Lantligt Septemberbröllop Med Vigsel Och Fest I Lada: Amanda och Martin

Amanda och Martin gifte sig i en mysig lada utanför Göteborg den 11 september 2021. Molnen låg tjocka över himlen, men stämningen under dagen var allt annat än grå. Brudparet bjöd in sina gäster till ett fartfyllt, avslappnat och festligt bröllop med många personliga detaljer och annorlunda idéer. Med foton från Jennifer Nilsson ska vi dyka rakt ner i den här måndagens härliga bröllopsberättelse. Vi lämnar över ordet till brudparet.

bröllop göteborg
bröllop göteborg
bröllop göteborg

SÅ träffades brudparet

Amanda: Jag och Martin träffade på Tinder och vi skrev med varandra ganska länge innan vi träffades första gången. Så när vi väl träffades kändes insatserna rätt höga eftersom vi hade klickat så bra i chatt. När vi väl träffades gjorde vi det på ett klassiskt ölhak av modellen småsunkigt i Majorna. Det slutade i en ordentlig festkväll med tillhörande fylla. Mycket skratt och många öl! Resten är historia.

Jag friade till Martin under en weekend i Köpenhamn. Jag har alltid varit helt säker på att jag inte vill gifta mig, vilket jag varit väldigt tydlig med mot Martin. Så när jag ångrade mig, som man ju kan göra, insåg jag att det skulle vara upp till mig att fria om det skulle bli av. Jag tyckte att det kändes för mycket som en replik att fråga honom rakt ut så jag skrev "vill du gifta dig med mig?" på badrumsväggen med en whiteboardpenna. Dock missade Martin detta när han var på toa så jag fick tvinga in honom dit igen, haha. Men han blev otroligt glad och vi hade fantastiska dagar i Köpenhamn efter detta.

bröllop göteborg
bröllop göteborg
bröllop göteborg
bröllop göteborg
bröllop göteborg
bröllop göteborg
blommor bröllop

BLOMMORNA

Amanda: Jag ville inte ha en så "romantisk" bukett utan ville ha en bukett som matchade vår stil i övrigt och som gick i färgerna som var genomgående för oss; grönt, vitt och brunt (trä). Så jag fick en fin bukett med precis rätt känsla. Övrig blomsterdekoration var minimalistisk med fokus på grönt.

bröllop göteborg
bröllop göteborg
bröllop göteborg

OM BRÖLLOPSFOTOGRAFEN

Amanda: Jennifer är verkligen en otrolig fotograf men hon är också en otrolig person. Det blev en så härligt tillskott, både i planeringen inför och under själva dagen. Vi kände oss så trygga och bekväma med henne och det var så skönt att bara veta att allt som händer fångas. Och bilderna blir ju helt fantastiska! Jag hittade Jennifer via instagram och efter vår första möte med henne kände vi att hon passade oss perfekt, både i bildstil och som person!

bröllop göteborg

KLÄDSEL

Amanda: Vi var båda två ganska noga med att vi ville vara fina, utan att för den sakens skull vara obekväma eller känna oss utklädda. Jag valde en benvit omlott-klänning som jag kände mig sjukt fin och bekväm i. Sen bytte jag om till vita jeans och en vit paljettopp till festen, eftersom jag aldrig i mitt liv festat i klänning och inte ville göra det den här gången heller.

Martin ville ha en ljus kostym som kändes sommar. Han sydde upp en beige kostym i linne, precis som han ville ha den. Till det hade han vita sneakers, vilket blev den perfekta balansen av uppklätt, personligt och bekvämt.

bröllop göteborg
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel

VIGSELN

Amanda: Vi ville inte att vigseln skulle bli en alltför allvarstyngd situation, även om den såklart skulle få vara känslosam. Därför valde vi att ha min yngsta lillebror Axel, som är 21, som flower-guy. Så när Martin hade gått in och alla trodde att jag skulle komma in med min pappa kom istället Axel in till låten "Play that funky music" och kastade rosblad. Det blev så himla bra att bryta upp stämningen med skratt.

