Känslosamt Vinterbröllop i Norrländskt Landskap: Josefin + Victor

I en tid av sorg efter ett förlorat barn valde paret Josefin och Victor att hylla kärleken. På tio veckor planerade de ett vackert bröllop i det vintriga Norrland. På grund av den mörka hösten som var, var det väldigt viktigt för dem båda att föreviga minnet av sitt förlorade barn och att minnas honom med glädje. Bröllopet blev så fint, känslosamt och fyllt av personliga detaljer. Fotografen Amanda Falkman var med paret på deras stora dag, och tillsammans med hennes foton får vi nu ta del av Josefin och Victors historia.

bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop

Så träffades Josefin och victor

Josefin: Jag och Victor träffades under en hockeymatch på hovet i Stockholm. Jag hade haft span på honom en längre tid och visste att han precis som jag ofta gick på Djurgårdsmatcherna. Jag skrev till honom på Instagram innan en match och så möttes vi upp.

Victor friade till mig på min 30årsdag den 24 mars 2018. Jag blev väckt tidigt på morgonen och när jag kom ut från sovrummet hade Victor gjort en gång av tända ljus, rosenblad och längst med gången låg det framkallade bilder på oss. När jag kom fram till köket stod han på knä med vår dotter i famnen och frågade om jag ville gifta mig med honom. Det var så romantiskt att han friade hemma i vårt kök, att vår dotter var med och jag blev totalt överraskad. Vi hade precis fått reda på att jag var gravid igen och det gjorde allt lite extra speciellt.

bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop

vinterbröllop i norrland

Josefin: Vi bestämde oss för att gifta oss i januari 2019. Det barn jag hade i magen när Victor friade dog i min mage i slutet av graviditeten, i graviditetsvecka 36 i september 2018. Hela den hösten var fylld av sorg och förtvivlan. Att förlora ett barn, vår son Gabriel, behöva gå igenom en förlossning och föda honom död och sen begrava honom är de största mörker vi upplevt. Det är svårt beskriva det traumat med ord. Vi valde att ge vår son Victors efternamn, precis som vår dotter. När vi beställde gravstenen i december, och skulle välja texten så kändes de så konstigt att jag inte hade samma efternamn. Det blev helt plötsligt så otroligt viktigt för mig att jag också skulle heta Lidbom, att vi alla fyra skulle ha samma efternamn, det var vi fyra mot världen nu. Därför blev de så bråttom med bröllopet, för jag ville att vi skulle vara gifta innan gravstenen skulle levereras i april.

När vi tog farväl av Gabriel lovade jag och Victor varandra att vår kärlek till honom skulle göra vår kärlek starkare. Så blev det, därför kändes det också väldigt rätt att vi skulle gifta oss.

Min största önskan har alltid varit ett vinterbröllop, så därför valde vi att gifta oss uppe i Sollefteå/Kramfors där Victor har sina rötter. Temat blev vinter och Norrland men också att kärleken övervinner allt. Att jag och Victor valde att fira kärleken mitt uppe i all sorg var viktigt för oss, att få dela den med våra nära och kära.

bröllop+elegant+vinterbröllop

klädsel med personliga detaljer

Josefin: Jag provade bara en brudklänning och den köpte jag. När jag satte på mig den visste jag att det var den jag skulle gifta mig i. Jag ville ha en långärmad klänning med spets och en kjol med mycket tyll, klädda knappar i ryggen och ett släp. Klänningen från Pronovias hade allt, en riktigt vinterdröm! Klänningen har en tvådelad effekt som kombinerar en kjol med massor av volym som skapats i lager av tyll, med en överdel som smälter in i huden och skapar en illusionseffekt tack vare kristalltyll och applikationer av blommotiv i spets som går över halsringningen, rygg och långa ärmar. Ryggen är full med draperade knappar uppifrån och ner, och jag använde mig av en underkjol med en liten ställning för att få ett bättre fall på klänningen. Jag valde en slöja att ha under vigseln som var lång men enkel, gjord av bara vitt tyll. Till klänningen valde jag en vit pälskappa som jag köpte second hand.

För att involvera Gabriel i min klänning valde jag att sy fast en liten silverängel, graverad med Gabriels namn. Den syns på ena ärmen längst ned vid knapparna. Det var väldigt känslosamt och vackert att se den lilla ängel under hela dagen. Vi hade heller inte så mycket tid till att prova ut kläder eftersom vi planerade bröllopet på 10 veckor, därför tog jag ett snabbt beslut när klänningen kändes rätt. Men visst, så här i efterhand känns det konstigt att bara ha provat en brudklänning.

Min man är väldigt modeintresserad, och extremt noga med material och design. Kläder är ett av hans största intressen, och han la ned betydligt mer tid på sin klädsel än vad jag gjorde. Victor valde tredelad made-to-measure kostym från Holländska Suit Supply, sydd i Herringbone tyg från brittiska Holland & Sherry med mjuka Spalla Camicia-axlar. Designen på Kavajen blev med rullad 2.5-knäppning, breda spetsiga slag, dubbelknäppt väst, och byxor med dubbla veck, side adjusters och 2 tums uppvik vid benslut. En fin detalj var att Victor valde att brodera in datumet för vårt bröllop på insidan av kavajen.

