Elopement på Österlen: Ida + Leif

Denna måndag är det brudparet Ida och Leif som står i fokus när de berättar om när de sa ja till varandra på Österlen den 8 maj 2021. Paret anordnade ett elopement med endast fotografen Tove Lundquist och hennes man som vittnen. Intimt, känslofyllt och fantastiskt, beskriver brudparet dagen som.

Att anordna elopement har blivit mer populärt under pandemin, även om det inte har varit förstahandsalternativet för vissa. Men precis som vi skrivit förr, så har många par berättat i efterhand hur härligt det var att bara få fokusera på varandra. Givetvis kan man ändå anordna en fest i efterhand, för att fira med vänner och familj. Men dessa tillfällen får gärna delas upp under flera tillfällen, pandemi eller ej.

Vi lämnar över ordet till brudgummen Leif som tar oss igenom dagen och alla tankar inför den stora dagen.

tove-lundquist-sisters-in-law-0456.jpg

Så träffades brudparet

Leif: Vi träffades i Bergen, Norge 2013 via arbetet. Båda jobbade då med upprustning av oljeplattformar vid en hamn utanför Bergen.
Första gången vi träffades var nere i en tank som var så mörk att vi inte ens såg varandra. Vi började hänga tillsammans även på fritiden och efter några månader följde jag med till Sverige. Resten är historia.

Vi förlovade oss egentligen aldrig på det klassiska sättet. Ingen av oss gick ner på knä. Vi fick låna Idas föräldrars förlovningsringar och testade dom nån kväll när vi var på besök. När vi tog av oss dom kände vi båda en tomhet. Det kändes så rimligt med en ring på fingret. Så vi bestämde oss där och då. Vi ska förlova oss.

Bröllopsplaneringen

Leif: Vi hade många olika idéer i början av planeringen på hur vi skulle kunna gifta oss, men bestämde oss till slut på att göra ett elopement. Kändes så himla kul att det bara skulle bli vi två. Helt fria, inga måsten och vi kunde göra exakt som vi ville.

tove-lundquist-sisters-in-law-0504.jpg

Platsen för bröllopet

Leif: Typ det första vi bestämde när vi började planera bröllop var att vi absolut inte skulle ha en utomhusvigsel. Vi ville absolut inte vara väderberoende. Det slutade med att vi vigde oss under en ensam tall ute i det fria, i regn och blåst vid Österlens kust.
Trädet hade jag sett på nån bild på nätet och Ida listade ut vart det låg. Trädet och omgivningen där man ser ut över Östersjön är helt magisk.

tove-lundquist-sisters-in-law-0295.jpg

Tips om du söker en festlokal på vackra Österlen eller i Skåne generellt: Här hittar du bröllopslokaler i Skåne.

tove-lundquist-sisters-in-law-0298.jpg
tove-lundquist-sisters-in-law-0299.jpg

Klädseln

Leif: Vi letade inte alls länge efter kläder. Vi var inne på att köra det ganska enkelt för oss själva, vi tänkte att om vi hittar nått fint så köper vi det. Ida hittade en klänning på Asos som var fantastisk. Jag fick hjälp med klädsel på Holmens Herrkipering i Göteborg, hade tänkt ha en linnekostym eller nått grönt. Hittade en superfin mörkgrön kostym från Tiger, ville inte att det skulle vara så klassiskt med vit skjorta till, så körde på en monokrom stil med svart skjorta och svart slips, på något sett kändes det mer avslappnat och minde utklätt.

tove-lundquist-sisters-in-law-0306.jpg
tove-lundquist-sisters-in-law-0317.jpg

Vigseln

Leif: Vi vigde oss under den vindpinade ensamma trädet i Haväng. Hela promenaden upp till trädet, som ligger på en liten kulle vid havet, hade vi sol och fint väder. Sen under ceremonin regnade och blåste det, vilket vi i stunden tyckte va ganska kul. Och det roliga var att sekunden vi sa ja till varandra, slutade det att regna och solen sken på oss igen.
Vi hade anlitat vigselförrättare Hans-Olof Höglund att viga oss. Han hjälpte till med att skapa en mysig och underbar stund med sina fina och vackra ord. Hade inte kunnat hitta någon bättre än honom.

