Elegant Julibröllop På Ekensdal i Nacka: Amanda + Linus

Vi spolar tillbaka tiden till den 3 juli 2022 då Amanda och Linus sa ja till varandra på Ekensdal i Nacka. Brudparet bjöd in till ett elegant, personligt och intimt bröllop med både utomhusvigsel och utomhusmiddag nära vattnet. Bakom kameran stod den Stockholmsbaserade bröllopsfotografen Birgit Walsh som delar med sig av ögonblicksbilder från dagen, ihop med berättelsen från Amanda.

Så träffades brudparet

Amanda: Vi träffades som unga, jag var 15 och Linus 16 år. Vi är båda från Tyresö utanför Stockholm och efter många Facebook-meddelanden fram och tillbaka träffades vi och på en första dejt hösten 2010. 10 år senare i juli gick Linus ned på ett knä (eller egentligen inte alls, han satt sig bredvid mig på sängkanten) och frågade om jag ville gifta mig med honom. Han hade planerat en fin dag med middag och övernattning på hotell, nästan så att man misstänkte att någonting var på gång. Men han var iskall (eller supernervös) och ställde inte frågan förrän vi var ensamma på hotellet senare på kvällen igen. Helt perfekt.

Bröllopsplaneringen

Amanda: Vi hade nog ingen särskild inspiration inför vår dag utan samlade inspiration överallt och hela tiden. Vi visste att vi ville försöka vara utomhus så mycket som möjligt och att det var viktigt att vi och gästerna skulle känna sig avslappnade under hela dagen och kvällen. Jag använde mig mycket av Pinterest, instagram och google i allmänhet. Fick senare en förkärlek för lila och persikofärgade toner och visste att jag ville inkludera dem i färgschemat. Tänkte att de var precis lagom färgstarka färger, lite roliga men inte för skrikiga. "Mysigt modernt" var väl några slags ledord under planeringen.

Om klädseln

Amanda: Jag insåg rätt snabbt att jag skulle få sy upp en egen klänning för att få det jag ville ha. Jag var iväg med min mamma och syster och provade en mängd olika klänningar men ingen kändes helt rätt. De klänningar jag provade kändes ofta som lite för mycket eller lite för lite. Jag hade en tydlig bild av vad jag ville ha och bilden omfattade ingen spets eller tyll eller annat som man kanske normalt ser på en brudklänning, vilket gjorde det väldigt knepigt att hitta rätt. Jag ville ha en vacker klänning i sin enkelhet, och det var inte det enklaste för mig att hitta.

Jag fick sedan tipset av en kompis att kanske leta upp någon som kan hjälpa mig att sy upp en till mig istället, för att få den precis som jag ville ha den. Sagt och gjort, i september 2021 hade jag mitt första besök och på den vägen var det. Min brudklänning var en bröllopspresent från min morfar, vilket gjorde den så mycket så mycket mer speciell också.

Min mans klädsel var det desto enklare att hitta rätt med. Min svägerska har arbetat med kostymer tidigare och blev en självklar hjälp i jakten på den nya till bröllopet. Så med hennes hjälp gick det snabbt och smärtfritt, allt var klart på 1,5 månader. Han ville ha något stilrent och snyggt, så det slutade med en svart kostym med fluga och prickiga hängslen, som fick bli det roliga i klädseln.

Styling och accessoarer

Amanda: När det kom till bokning av hår och smink för mig var det både enkelt och svårt. Att boka smink var det enkla. Jag hörde av mig till en kompis till mig som arbetar som make up-artist och frågade om hon hade koll på någon som var bra på bröllopssminkningar. Fick en mängd av förslag till svar men hon nämnde också att om jag ville så kunde hon göra det, det ville jag SÅKLART. Senare skickade jag över inpirationsbilder till henne och hon förstod precis vad jag var ute efter. Jag ville ha en enkel bas, egentligen mest se pigg ut, tillsammans med lite rosa/persiko-toner över ögonen. Vi bokade in en provsminkning och allt kändes helt rätt. På själva dagen sen kände jag mig finare än någonsin, hon gjorde verkligen ett bättre jobb än jag någonsin kunnat hoppas på.