Vi hade en borgerlig vigsel med en del musik i, en av mina bästa vänner sjöng och hennes bror spelade gitarr. Sen läste vår bestman Johan och bestwoman, min syster Olivia, en text. Det blev oerhört fint och precis lagom med skratt och gråt.

lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel

BRÖLLOPSPLANERING

Amanda: Jag skulle säga att vi inte var särskilt inspirerade av något eftersom vi var ganska noga med att det skulle bli vår dag och att den skulle kännas som vi. Så vi letade mycket inåt i hur vi skulle vilja att dagen såg ut, och det vi landade i var att vi verklige ville ha en fest! Vårt led- och temaord för bröllopet var KUL och vi fattade alla beslut utifrån vad vi tyckte kändes mest kul. Detta gjorde det lätt att planera för vi har ganska lika uppfattningar om vad vi tycker är kul. Så när det gällde dagen räknade vi bakifrån. Vi ville ha många timmars fest, så vi räknade liksom bakåt från att vi tänkte att festen skulle ta slut så många timmar vi ville ha fest (sex timmar kände vi var lagom, haha), vilket gjorde att vi fick köra en väldigt tidigt middag (15.30 typ) och det blev verkligen perfekt för oss och vår dag!

Vi drabbades litegrann av corona, men vi hade ändå tur. Vi skulle egentligen gift oss 5 juni, alltså tre månader innan det som sen blev vår bröllopsdag. Men när vi kände att det kanske skulle bli svårt att genomföra allt på det sättet vi ville i juni hörde vi av oss till lokalen och de var så underbara att de lyckades ordna ett nytt datum till oss, som alltså blev 11 september (ett inte helt "rent" datum, haha, men i det läget tackade vi och tog emot bara). Och tills dess hade alla gäster fått två sprutor och vi kunde genomföra allt precis som vi ville. Så vi är så otroligt glada och tacksamma över att allt löste sig så bra!

lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel
lantligt bröllop vigsel

TIPS TILL ANDRA SOM PLANERAR SITT BRÖLLOP

Amanda: Vårt bästa tips till andra som planerar sina bröllop är att försöka hålla koll på vad man själv vill och tycker om. Det finns mycket idéer om tradition och "måsten" kring sådana här dagar och ibland kan det göra det svårt att hålla blicken på det som NI verkligen vill ha under er dag. Vi hade ju som sagt ledordet "kul" och det gjorde det lätt att hela tiden välja och välja bort. Vi gjorde inget för att man "borde" eller för att man "måste", alla beslut vi fattade utgick från vad som var viktigt för oss.

Och! Allt kommer att lösa sig och bli bra. Ibland kanske det känns som att det kommer gå åt skogen alltihop, men det kommer det inte att göra. Lita på varandra och er känsla så kommer allt bli toppen!

lantligt bröllop
lantligt bröllop

BRÖLLOPSPLATSEN

Amanda: Vi kände tidigt att vi gillade tanken på en loge, men viktigast för oss var ändå att ha en lokal som vi kunde göra något eget med. Vi ville inte ha något färdigt paket, utan ville utforma det på vårt sätt. Vi ville ha mycket frihet helt enkelt, och det erbjöd Slättens Loge. Plus att det är en otroligt vacker plats!

För att slippa logistik-krångel hade vi både vigsel, middag och fest på samma ställe. Vi vigdes på nedervåningen, middagen var på övervåningen och sen var festen på den undanröjda nedervåningen. Det var väldigt skönt att inte behöva slussa så många personer från massa olika ställen.

lantligt bröllop
lantligt bröllop
lantligt bröllop
lantligt bröllop
lantligt bröllop middag

BRÖLLOPSFESTEN

Amanda: Vi valde att lägga allt ansvar för middagens innehåll på våra toastmastrar, min andra bror Theodor och Nils, en av Martins bästa vänner. Vi bad dem att inte avslöja något för oss om vad som skulle hända under middagen och det var oerhört skönt. Det var en stund som vi helt kunde slappna av och bara åka med på allt som hände. För OJ vad det hände saker!! Toastmastrarna hade utformat kvällen som en podcast och det var högklassiga och mycket underhållande tal hela tiden. Ibland kan ju för många tal på ett bröllop bli lite jobbigt för gästerna men jag vågar ändå säga att talen och spexen som våra familjer och vänner levererade var underhållande för alla som var där. "Det var som att vara på en show", sa flera till oss efteråt, vilket vi tycker är ett toppbetyg.

