Elegant Julibröllop På Holmanäs Gård I Skåne: Anel + Lina

Anel och Lina gifte sig den 23 juli 2022 på Holmanäs gård i Skåne. Genom detta bröllop stiger vi rakt in i en elegant dröm i lantliga, skånsk anda. I bröllopsplaneringen har Anel och Lina tänkt igenom varenda detalj och skapa en helhet som resulterade i precis det bröllop de önskade sig. Ett personligt bröllop fyllt av stilrena detaljer och kärlek. Bakom kameran stod bröllopsfotografen Sofia Beijer som precis som vanligt fångat dagens ögonblick med bravur! Låt oss ta en titt.

Så träffades brudparet

Lina: Vi träffades första gången när vi var fjorton år gamla, då våra vänner var tillsammans med varandra. Under åren sågs vi på en fest eller två, då som vänner, och det var inte förrän fyra år senare som vi gick på vår första dejt.

Förlovningen

Det var en fredag, dagen innan vår tioårsdag. och Anel tog mig ut på en överraskningsdejt i vår hemstad Borås. Allt började med en ledtråd i handskfacket, som tog oss till en plats där vi varit under en av våra första dejter. Väl på plats fanns där nästa ledtråd, som tog oss till ytterligare en plats där vi dejtat. Jag fortsatte sedan att få en ledtråd i taget, som Anel placerat ut runt om i Borås. Platserna han valt ut var platser där vi varit på dejter i början av vårt förhållande. Den sista ledtråden satt under bänken där vi kysstes första gången och på lappen stod det "Vill du gifta dig med mig?". Det var så otroligt fint!

Bröllopsplaneringen

Lina: Det som var viktigast för oss var att det skulle bli en ordentlig fest och att bröllopet skulle reflektera båda våra bakgrunder. Vi hade ett traditionellt svenskt bröllop som en bas för planeringen, men valde bort saker som kändes för formella, som inte hade reflekterat vilka vi är. Som att ha bestämda sidor under ceremonin, att skära upp bröllopstårtan, och att ha en traditionell bordsplacering under middagen. De detaljer som skulle få fram den bosniska sidan av bröllopet planerade vi skulle vara små buketter av torkade blommor som fästes på alla gäster innan vigseln, Slivovica i baren, bosnisk musik och dans, samt burek till nattamat.

Vi hade egentligen planerat för ett bröllop i Sarajevo, Bosnien. Bröllopet var tänkt att hållas i september 2021. Covid-19 fick oss att tänka om då våra gäster skulle resa ned till Bosnien från fyra olika länder, alla med olika restriktioner. Vi vägrade dock att skala ned på antal gäster och sköt därför upp bröllopet till 2022, samt valde att ha det i Sverige istället.

Vi letade främst inspiration i form av detaljer som skulle göra bröllopet mer personligt, då temat var tydligt redan från start. Temat vi planerade för innehöll torkade växter och naturfärger, som skulle synas i allt från inbjudningarna, till skyltarna och alla blomsterdekorationer. Vi använde oss även av boken "Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson", som hjälpte oss att tänka på saker vi aldrig hade gjort annars.

Om klädseln

Lina:Jag klär mig nio gånger av tio i klänningar, och ville därför ha en klänning som var något utöver det vanliga. Jag fick ett tips om att man ska försöka urskilja de klänningar som får en att känna sig som en brud, från de som man endast känner sig festlig och vacker i. Jag provade den ena efter den andra, som såg ut så som jag föreställt mig att min brudklänning skulle göra, men alla klänningar fick mig endast att känna mig just festlig eller klädd till galor. Tills jag provade klänningen jag köpte. Den var allt annat än jag tänkt mig. Bara armar, urringad, slätt tyg. Den var enkel, och mest olik de klänningar jag brukar gå för. Jag gick hem med ångest över att ha köpt en klänning som var allt annat än jag föreställt mig, även om den kändes rätt. Det resulterade i att jag om och om igen provade andra klänningar, men gick tillslut tillbaka till klänningen jag köpt från början.

När det gäller kostymen så visste Anel direkt vad han var ute efter. Vi hade klädkoden "mörk kostym" till vårt bröllop, så för hans del var det viktigt att han skulle se annorlunda ut än resten av männen som var gäster på vårt bröllop. Han gick därför för en cremefärgad väst, med kravatt och näsduk i samma material och färg. Det gjorde verkligen stor skillnad!

Styling och accessoarer

Lina: Vi önskade att vår styling på bröllopsdagen skulle vara precis som bröllopet; stilren och enkel. Jag var ute efter en stram, enkel frisyr och när det gällde sminkningen så önskade jag mer smink än vad jag vanligtvis har.

Jag är så glad att jag valde att gå för en provsminkning, samt provuppsättning, hos Hanna. Aldrig har jag känt mig så fin! Det gjorde att jag kände mig trygg i att veta hur både frisyren och sminkningen skulle se ut på själva bröllopsdagen. I håret valde jag att sätta i en slöja som gjorde lite mer utav sig, eftersom klänningen var så enkel. Halsbandet fick jag av min mormor några dagar innan bröllopet, och det kändes viktigt att ha på mig det då hon inte kunde vara med på själva dagen.

Blommorna

Lina: Vi valde att ha torkade växter överallt, för att skapa en röd tråd, och hade samlat ihop massor under en lång tid. Vår släkting gjorde fina, torkade, små buketter som skulle delas ut till gästerna. Vi gick även låna en ställning från gården, till vigseln, som vi sedan klädde med torkade växter. De torkade växterna fanns med i dukningen, och även på platser som vid tvättställen på toaletterna eller vid olika skyltar vi hade placerat ut i både lokalen och utomhus. När det gäller brudbuketten så ville jag såklart att den skulle följa samma röda tråd, men allra helst ville jag inte ha torkade växter i buketten. Jag gick därför för långa, vita rosor istället.