När det kom till att hitta någon hårstylist var detta lite mer av en krokig väg framåt. Jag hade ingen aning om hur eller vart jag skulle leta men började som man gör med det mesta, på google. Efter att ha betat av 20 sidor utan att känna att någonting kändes rätt började paniken komma krypandes, tänk om jag inte hittar någon alls? Efter det vände jag mig till instagram och snubblade, bokstavligt talat, över en sida med en tjej som gjorde håruppsättningar. Jag hörde av mig till henne och fick snabbt svar. Jag var rätt säker på hur jag ville ha mitt hår och hon förstod mig helt och hållet, inte heller det kunde ha blivit bättre.

Platsen för bröllopet

Amanda: Vi hade faktiskt bokat en annan lokal till bröllopet, en herrgård norr om Stockholm som vi bokade ca 20 månader innan det tilltänkta bröllopet. Spola framåt ett halvår och så tänkte vi om helt. Den ursprungliga lokalen var magisk på alla sätt och vis men speglade inte den lättsamma känslan vi ville åt för bröllopet, så vi tänkte om. I och med det åkte vi och besökte Ekensdal som ligger i Nacka utanför Stockholm och allt bara kändes rätt. Det första stället var superfint men det här kändes rätt ända in i själen. Bortsett från att stället i stort kändes helt rätt och att personalen var den mest tillmötesgående vi träffat under någon visning hade de även precis renoverat sin utedel. Eftersom vi väldigt gärna ville ha både vigsel och middag utomhus vägde detta tungt. I efterhand kan jag inte se att vi kunde ha valt ett bättre ställe.

Vigseln

Amanda: Vi visste tidigt att vi ville ha en borglig vigsel och att vi ville vara utomhus. Varken jag eller min man älskar att stå i centrum och ville därför hålla det så avslappnat som möjligt. Vi gifte oss på samma altan som vi senare hade bröllopsmiddagen på och gästerna fick stå lite där det fanns plats. Här var det viktigt för oss att vi var bekväma och att det kändes som någonting vi gjorde tillsammans med våra gäster, trots att det såklart var vi som gifte oss, istället för att det var en föreställning för dem. Vigseln var nog det vi var mest nervösa över.

Eftersom vi inte hade några löften till varandra var låtarna som vi hade under vigseln viktiga för oss och vi la ner mycket tid på att hitta några som kändes rätt för oss. De fick liksom själva berätta något av en story om oss. Det slutade med tre helt olika låtar som på ett eller annat sätt representerar oss eller har varit viktiga för oss på något vis.

Bästa minnet från dagen

Amanda: Mitt bästa minne var nog precis efter vigseln, när man fick träffa alla gäster och kramas, alla var så himla fina och så glada. Jag var så ofattbart nervös inför vigseln och även fast en del av nervositeten släppte när man väl stod där framme så tog det ett tag innan det släppte helt. Man var så glad över att precis ha fått sagt "JA" till någon som man vill spendera sitt liv med, samtidigt som man får träffa alla andra nära och kära som är där för att fira just det, våra "JA:n" till varandra. Under minglet svävade jag runt på små moln och var så glad och tacksam för alla som var där och för att den här dagen äntligen hade kommit.

Middagen och talen måste jag ju dock också nämna. Alla talen var så så så fina och allt som sades är saker som jag verkligen tog med mig och tänker på ofta, än idag. Shout out till våra toastmadames också som var grymma!

Linus: Mitt bästa minne från dagen är dels vår "first-look", det kändes som om att det var det som satte igång allting. Och så var det såklart häftigt att få se sin brud för första gången, helt ofattbart. Sen måste jag också säga att hela middagen, med allt vad den innebar, var mitt bästa minne. God mat och dryck, otroligt fina tal och solen som tittade fram över vattnet, ja det kunde inte bli bättre.

Vigselringarna

Amanda: Jag skulle beskriva mig själv som rätt fokuserad på detaljer, inte bara när det kommer till bröllopsplanering men generellt i livet haha. Så det gick många timmar på Pinterest och på google för att försöka hitta rätt vigselring.

När min man friade gjorde han det med en jättefin solitär förlovningsring med en rund diamant i mitten. Han fick hjälp av min syster och personal i smyckesbutiken för att få den precis som han ville ha den, och den blev helt perfekt. När det sen blev dags att börja leta efter en vigselring var det viktigt för mig att dessa skulle passa ihop, såklart. Jag beställde hem säkert 15 olika ringar, och provade lika många i butik innan jag bestämde mig för den jag idag bär. Jag fastnade för den då den kändes helt "lagom", inte för mycket och inte för lite. Ringen har stenar hela vägen runt och blir med sitt glitter en fin och passande kontrast till den solitära förlovningsringen. Ringen i sig är lite "bubblig" vilket jag älskar.

