Corona-anpassat Junibröllop med vigsel i Stockholm stadshus: Mikaela + Ludvig

Idag ska vi få inspireras av Mikaela och Ludvigs junibröllop från sommaren 2020. Det var ett somrigt, avslappnat och kärleksfullt bröllop med vigsel i Stockholms Stadshus samt efterföljande middag i det vackra Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Bruden Mikaela berättar här om sin och Ludvigs dag och om hur man kan planera om sitt bröllop på 2 veckor på grund av en pandemi.

Så träffades brudparet

Mikaela: Vi är resultatet av en lyckad Tinder-match i januari 2016. Vi hade chattat några dagar och bestämde sen att ses på fredagkvällen, en mörk januarikväll. Jag var dundernervös men blev direkt smittad av Ludvigs norrländska lugn när jag kom in på Pharmarium i Gamla stan. Vi var båda mitt i livet och på exakt samma plats, så vi fortsatte ses med enkelhet och det kändes bara väldigt naturligt och rätt.

När vi sen var i Kalifornien våren 2019 på gemensam föräldraledighet friade Ludvig och överraskade mig totalt. Vi var på en dagstur till nationalparken Joshua tree och vandrade bland berg och ökenlandskap. När vi kommit högst upp på ett av bergen med en magisk utsikt skulle tog vi en lunchpaus med picknick. Mitt i lunchmackan börjar Ludvig säga massa allvarliga och fina ord och ganska snabbt (p.g.a. en otålig liten Stella som samtidigt ville äta sin klämmis) fick Ludvig upp en ring och friade. Ett väldigt fint minne på en helt magisk plats.

DSC09559.jpg

Bröllopsplaneringen

När vi började planera bröllopet under 2019 inspirerades vi av industriellt, naturligt och lättsamhet. Planen var ett bröllop för ca 80 gäster i en fabrikslokal i Värtahamnen. Men med Corona hängandes över planeringen och restriktioner som ökade fick vi tänka om och sköt fram "original-bröllopet" och beslöt oss istället för att viga oss i Stadshuset 2020 oavsett vad!

Våra nya ledord blev spontant, kul och nära och kära. Att få en tid i Stadshuset 2020 var inte lätt och efter många försök att fånga en tid den 27 juni som var vårt datum lyckades vi 2 veckor innan vigsel-datumet äntligen få en tid. Jag blev otroligt pepp av tanken att vi ändå skulle få gifta oss i juni. Vi såg att väderprognosen utlovade 30 grader och sol så vi planerade utefter det. Vi frågade familj och brudfölje om de fortfarande var tillgängliga den 27 juni och vi blev en intim skara om 20 personer som firade med oss.

DSC09571.jpg

Platsen för bröllopet

Mikaela: Stadshuset överraskade! Även om jag bott i Stockholm i stort sett hela livet har jag bara besökt Stadshuset några få gånger. Men wow, vilken plats! Så vackert! Att hitta en lämplig plats för bröllopsmiddagen som också passade in i vår känsla var inte helt enkelt men till slut fick vi tag i Gamla orangeriet och det blev så rätt. De var så enkla att ha att göra med och inlyssnande på vad vi önskade. Orangeriet är så fint med sin avskalade karaktär och den lummiga trädgården utanför.

Vigseln

Snabbaste vigseln i mannaminne! Kl 15.25 hade vi tid i Stadshuset. P.g.a. restriktionerna fick vi bara ha med oss 2 vittnen i Stadshuset och vi valde att ha med våra mammor. Det var lugnt och fint i Stadshuset och inte någon kö eller hets som jag hört att det kan vara. Eftersom det var 29 grader i luften hade de öppnat dörrarna i Ovala rummet mot vattnet på vid gavel och det var så härligt att få in lite bris och se utsikten över Stockholm. Vigseln tog max 3 minuter och vi stannade sen kvar för oss själva lite för att landa innan vi gick ut till våra nära och kära som väntade utanför för att skåla med oss. Först kändes det lite tråkigt att inte få ha med alla vi ville på vigseln, men i efterhand var huvudsaken att få fira med flera och minnet från vigseln kommer vi alltid ha med oss.

bröllop i stadshuset

Klädseln

I slutändan blev det väldigt spontana val av klädsel för oss båda. Jag hade redan köpt en brudklänning till det ”riktiga” bröllopet som var planerat. Klänningen var bohemisk, men ändå uppklädd. När vi sen bestämde oss för att viga oss i Stadshuset kände jag inte att den klänningen passad in i vår enkelhet. Som tur var hade min vän Charlotta som gifte sig 2019 en klänning helt i Mikaela-stil hängandes i sin garderob som jag fick låna. Det blev en avskalad, skandinavisk och enkel klänning från H&M. Det viktigaste för mig är att känna mig bekväm i klänningen då jag inte är en klänning-person till vardags.