Jag och Martin valde att sitta ensamma vid ett eget bord och det är vi också väldigt nöjda med. Det var skönt att få små micro-pauser ibland där vi kunde andas lite. Sen hade vi stolar vid vårt bord där andra kunde komma och mingla och där satt det folk hela tiden. Men vi är glada att vi skippade ett klassiskt honnörsord. För gästerna valde vi runda bord eftersom att det kändes mest socialt och maten vi bjöd på vad vegetarisk och asiatisk, eftersom det är sån mat vi äter och älskar.

Festen var som sagt LÅNG och istället för att hyra in en DJ så hade vi låtit våra vänner anmäla sig till att ta "DJ-timmar". Så vi hade fem par vänner som tog varsin timme och så tog jag och Martin en, där man styrde dansgolvet. Många går ju med oförlösta DJ-drömmar så vi kände att det var ett perfekt tillfälle att infria dem. Och det var inte svårare än att DJ-paren fick göra en egen spotifylista och välja vad vi skulle dansa till. Det blev succé!

lantligt bröllop middag
lantligt bröllop middag placering
lantligt bröllop middag
lantligt bröllop middag
lantligt bröllop middag
lantligt bröllop middag

BÄSTA MINNET FRÅN DAGEN

Amanda: Förutom de mest uppenbara sakerna som vigseln och sånt så måste jag ändå säga att min familjs tal är något av de saker jag minns bäst. Min syster Olivia började talet rätt lågmält för att sen börja sjunga och helt plötsligt ställde sig familjemedlem efter familjemedlem upp och sjöng en egenskriven text om mig och Martin till Frida Hyvönens låt "Sjön". Det var så sjukt roligt och mäktigt. Ett riktigt "Love Actually-moment"!

Martin: Ett av mina finaste minnen från dagen var på natten, kanske vid 04, när alla precis hade åkt hem och vi, jag och Amanda, var kvar en stund helt själva i lokalen. Discoljusen blinkade, musik spelades på låg volym och vi, rätt möta, trötta, omtumlade och lyckliga gick runt och bara kände in vad vi varit med om. Det var en otroligt fin stund.

lantligt bröllop porträtt
lantligt bröllop porträtt

STYLING OCH ACCESSOARER

Amanda: Vi stylade oss efter samma princip som vi klädde oss: fint men så att det fortfarande kändes som vi.

När det gäller smycken så hade jag ett guldarmband som jag fått av min farmor. Min farmor kunde tyvärr inte vara med på vår bröllopsdag så det var fint att bära något som har varit hennes en gång.

lantligt bröllop porträtt
lantligt bröllop porträtt

VIGSELRINGARNA

Amanda: Vi köpte faktiskt våra egna ringar (alltså jag köpte mina egna ringar och Martin köpte sin ring). Jag brukar inte ha så mycket smycken, och framförallt inte ringar, och ville välja fritt. Jag ville också köpa min egen för att jag i framtiden vill kunna byta ringar om jag hittar något jag gillar mer. Martin köpte ett enkelt guldband, för det kände han sig mest bekväm i.

Ringarna har inget affektionsvärde i sig, de är en fin symbol som kan lätt bytas ut genom livet utan att tappa värde.

lantligt bröllop porträtt

Fotograf: Jennifer Nilsson
Märke på brudklädseln: Klänning från Reformation
Kostym: Blugiallo
brudgummens skor: Axel Arigato
Festlokal: Slättens Loge
Florist: Tant Blomma (i Majorna)
Ringar: Norrfolk och Guldfynd
Trycksaker: Designades av Emilia Söderman
Hårstylist: Vi stylade oss själva
Makeup: Jag sminkade mig själv
Catering: TFSC (Teknologföreningen på Chalmers)