikor, vit brudslöja, ormbunksblad och några längre grässtrån till buketterna.

IMG_8874
IMG_8876

Jag och mina tre brudtärnor drack bubbel och gjorde oss i ordning tillsammans innan bröllopet. Celina fixade mitt hår och fäste slöjan med hårspännen och blommor.

IMG_1348

Sminkningen gjorde jag själv och jag ville mest se ut som vanligt. Klänningen och slöjan är mormors gamla som hon hade när hon gifte sig med morfar 1962. Jag fick lägga ut klänningen lite så den passade mig (mormor hade 58 cm i midjemått!), men det kändes fantastiskt att få ha samma klänning som mormor hade. Jag hoppas att den kommer att få användas igen.

IMG_2930
ringar

Min förlovningsring har också varit mormors. Det är en guldring med en safir och två små diamanter. Hon fick den i gåva från morfar när han hade varit i New York på 60-talet. Även min vigselring och Johans ring kommer från början från släktingar till oss. Som ni ser är det inte mycket nytt på bröllopet. Johans kostym och skjorta är dock nya och kommer från Filippa K. Slipsen är från Tiger.

IMG_1601

Johans best man Emil.

IMG_1556
IMG_8764
IMG_1532
IMG_8687 copy

När gästerna kom serverade vi bubbel i trädgården. Johan höll ett litet välkomsttal och berättade hur upplägget för kvällen såg ut, vem som skulle vara toastmaster och vart vigseln skulle hållas. Sedan minglade vi runt i trädgården i väntan på att vigselförrättaren skulle komma. 

20271682110_7aecb0b6ca_c copy
IMG_8875
IMG_1660
IMG_1670

När vigselförrättaren kom gick vi bort till en björklund som vi hade valt ut som plats för vigsen.

IMG_8881
IMG_1714

Vi ställde oss vid bröllopsbågen som pappa hade tillverkat av ett böjt stålrör och som vi sedan klätt i björkris. Zanna hade dekorerat bågen så fint med blommor från trädgården. Sen var det dags för själva vigseln. Vi gifte oss borgerligt och hade valt en vanligt vigselakt utan musik eller dikter men det var väldigt stämningsfullt ändå.

IMG_1728
IMG_1729
IMG_1733
IMG_8878
IMG_1757
IMG_1746
IMG_1775
IMG_8772
IMG_1767

Efter vigseln blev det kramar och lite mer uppställd fotografering.

IMG_8870
IMG_1779

Jag och mina underbara tärnor Helena, Malin och Celina.

IMG_1897
IMG_1868
IMG_1878

Sedan gick vi tillbaka till huset och dukade fram förrätten. Vi serverade skagentoast och som vegetariskt alternativ fanns rödbetor och sparris med chevrecrème och parmesanchips. Till huvudrätt hade vi en buffé med rökt lax, kallskuret viltkött, olika sorters pajer, fransk potatissallad, vanliga sallader och surdegsbröd. Borden och stolarna fick vi låna från en församlingsgård i närheten. Porslinet var blandat från två gamla serviser och vanligt köksporslin.

IMG_3127 copy
IMG_7245 copy

Vi ställde fram vinflaskor, kall öl och isvatten på borden. Vi hade också mer öl som vi lade i stora kar fyllda med is och ställde i trädgården.

IMG_2904
IMG_3144 copy

Här har vi ju det andra Sisters in Law-paret, Nils och Zanna!

IMG_7278 copy

Och det hölls tal! Min pappa inledde med att berätta om gårdens historia. Vi är tydligen de första att gifta oss där, men min pappas mormor Ellen och morfar Kalle förlovade sig i björkbacken där vi vigdes år 1919. Sen köpte de gården och resten är historia som man säger. Johans pappa höll också ett fint tal där han berättade om Johan som liten och välkomnade mig till familjen. Min vän Celina som också var toastmaster höll ett helt fantastiskt tal som fick både mig och mamma att gråta. Johans best man Emil höll ett tal där han berättade om hur jag och Johan träffades och på vilket sätt han har varit delaktig i våra liv sedan dess. Eftersom vi hade en så kort vigselceremoni ville jag och Johan hålla tal till varandra också, så det gjorde vi. Det var riktigt pirrigt men så himla härligt också. Jag grät såklart när Johan berättade att han faktiskt älskat mig sedan första gången han såg mig. Sedan spelade och sjöng Johans pappa och bröder en rolig sång som de hade skrivit om oss.

IMG_7291
IMG_7285 copy

Efter middagen tog vi med alla upp på loftet som vi hade pyntat med björkris, vimplar och ljuslyktor. Vi skar "tårtan" som var en morotskaka och drack kaffe och dessertvin. Sedan dansade jag och Johan första dansen till låten Love Me, Please Love Me med Michel Polnareff. Efter att vi hade dansat en stund så hängde vi kvar uppe på loftet, drack öl, pratade och lekte med tomtebloss. Det blev dock en relativt tidig kväll, de flesta ungdomarna hade ju varit med helgen innan och festat loss, så vid tvåtiden gick vi och lade oss.

bröllopstårta<
IMG_7347 copy

Det var mitt och Johans bröllop, och det och var en av de bästa dagarna i mitt liv. Så säger förstås alla, men det var verkligen så. Hoppas ni gillade vår bröllopsberättelse!

Fotografer: Zanna Metzer, Erik Pejryd och Lars Pejryd

Elinor liten grön.jpg