Vigseln

Lina: Vi valde att ha vigseln i det vackra orangeriet på gården. Dekorationerna och skyltarna gjorde vi själva. Vi valde att ha en mobilfri vigsel då vi visste att Sofia skulle ta många vackra bilder under vigseln, men även på grund av att vi inte ville få med mobiltelefoner på bilderna. Undantaget var de personer som skulle filma eller streama bröllopet till Anels släktingar i Bosnien som inte kunde delta. Vi hade även en blomsterpojk under ceremonin. Min jämnåriga kusin och toast master. Han lättade upp stämningen innan jag och min pappa gick in till ceremonin och gav oss verkligen starten på den avslappnade vigsel vi önskade. Det behövdes verkligen då jag aldrig någonsin varit så nervös som jag var inför vigseln. Vi hade skrivit våra egna löften då vi önskade en mer personlig vigsel, men gissa om det spädde på nervositeten! I efterhand är vi så glada att vi läste upp våra egna löften, då det kändes mer intimt och kärleksfullt.

Vigselringarna

Lina: Jag ville komplettera alliansringen jag fått som förlovningsring, med en solitärring. Anel däremot ville ha en så enkel ring som möjligt. För oss var det viktigast att båda ringarna kändes rätt för var och en av oss, istället för att de skulle matcha.

Platsen för bröllopet

För oss var det viktigt att lokalen skulle rymma cirka 100 personer, och ligga på en plats där man kunde vara både utomhus och inomhus. Vi var förälskade i lokalen vi hittat i Sarajevo, och letade därför efter en liknande lokal här i Sverige. Vi tyckte även det var viktigt att kunna fixa allting själva, för att få det precis så som vi ville ha det. De flesta lokaler har egna alkoholtillstånd, samt kuvertpriser, och det var någonting vi ville undvika. Det var även viktigt för oss att festen inte skulle ha någon sluttid. Holmanäs gård gav oss allt det och lite till.

Bästa minnet från dagen

Lina: När vi såg varandra för första gången innan vigseln, under vår "first look"-fotografering.

Anel: Det är svårt att välja ut en stund, men det finaste minnet från dagen är att alla våra nära och kära var samlade på en och samma plats för att fira oss!

Bröllopsmiddagen

Lina: Jag och Anel var ute efter en stilren dukning, som dessutom plockade upp den röda tråden. Till dukningen gjorde jag och min mamma egna små hållare till alla torkade strån. Vi hade skålar med konversationstips på varje bord. Jag och min pappa hade även gjort egna skyltar till bordsplaceringen och bordsnumreringen, där vi även klämde fast menyer.

Vi valde att gå för två rätter, plus bröllopstårta och avec. För oss var det viktigt att det skulle bli en lite finare middag. Utöver bröllopstårtan till efterrätt valde vi att gå för en godisbuffé då vi båda älskar smågodis.

Som nämnt tidigare så var det viktigt för oss att det skulle bli en riktig fest, med DJ och allt som hörde till. Vi såg till att ge vår DJ låtar som vi gillade, och inte gillade, för att han skulle förstå vad vi önskade med festen. Vi hade även en lista med bosnisk musik som blandades in under festen. Det var så roligt att se alla dansa till den bosniska musiken! Vi var faktiskt lite rädda att många skulle lämna dansgolvet när den bosniska musiken spelades, men musiken gav helt motsatt effekt och dansgolvet fylldes!

Om bröllopsfotografen

Lina: Sofia rekommenderades till oss, av en kollega till mig. Vi fastnade genast för stilen på hennes bilder. Vi visade våra inspirationsbilder för Sofia, gällande vilket stuk på bilderna vi ville ha, och hon förstod direkt vad vi var ute efter. Hon tog dem dessutom till nästa nivå genom att vara snabbtänkt och kreativ. När det började regna var hon snabb på att ta med oss ut i regnet, och bilderna från stunden i regnet kom att bli några av våra absoluta favoritbilder från dagen!

Tips till andra

Lina: Alla bröllop är olika, och det är just det som är charmen med bröllop. Gå för er magkänsla och våga göra det som känns bäst för just er. Kom ihåg att det är er dag, ingen annans!

Vi uppskattade att flera personer i vår närhet delade med sig av historier om saker som gått fel under deras bröllopsdag. Det gjorde att vi kunde planera för att inte dessa saker skulle gå fel under vår bröllopsdag.

Tips om man har fri bar på bröllopet:
Vi hade fri bar på bröllopet, där man även kunde beställa några enklare drinkar. Vi satte upp några påsar till pant, och uppmärksammade även våra gäster på att de även kunde "panta" sina burkar i baren för att hjälpa oss att hålla rent i lokalen. Vi kommunicerade det också i baren, på skyltar som vi gjort. Det fungerade otroligt bra och vi hällde ut väldigt lite alkohol i efterhand! Kan vi ha knäckt koden? Jag tror det!

Fotograf: Sofia Beijer
Brudklänning: Ivory & Grace
Kostym: Kostymen är från Cavaliere. Väst, kravatt och näsduk från Digel.
Festlokal: Holmanäs gård
Brudbukett: Flora Design i Trelleborg
Ringar: Gold of Sweden
Trycksaker: DIY
Hår & makeup: Hanna Kristensson, från Brudmakeup.se
Catering: Pembert & Company