Min mans ring har han haft sen vi förlovade oss och är en guldig, precis som min, solitär ring. Vi visste tidigt att vi ville att bådas ringar skulle vara av samma metall, för att öka känslan av tillhörighet. Han väntade med graveringen av ringen till bröllopet dock, så man skulle kunna säga att det var en ny ring han fick efter bröllopet haha.

Blommorna

Amanda: Tanken var länge att jag skulle kunna göra en egen brudbukett och egna bordsdekorationer (till min mammas förtvivlan som vet hur stressad jag kan bli när saker och ting inte går enligt plan). Jag såg framför mig hur blommorna på bordet var plockade på någon närliggande äng och presenterades i små vaser längs med hela bordet. Prästkragar var ett måste. Ju närmare bröllopet vi kom desto tydligare blev det att jag inte skulle hinna plocka blommor (och se till så att de inte skulle dö innan själva bröllopsdagen) själv och vi blev rekommenderad en florist via Ekensdal. Jag minns att jag beskrev det som om att jag ville ha en "lyxig sommaräng" i lila, aprikos/persiko-färger, blandat med vitt och grönt. Prästkragarna fick inte glömmas bort. Jag ville att brudbuketten skulle gå i samma toner och ha samma känsla.

Det var lite nervöst då vi inte fick se blommorna (varken dekorationer eller bukett) innan själva bröllopsdagen men allting slutade väldigt bra och vi blev så nöjda. Trots att vi inte hade några stora vaser med massvis med blommor gjorde de blommorna vi hade så mycket för hela känslan i dekorationen. De var helt avgörande för att fånga känslan vi ville förmedla.

Middag/Fest

Amanda: Det var nog egentligen bara två veckor kvar till bröllopet när vi första gången fick se ett förslag till middagsmeny, någonting som i många fall kan kännas rätt stressigt. Redan när vi bokade Ekensdal var de dock tydliga med att de gärna använder säsongsbetonade råvaror och att vi inte kommer att få en meny förrän rätt tätt inpå bröllopet. Vi tycker om konceptet kring att använda det som är bäst just då och därför kändes det säsongsbetonade tänket helt rätt. Vi tänkte även att "vi är faktiskt inte kockar" och att de förslag som de skulle komma med med största sannolikhet är tusen gånger bättre än det vi hade önskat ändå. Och så var det med det.

Vi valde att ha en förrätt, varmrätt och efterrätt blev bröllopstårtan. Jag har varit på så många bröllop tidigare där jag nästan missat tårtan pga att jag varit så mätt, så att ha den som efterrätt och skippa desserten kändes rätt för mig. På så sätt behöver inte middagen bli sex timmar lång heller. Till förrätt åt vi tonfisk, till varmrätt en grillad biff med massa goda tillbehör. Allt smakade magiskt och vi kände utan tvekan att vi hade gjort rätt som litat på de som kan.

Om bröllopsfotografen Birgit Walsh

Vi hittade Birgit av en slump egentligen. Vi hade siktet inställt på ytterligare en annan lokal och jag googlade runt för att hitta fler bilder på bröllop som hade varit där och snubblade då över Birgits verkligen magiska bilder, eftersom hon hade fotograferat ett bröllop där innan. Jag hamnade på hennes hemsida och insåg att samtliga bilder som hon tidigare tagit var precis det vi var ute efter, väldigt vackra bilder i sin enkelhet.

Det blev en annan lokal tillslut men vi kunde inte släppa Birgit lika lätt. Vi bokade henne innan vi hade bokat någonting annat och det var det bästa beslutet vi tog. Vi älskar våra bilder och det var så trevligt att spendera dagen tillsammans med Birgit. Jag är normalt väldigt obekväm framför en kamera (vilket nog var väldigt tydligt under vår provfotografering haha) men kände att jag mer och mer kunde slappna av med henne, vilket är en fantastisk egenskap hon har.

Tips till andra

Njut av planerandet! Själva dagen är magisk men det är också bara en dag, gör hela processen till något kul så har ni mer roligt att se tillbaka på!

Fotograf: Birgit Walsh
Brudklänning: Uppsydd hos sömmerska
Kostym: Tiger of Sweden
Plats: Ekensdal
Ringar: Vanbruun
Trycksaker: L design event / egen design
Hår: Sophie Melin (@looksbysophie)
Make up: Katarina Ohlsén (@katarinaohlsen)
Catering: Wägga lantkök