Till kostymen hade han Grenadine Grossa-slips, producerad på gamla trävävstolar i Como, Italien. Rostbrun. Måttsydd skjorta i vit Royal Oxford från Shirtonomy, med rundade franska manschetter. Manschettknappar i sterling silver med brudgummens initialer. Svarta Oxfordskor från brittiska Loake, inköpta i Manchester för 7 år sedan.

bröllop+elegant+vinterbröllop

Blomster

Josefin: Min brudbukett hade jag en tydlig bild av. Den skulle vara vintrig bukett med succulenter och vita rosor i men också ha inslag av den norrländska skogen. Jag ville att buketten skulle vara som en vintersaga från de norrländska skogarna. För mig fanns de bara en florist som jag litade på skulle kunna leverera en sån sagobukett och de är Floristerna på Bloem. När jag fick se buketten började jag gråta för att Bloem hade överträffat alla mina förväntningar. de var den vackraste bukett jag någonsin sett. Den blev verkligen som en vintersaga men inslag av kottar, mossa och grangris. Corsagen gjordes med en liten succulent som matchade min bukett. Tärnbuketterna gjordes av bara brudslöja.

Till dekorationerna valde vi vita rosor, videung och brudslöja. Jag ville behålla vintertemat med inslag av våren i videungen. Vi gjorde små blomsterarrangemang till alla borden som ställdes på björktallrikar som min pappa hade sågat ut, sen dekorerade vi med kottar. Vi klädde även två stora hjärtan som vi hade mått beställt hos en svetsare med granris och vita rosor som hängde över min och Victors plats under bröllopsmiddagen.

bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop

Stylingen

Josefin: Jag valde en romantisk halvuppsättning med inbakade flätor, och några lösa slingor vid ansiktet. Jag valde också ett hårsmycke i strass och silver att ha på ena sidan av huvudet som sattes fast i flätan. Jag hade ett par vita högklackade boots i lack som höll mot snön och under klänningen hade jag ett rosa ylleunderställ mot kylan. Den accessoar som betydde mest var den lilla ängel med Gabriels namn på som satt fastsydd på min klänning och jag hade även en vit broderad näsduk som gått i arv i min familj i över 100 år. Jag valde ett par enkla pärlörhängen eftersom jag ville ha mest fokus på klänningen.

bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop

om fotografen amanda falkman

Josefin: Mitt absolut bästa investering i bröllopet var Amanda Falkman. Jag är henne evigt tacksam för de enastående bilder hon tog på oss. Hon förstod precis vilken typ av bilder jag önskade, och hon har en förmåga att kunna fånga och förmedla varenda känsla genom kameralinsen. Jag är så otroligt imponerad av hennes sätt att jobba och på en så viktig dag som en bröllopsdag kändes de så tryggt att få jobba med ett riktigt proffs. Jag valde Amanda för att hon inte fotar klassiska bröllopsbilder som du hittar i glossiga bröllopsmagasin, utan hennes bilder är en knivskarp balans mellan känslor och de sköra i det som är vackert. Hon tänker utanför ramarna och levererar häpnadsväckande resultat. Sen har hon mycket humor och det känns så naturligt att ha henne runt sig. Det gör allt lite enklare under en dag då det finns så mycket nervositet. Min man beskrev henne som en ninja under bröllopsmiddagen. Hon dök ner mellan borden för att inte vara i vägen så plötsligt dök hon upp igen och sköt av några blixtar för att nästa sekund dyka upp på ett annat ställa för att fånga något annat på bild. Hon har ett öga som ingen annan, och de syntes verkligen när vi fick leveransen av bröllopsbilderna!

bröllop+elegant+vinterbröllop

Vigsel i medeltida Gamla ytterlännas kyrka

Josefin: Vi gifte oss i den kyrka som Victor är döpt i och som hans föräldrar gifte sig i, Gamla Ytterlännäs Kyrka i Kramfors. Kyrkan är en gammal medeltidskyrka och egentligen är den stängd på vinterhalvåret eftersom det inte finns någon värme i den. Det är den vackraste kyrkan jag sett, med magiska målningar i hela kyrkan och gamla träbänkar. Jag fick tjata ihärdigt för att de skulle öppna upp kyrkan åt oss så att i kunde gifta oss i den. Det kändes så viktigt att vigseln skulle bli just där och efter många om och men och övertalningar fick vi ett ja från kyrkosamfundet. Det blev ett giftemål med minusgrader inne i kyrkan, med frostig rök som kom ur våra munnar när vi sa ja, men värmen från all kärlek gjorde att ingen av oss frös.

