Julibröllop På Skansen Med Fest på Rosendals Trädgård: Johanna + Micke

Johanna och Micke gifte sig den 31 juli 2021. Med vigsel i Seglora kyrka på Skansen och efterföljande middag och fest på Rosendals Trädgård blev det en dag de sent kommer att glömma. Bakom kameran stod den Göteborgsbaserade bröllopsfotografen Frkn Falkman som, likt hon alltid gör, fångade dagen på ett ypperligt vis. Tillsammans med hennes bilder ser vi fram emot att få läsa mer om bröllopet med hjälp av berättelsen från bruden Johanna.

Bröllopsblogg

Så träffades brudparet

Johanna: Vi träffades på midsommarafton för 7 år sedan. Jag och min syster hade midsommarfest och Micke följde med min systers nära vän. Jag fick veta att han nyligen blivit singel och just då var inte jag heller så fokuserad på att träffa någon. Men så kom Micke, lång, snygg och med ett armband på sig där det stod ”omtanke”. Jag blev helt såld och vi kunde inte hålla oss ifrån varandra. 1 månad senare var vi ett par och efter ytterligare 6 månader senare flyttade Micke in hos mig i min etta. När vi förlovade oss hade vi varit tillsammans i 6 år och bland annat hunnit skaffa en hund tillsammans som vi gärna är ute på äventyr med. Micke friade en vacker kall vårdag i skogen. Han hade packat med sig champagne och en ring i ryggsäcken utan att jag märkt något. Ringen gick han sedan och gömde i skogen och lät vår hund leta fram den innan han gick ned på ett knä och frågade om jag ville gifta mig med honom. Sedan satt vi i mossan, skålade i champagne och firade vår förlovning.

Bröllopsblogg

Bröllopsplanering

Vi ville ha ett mysigt och familjärt bröllop, samtidigt som vi ville att det skulle kännas högtidligt och festligt. Mickes föräldrar gifte sig i Seglora Kyrka på Skansen och vi visste rätt snabbt att även vi ville gifta oss där av just den anledningen. Efter det var det enkelt att välja Rosendals Trädgård som plats för middagen då de kunde stå för allt från mat och dryck till dekorationer och blomsterarrangemang. Vi hade som ledord att vi ville komma som gäster på vårt eget bröllop vilket gjorde att vi alltid försökte förenkla både för oss och vår familj och vänner, så att ingen skulle ha slitit så mycket inför bröllopet att det inte gick att njuta under dagen. Planeringen gick därför rätt fort först – vi bokade både kyrka, festlokal och fotograf en månad efter att vi förlovat oss, och sedan kunde vi ta det rätt lugnt ett tag. Vi hade lyxen att både Skansen och Rosendals Trädgård hade fantastiska bröllopskoordinatorer och de skötte planeringen tillsammans med oss under året inför bröllopet.

Från början skulle vi gift oss 6 juni och när vi bokade det datumet hade pandemin precis brutit ut ordentligt i Sverige. Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att pandemin inte skulle vara över ett år senare så i början var vi rätt lugna med att vi skulle kunna genomföra vårt bröllop på det sätt vi ville. Men i februari 2021 när vi ville börja planera detaljerna kring middagen tillsammans med Rosendal insåg vi att det antagligen inte skulle gå att gifta oss på det sätt vi ville i juni. Vi lade mycket tid på att fundera och diskutera oss fram till hur vi skulle göra – skulle vi skjuta upp bröllopet ett år eller gifta oss ändå oavsett vad? Vi kom rätt snabbt fram till att vi ville gifta oss sommaren 2021 och att det viktigaste för oss var att alla som vi ville skulle kunna vara närvarande. Vi fick möjlighet att flytta bröllopet till en lördag som blivit ledig i juli och höll tummarna för att läget skulle vara något bättre då. Eftersom vi inte visste vilka restriktioner som skulle gälla dagen vårt bröllop skulle ske planerade vi olika scenarier av bröllopet beroende på vilka restriktioner som skulle kunna gälla. En månad innan släppte de första restriktionerna och då var det första gången vi kunde planera något i detalj. Eftersom vi ville att alla 95 gäster skulle kunna komma fick vi fantastisk hjälp av Rosendal att skräddarsy en middag utomhus på en av deras vackra uteplatser. Två veckor innan släppte ytterligare restriktioner och vi fick med glädje veta att vi kunde ha vår vigsel i kyrkan med alla gäster närvarande.

