Vigsel I Stockholms Stadshus: Tips Från Linda & Cizzi Från Bröllop I Stadshuset

Gästinlägg från fotograferna Linda och Cizzi

Så ni planerar bröllop? Frågan som genast uppstår är såklart ”ska vi gifta oss i kyrkan eller borgerligt?” Om ni dras mer åt tanken på borgerlig vigsel och gillar det okomplicerade så är vårt bästa tips Stadshuset i Stockholm. Varför då och hur går det till då, undrar ni nu. Det ska vi berätta för er i en artikelserie i 3 delar tillsammans med Sisters in Law. Vilka är då vi? Vi är Linda & Cizzi, bröllopsfotograferna som blev experter på just bröllop i Stadshuset. Efter att ha hjälpt över 200 brudpar med bröllopsfotografering i Stadshuset så vet vi det mesta. Häng med!

bröllop+stockholm+stadshuset
bröllop+stockholm+stadshuset+klänning
bröllop+stockholm+stadshuset+skor

Först och främst, det praktiska

När ni bestämmer er för att gifta er i Stadshuset så sker bokningen av dag och tid hos Stockholms stad i deras E-tjänst. Det är populärt att gifta sig i Stadshuset och ibland kan det vara flera månader lång väntetid. Dock kan det dyka upp återbudstider med kort varsel så beroende på era flexibla planer kan ni knipa en av dem. Men går det att boka fotograf med så kort varsel? Ja, med lite tur så. Vi har varit med om brudpar som fått en återbudstid och bokat oss direkt för bröllopsfotografering bara några dagar senare. Snabba puckar. En återbudstid kan ni bara boka om ni fått er hindersprövning och vigselintyg från Skatteverket.

Vigseln har tidigare varit avgiftsfri för alla som är folkbokförda i Stockholm men från den 6 maj 2020 gäller ny avgift för alla par som vigs. Den nya avgiften är 800 kronor per par och gäller oavsett om du är folkbokförd i Stockholm eller inte.

Något som är viktigt att tänka på om ni ska gifta er i Stadshuset är att ni behöver vara på plats 15 min innan er vigsel och ta med er legitimation, annars blir det trubbel och tråk. Två vittnen ska vara med vid vigseln också. Antingen två ur er familj, två vänner och ibland är det en bröllopsfotograf och en personal från Stadshuset. Så ska ni gifta er i hemlighet utan gäster så löser det sig ändå

Om ni tänkt slå på stort med en massa gäster är det bra att veta att ni kan ta med er 15 gäster in i Ovalen, utöver er brudpar, barn under 12 år och bröllopsfotografen. Vill ni ha ännu fler gäster så kan dom hänga utanför på Borgargården så länge och ta emot er med jubel efteråt. Eller varför inte göra som ett av våra brudpar gjorde för något år sedan, kör FaceTime från Ovalen med gästerna utanför så är dom med på ett hörn också. Det var väldigt uppskattat och nytänkande! I tider när Covid-19 är en del av tillvaron påverkas antalet tillåtna gäster, men uppdateras löpande här: Vigsel i stadshuset.

Runt om och i Stadshuset finns dom flesta bekvämligheter som toaletter, caféer med varierande öppettider beroende på årstid och för det mesta är parkeringar inget problem om ni kommer i tid. Men. Tänk på att kolla i diverse evenemangskalendrar så ni inte blir överraskade när halva Stockholm är avspärrat för Prideparaden eller någon tävling. Been there done that...

bröllop+stockholm+stadshuset+håruppsättning
bröllop+stockholm+stadshuset+vigsel
bröllop+stockholm+stadshuset+vigsel
bröllop+stockholm+stadshuset+vigsel
bröllop+stockholm+stadshuset+vigsel

Service är A och O

För dom brudpar som bokar oss som bröllopsfotografer är vårt mål alltid att skapa en unik upplevelse. Och då menar vi inte att vi tar med oss enhjulingen och jonglerar med lila enhörningar. Även om det vore coolt. Det vi däremot alltid gör är att vi ser till att ni vet allt ni behöver veta i förväg. Så att ni kan vakna någorlunda lugna på er bröllopsdag och vara förväntansfulla istället för nervösa och fundersamma kring hur tiden i stadshuset kommer se ut och vad ni har bokat för nån fotograf. För oss är kommunikation nyckeln. Tillsammans med en del dåliga skämt, varma kramar och stora skratt. Det är liksom huvudingredienserna för oss.

Till exempel berättar vi för er vilka platser vi rekommenderar för fotografering av porträtt och gruppbilder, så det slipper ni tänka på. Vi berättar för era gäster vart dom kan samlas för att öppna bubbel och skåla för er när ni kommer tillbaka efter en stunds porträttfotografering. Skulle det vara mitt i högsäsongen för turister (juni-augusti) så har vi massor av ess i rockärmen så att ni får lite lugn och ro ändå.

En av dom största anledningarna till att vi fastnat för Stadshuset är den fina variation i miljöer som finns. Maffig arkitektur med såväl stora fasader och mindre gömställen. Den klassiska pelargången med sina mjuka färger och såklart – Stockholm skyline med vatten! Allt inom bara några kaninskutt!

Några saker som förhöjer dagen tänkte vi dela med oss av som avslutning på den här första delen:

• Boka in er tid för vigsel så gott det går utifrån hur era rutiner ser ut. Kanske har ni barn (eller du själv) som blir mellis-hääääängry prick klockan 15. Då är det bra att försöka boka en tid med spelrum innan hääängrytajm, eller lite senare på eftermiddagen.

• Se vigseln som den del av dagen, inte som det enda. Även om det är en snabb vigsel på 5 minuter så har ni ju en bröllopsdag hela dagen. Börja morgonen med frukost tillsammans, ta med familjen på lunch innan eller bjud med hela gänget hem efteråt på bubbel. Eller dumpa dom vid Stadshuset och ta en taxi till Arlanda och dra på en weekend ifred.

Ni får göra precis vad ni vill – det är eran dag!

• Något vi alltid rekommenderar våra brudpar att göra är att be vänner och familj att vara helt närvarande. Lägg undan telefonerna och upplev dagen utan en skärm (om ni inte använder vårt FaceTime-tips såklart). Har ni en fotograf med er kommer hon eller han dokumentera ögonblick ni såg och ögonblick ni inte såg. Det vore kanske lite trist om en massa av era bröllopsminnen pryds av era vänner som håller upp telefoner framför sina ansikten. Så för er skull. Skärmfri tid.

bröllop+stockholm+stadshuset+porträtt
bröllop+stockholm+stadshuset+blommor+bukett
bröllop+stockholm+stadshuset+porträtt
bröllop+stockholm+stadshuset+porträtt
bröllop+stockholm+stadshuset+porträtt

Fotografer: Linda & Cizzi, Bröllop i Stadshuset