Vigselringarna

Leif: Våra förlovningsringar är guldringar från Schalins of Sweden, vi båda hade samma serie fast olika storlekar. Till vigseln så fick vi hjälp av ringdesignen Christian Bergqvist (CB Design), Ida använde förlovningsringen och la in diamanter i den och formade om lite och jag köpte en till guldring från samma serie som förlovningsringarna fast lite smalare. Idas ring är fylld med fyrkantiga och ovala diamanter om vart annat som är nedsänkta i guldet.

tove-lundquist-sisters-in-law-0312 (1).jpg
tove-lundquist-sisters-in-law-0313.jpg

Styling och accessoarer

Leif: När Ida växte upp så har hennes mormor alltid haft en brudkrona/hårband liggandes i ett vitrinskåp och när Ida var liten så bestämde hon sig för att den ville hon låna när hon blev stor och skulle gifta sig. Den är som ett stort diadem av flera tunna band som slutar med två blommor på sidan av huvudet. Den var ganska stor och svår att få in i en frisyr så Ida tog av en av blommorna och satte den i håret under vårat bröllop. Det är Idas mormors mamma som hade på sig den när hos gifte sig. Så senast den användes var våren 1928.

tove-lundquist-sisters-in-law-0330.jpg

Blommorna

Leif: För Ida kändes det viktigt att ha liljekonvaljer på bröllopet, dels för att hon och hennes mormor alltid plockar liljekonvaljer ihop på våren och hennes mamma hade liljekonvaljer i sin brudbukett. Det var egentligen det enda som vi bestämde kring det. Hon ringde till Korsbacken och frågade om dom kunde beställa hem liljekonvaljer och sätta ihop en bukett med det och nått grönt. Sen hade blomsterbutiken fria tyglar att göra som dom ville, vi visste inte hur buketten eller corsagen såg ut förens vi hämtade det nån timma innan vigseln. Vi blev jättenöjda, gillade att det inte var en så stram bukett utan mer "ängsplockad"

tove-lundquist-sisters-in-law-0342.jpg
tove-lundquist-sisters-in-law-0337.jpg

Om fotografen

Leif: För oss var det viktigt att hitta någon som fotar dokumentärt men ändå estetiskt vackert. Eftersom det bara skulle vara vi där, och inga gäster så var det viktigt att det var någon som vi kände oss trygga med. Efter första mötet med Tove så kändes det så bra, det kändes som att vi kände varandra och det var väldigt avslappnat och roligt. Det var också viktigt för oss med en fotograf som var modern och kunnig kring jämställdhet kring bröllopsfotografi. Vi ville ha bilder som vi kunde känna igen oss själva i.

tove-lundquist-sisters-in-law-0352.jpg

Bästa minnet från dagen

Leif: Vi båda har stunden då vi läste våra löften för varandra som det starkaste under dagen. Vi valde att inte läsa dom under vigselceremonin utan i lugn och ro när vi kom hem. Det var en otroligt fin och innerlig stund, efter det kändes det verkligen som att vi var gifta och det var på allvar.

tove-lundquist-sisters-in-law-0412.jpg

Middagen

Leif: Efter vigseln och fotograferingen så kom vi tillbaka till huset vi bodde i. Då hade vi lunch-picknick som vi hade beställt från Börje Olssons Skafferi i Simrishamn, en korg fylld med massa goda saker. Vi dukade upp picknicken inne i vardagsrummet, med masa filtar och kuddar och tända ljus. Det var så skönt att få landa en stund. Här passade vi på att ringa och ha videosamtal med våra familjer och vänner.
Vi hade även beställt med oss en bröllopstårta från Gräddhyllan i Alingsås, en superklassisk trevåningstårta fast i miniatyr för två personer som vi åt efter picknicken. Det är vi väldigt glada över att vi gjorde, det är roligt med inslag av det traditionella fast med en twist och i ett otraditionellt upplägg.

Senare på på kvällen så lagade vi middag ihop, vi hade köpt en otrolig matkasse från Momenti Liberi i Alingsås som vi hade med oss, där all maten var nästan helt färdig. Det var lite av det sista fixet kvar och uppläggning. Vi kände att vi inte ville stå och laga en hel middag själva, men inte heller köpa något helt färdigt. Vi valde att göra uppläggningen på samma tallrik, både förrätten och varmrätten, lite lady och lufsen-stil.

tove-lundquist-sisters-in-law-0364.jpg

Tips till andra som planerar bröllop

Gör som ni vill. Allt är tillåtet! Vi använde våran fotograf och hennes man som vittnen, vilket gjorde att det verkligen blev så litet och intimt som möjligt.

tove-lundquist-sisters-in-law-0440.jpg

Fotograf: Tove Lundquist
Brudklänning: ASOS
Kostym: Tiger of Sweden
Festlokal: Korsbacken i Simrishamn
Ringar: Guldringar från Schalins. En av ringarna omgjord och designad av Christian Bergqvist - CB Design
Catering: Momenti Liberi (maten) och Gräddhyllan (tårtan) från Alingsås