Att planera bröllop under en pandemi har inte varit enkelt. Vi har behövt vara flexibla, behövt chansa en del och behövt acceptera att det inte går att planera allt i förväg och att det kanske inte alltid blir som man tänkt sig. Men det har också gjort att fokus har hamnat på det som spelar allra mest roll – att vi har kunnat gifta oss med våra nära och kära närvarande. På ett sätt har det nog gjort oss mycket mindre stressade då det inte har gått att stressa upp sig över detaljer, utan vi har bara varit glada för allt vi har kunnat göra. Till slut föll allt på plats, vi fick ett bröllop som blev helt skräddarsytt efter oss och blev mer än vi någonsin hade kunnat drömma om.

Bröllopsblogg

Klädseln

Jag gifte mig i min farmors klänning från 50-talet som även min faster gift sig i på 80-talet. Det är en klassisk klänning i spets som jag restaurerade hos en skräddare som även sydde upp toppen i organza som jag hade över. Genom toppen ville jag göra klänningen lite modernare och mer till min. Toppen hade jag sedan över en annan klänning i på kvällen som jag inte var lika rädd om, vilket gjorde att det ändå blev en helhet i klädseln. Toppen blev det som blev utmärkande för min klädsel och det känns fint att jag kommer att kunna använda den även efteråt.

Micke visste att han ville ha något tredelat, antingen kostym eller smoking, då det kändes skönt på ett sommarbröllop att kunna ta av sig kavajen och ändå känna sig klädd. Till slut föll valet på en tredelad kostym från Cavaliere.

Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg

Styling och accessoarer

För mig var det viktigt att inte känna mig utklädd till brud och ha uppsatt hår bara för att man brukar ha det. Därför valde jag en enkel styling och sminkning eftersom jag tyckte att min klänning tog tillräckligt mycket plats och kände mig mer bekväm så. Jag fick hjälp av en av mina tärnors vänner med sminkningen och vi hjälptes åt med varandras hår. När det gällde valet av accessoarer fortsatte jag temat med en blandning av klassiskt och modernt – örhängena från Alighieri kändes som en modern variant av pärlörhängen och skorna från sania d´mina som ett par perfekta bröllopsskor som gick att använda mycket efteråt. Jag bar även en ring med en blå sten som min morfar gjort, vilken han gjorde tillsammans med det halsband som min mamma bar på sin bröllopsdag.

Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg

Blommorna

Floristerna på Rosendals Trädgård stod för bröllopsbukett, corsage till killarna och all blomsterdekoration på middagen. Floristerna fick några inspirationsbilder från oss men i övrigt fick de väldigt fria händer och de överträffade alla våra förväntningar.

Bröllopsblogg
frknfalkman_luhr20210731_00157.jpg

Om bröllopsfotografen

Amanda är en riktig stjärna. Hon tar inte bara helt fantastiska bilder utan är också en sådan person som man gärna vill ha nära sig hela bröllopsdagen. Amanda är glad, lättsam och otroligt professionell. Hon fick oss att känna oss bekväma under porträttfotograferingen samtidigt som hon fick oss att slappna av helt och hållet då vi visste att hon fångade alla detaljer från vår dag utan att vi behövde lägga oss i över huvud taget. När vi tittar på bilderna i efterhand förstår vi inte hur hon kan ha varit överallt samtidigt, utan att någon dessutom märkt att hon varit där.

Vi valde Amanda främst för hennes vackra bildspråk och redigering. Hon skapar så fina berättelser om kärlek med mycket värme, uttryck och djup. Det är mycket glädje samtidigt som det ibland nästan finns en släng av melankoli och dramatik som vi älskar.

Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg

Platsen för bröllopet

Vigseln hölls i Seglora Kyrka, samma kyrka som Mickes föräldrar gift sig i. Senare i planeringen visade det sig att även min farmors föräldrar gift sig i Seglora kyrka på 20-talet, vilket förstärkte känslan av att vi valt rätt plats. Det är en otroligt vacker gammal träkyrka från 1700-talet med mycket värme och karaktär. Rosendals Trädgård där vi hade vår bröllopsmiddag är en fantastisk plats, en liten oas mitt i stan. Atmosfären är mysig och familjär med vackra trädgårdsmöbler i trä, linnedukar, drejat porslin och blommor och grönsaker odlade i den egna trädgården.

Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg

Vigseln

Vigseln är nog det största och mest känslosamma vi hittills har upplevt. Vi grät oss igenom hela vigseln och slutade knappt gråta resten av dagen. Vigseln kretsade mycket kring musiken vi hade valt, då det är låtar som betyder mycket för oss och som framfördes av personer som står oss väldigt nära. Min morfar var spelman i Hälsingland och komponerade en skänklåt till mig när jag föddes, som Skansens spelmän framförde som vår ingångsmusik.

Eftersom prästen även var min tärna och alltså en av mina äldsta vänner blev vigseln otroligt personlig, varm och fylld av kärlek. Hennes man Petter arbetar som musiker och producent och han hade arrangerat resterande låtar som sedan framfördes av honom på gitarr och piano, Mickes nära vän och marskalk David på cello och min kusin Sandro på sång. När vi gick ut till refrängen av Frankie Vallis ”Can’t take my eyes off you” blev vi överraskade av att alla i kyrkan ställde sig upp och sjöng - det var ett riktigt filmiskt ögonblick. Efter vigseln överraskade vi våra gäster med att Skansentåget hämtade upp oss och körde oss till Rosendals Trädgård. Det blev ett riktigt partytåg med bubbel, såpbubblor och festtutor vilket redan då satte stämningen för middagen.

Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg

Vigselringarna

När vi förlovade oss ville vi ha likadana klassiska släta ringar i rött guld. Eftersom vi är ute mycket i skogen året runt, seglar och åker skidor ville vi ha rätt enkla förlovningsringar så de går att ha på sig oavsett aktivitet. Min vigselring, en alliansring, fick i stället ta mer plats och vi tog fram den tillsammans med en guldsmed på Kaplans Auktioner.

Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg

Bröllopsmiddagen

Vi vände på det lite och hade bröllopstårtan först på minglet. Det var så uppskattat av alla gäster! Middagen var sedan utomhus under ett tälttak bland vinrankor och klätterväxter vilket gjorde att det nästan kändes som att vi var vid medelhavet, minus att det inte var så varmt just den här dagen. Vi hade tillsammans med Rosendals Trädgård tagit fram en meny med 5 smårätter som tillagades i deras utekök och serverades på sharing plates. Alla rätter var vegetariska förutom en som innehöll en salsiccia som Micke hade gjort tillsammans med min farbror som arbetar med att tillverka italiensk korv.

Våra toastmasters var helt fantastiska och gjorde att middagen flöt på perfekt. De hade dessutom ordnat med en massa lekar och aktiviteter så utöver tal och uppträdanden så bjöds det på karaoke, dance battle och limbo. Stämningen var på topp och vi och våra gäster hade otroligt roligt! Högt festtempo blandades med känslosamma stunder när vår familj och vänner höll fantastiska tal och sjöng för oss. Första dansen fick bli mellan borden i slutet av middagen innan vi åkte iväg till en privat festlokal för en efterfest som höll på till småtimmarna.

Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg
Bröllopsblogg

Tips till andra som planerar bröllop

Prata mycket med varandra om hur ni tänker er att ni vill känna på er bröllopsdag och försök planera på ett sätt som möjliggör att just de känslorna får ta plats. Även en bröllopsdag är bara 24 timmar så var realistiska och planera på ett sätt som även ger utrymme för att hinna njuta. Försök att inte stressa igenom dagen och var mycket med din partner under bröllopsdagen – det är er dag och det är så mysigt att uppleva hela dagen sida vid sida.

Bröllopsblogg

Bröllopsfotograf: Frkn Falkman
Brudklänning: Vintage och skräddarsytt
Kostym: Cavaliere
Festlokal: Rosendals Trädgård
Florist: Floristerna på Rosendals Trädgård
Ringar: Kaplans Auktioner
Trycksaker: By Stina Design
Makeup: Noomi Resare
Catering: Rosendals Trädgård