Ludvig chockade mig några dagar innan bröllopet med att ha köpt en ”rosa” kostym på Tiger. Hjälp tänkte jag, hur ska jag hålla minen i att jag tyckte det lät gräsligt (och dessutom 3 dagar innan bröllopet!). Men det visade sig vara en perfekt kostym för Ludvigs färger och den var mer rost än rosa skulle jag själv säga. Jag har aldrig sett han bära upp en kostym så snyggt!

DSC09661.jpg
DSC09689.jpg

Om fotografen

Charlotte är tillsammans med Ludvigs bror Oscar och hon var ett självklart val för oss då vi visste att vi kunde lita på hennes känsla i bilderna. Hon skulle förstå precis vad vi gillar. Vi är så otroligt tacksamma för att hon lättsamt fångade alla våra fina ögonblick!

DSC09682.jpg

Vigselringarna

 Ludvigs vigselring i vitt guld kommer från Fahlströms. Jag valde att designa min egen vigselring då jag har ärvt min farmors vigselring som jag så gärna ville återanvända. Med två vita diamanter och en blå safir kombinerade jag dem till en 3-stensring i vitt guld med en bibehållen känsla av historia. Fina Gemart gjorde ringen åt mig och de var helt fantastiska, och utformade ringen helt efter mina önskemål men med sån finess.

DSC09610.jpg

bröllopsmiddagen

Mikaela: I den spontana anda som bröllopet gick i hade varken vi eller gästerna egentligen några förväntningar på dagen. Därför blev allt finare än vi någonsin kunnat önska oss. Våra vänner Sofie och Andreas som skulle varit toastmasters på ”original”-bröllopet tog taktpinnen för vår bröllopsmiddag lite i smyg och gjorde det precis så avslappnat och personligt som vi gillar det. Gamla orangeriet har en så härlig atmosfär och det var perfekt för vårt intima bröllop. Vi kunde vara både ute och inne och även njuta av trädgården utanför där barnen kunde leka.

Vi är så glada att vår dotter Stella var med hela kvällen och älskade det. De små momenten vi hade planerat från start kunde på många sätt följa med oss även in i detta lättsamma bröllop. Ludvigs bror Oscar är en stjärna på musik och sjöng ”Everlasting friend” av Daniel Norgren för oss på middagen, samt även hans egenskrivna låt som rörde oss alla.

Vi lyckades pricka in en av de kanonvarma juni-dagarna sommaren 2020 och bestämde oss några dagar innan att den perfekta platsen för att avsluta kvällen var på vår båt i Årstaviken. För att ta oss dit hade vi en ”partybuss” där vi dansade vår bröllopsvals till tonerna av Elvis Presleys ”Unchained melody” medan vi rullade genom sommar-Stockholm. När vi kom fram till båtbryggan hoppade alla i vattnet omedelbums och vi fortsatte sen att fira i den ljumna och ljusa sommarnatten.

DSC00764.jpg

Bästa minnet från dagen

Mikaela: När jag frågade Ludvig om hans bästa minne från dagen sa han direkt "Efterfesten på båten!" och det första minne jag kunde komma på var också det; när alla hoppade i vattnet direkt vi kom fram till båten. Ett kvällsbad på sommaren kan ju vara bland det bästa som finns?
Det finns så många fina minnen från hela dagen så att välja något annat var för svårt. Varenda person som var där, vartenda tal och våra små egna stunder under dagen sitter alla kvar på näthinnan och jag hoppas de gör de lång tid framöver.

DSC00920.jpg

Tips till andra som planerar bröllop

  • Om man inte vill planera i ett år eller ha ett jättestort bröllop, DET GÅR att planera ett bröllop på 2 veckor och det kan bli hur bra som helst och precis som ni vill ha det, rekommenderas!

  • En fotograf är så viktigt. Så himla glada vi är för alla bilder vi har från dagen och när Charlotte skickade bilderna någon vecka senare var det så pirrigt att få se dem och slängas tillbaka till bröllopet.

  • Det allra allra viktigaste är ändå gästerna som är där. Detaljer är kul men gästerna är allt. :)


Fotograf: Charlotte Frandell
Brudklänning: H&Ms bröllopskollektion
Kostym: Tiger of Sweden
Festlokal: Gamla Orangeriet, Stockholm
Florist: Makalösa blommor
Ringar: Gem art och Fahlströms