bröllop+elegant+vinterbröllop

Vigseln blev väldigt speciell eftersom vi valt den kyrka vi gjorde. Vi hade hyrt in bussar som hämtade bröllopsgästerna vid hotellet som skulle köra dom till kyrkan. Väl framme vid kyrkan serverade vi varm gluewine för att värma upp gästerna lite innan de gick in i den kalla kyrkan. Det var snötäck utanför, solen sken och temperaturen var strax över noll grader. Kyrkan är liten så alla bänkraderna blev fulla vilket kändes väldigt mysigt och kärleksfullt. Vi hade dekorerat kyrkan med pälsfällar och plädar och på väggarna var de facklor som var tända. Gästerna satt tätt intill varandra under filtarna och man såg röken från allas andetag. Eftersom kyrkan är så gammal så är det fotoförbud där inne (vi fick tillåtelse att låta bröllopsfotografen fota utan blixt), vilket gjorde att alla gästerna hade fullt fokus på oss och inte i sina telefoner.

Victor gick in först i kyrkan med vår dotter i handen och sen kom gick våra 3 brudtärnor och 3 best mans in parvis efter varandra. Jag ville inte bli eskorterad till altaret utan jag ville gå fram själv, det var magiskt att få gå fram i den trånga gången mellan kyrkraderna och se Victor och min dotter vid altaret och känna Gabriels närvaro i all kärlek. Vigseln hölls ganska kort med en sång som Victors kusin sjöng, Huga Klofsten (som också sjöng på Kronprinsessan Victorias bröllop). När vigseln var avklarad gick jag och Victor under låten Wonderwall av Oasis.

bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop

Vi valde att ha bröllopsmiddagen och festen på Hotell Hallstaberget i Sollefteå. De är ett hotell med en skidanläggning högst uppe på Hallstaberget med en fantastisk utsikt över hela Sollefteå och Älven. Eftersom de flesta gästerna skulle åka upp från Stockholm så behövde vi en plats där folk kunde sova över, då var ett hotell ett bra val. Dagen innan vigseln hade vi en middag i en skogskoja högt uppe i backen för våra närmsta vänner. Vi hade dekorerat kojan med pälsplädar och filtar och serverade en renklämma och i mitten av kojan hade vi en stor eld. Vi gick fackeltåg till kojan och sköt salut med en kanon för att välkomna alla. På dagen innan vigseln hade vi en snowracertävling för alla gäster i skidbacken och bjöd på grillkorv öl och jäger.

bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop

Josefin: Vi gjorde en insamling till spädbarnsfonden tillsammans med Veronica Aster som bakade min bröllopstårta. Jag betalade bara för ingredienserna till tårtan med löftet om att göra en insamling som oavkortat skulle gå till spädbarnsfonden (minst 2000kr) istället för att betala fullt pris på tårtan.

Jag drog igång en insamling på min Instagram och bad mina följare att swisha in en valfri summa med ordet "Gabriels tårta". Insamlingen varade i 5 dagar och jag fick ihop strax över 66 000kr som skänktes till spädbarnsfonden. Jag är otroligt stolt över insamlingen och att vi med vårt bröllop kunde göra skillnad och bidra med pengar till forskning så att inga föräldrar ska behöva gå igenom de vi gjorde. Veronica gjorde en fantastisk tårta som såg ut som en björk där Gabriels namn fanns inristat.

bröllop+elegant+vinterbröllop

bästa minnet från dagen

Josefin: Det är svårt att välja ett ögonblick under denna dag, för de finns så många. Men om jag måste välja ett så var det när Hugo sjöng i kyrkan. Han hade översatt John Legends låt “All of me” till svenska och lyckats väva in all vår kärlek i texten. Hugo sjöng "hela vår värld kan falla isär, men jag vet att du står stadigt kvar här" och "ibland tar livet slut innan de börjar men du finns här i våra drömmar". Och precis så var det, hela vår värld föll isär den där hösten när Gabriel dog men vi stod stadigt kvar vid varandra och lät Gabriel leva vidare i våra drömmar. Det var inte ett öga torrt i kyrkan, Hugo sjöng så vackert och de var så fint att han involverade Gabriels historia i låten.

bröllop+elegant+vinterbröllop
bröllop+elegant+vinterbröllop

tips till andra som planerar sitt bröllop

Josefin: Att planera ett 3 dagars bröllop på 10 veckor kan kännas som en omöjlighet, men de är det inte. Tidspressen gjorde mig otroligt effektiv och strukturerad. Det var skönt att inte kunna vela för länge med alla beslut som ska tas utan att jag fick förlita mig på min magkänsla. Istället för att stressa i över ett år med bröllopsplanering så behövde jag bara stressa i 10 veckor. För det är stressigt att planera ett bröllop.

Mitt största tips är att välja en toastmaster/toastmadame som har lite erfarenhet av att prata framför människor. Vi valde två toatsmadames och en toastmaster som kompletterade varandra bra. De behöver ha en bra dialog med köket, sätta ett bra körschema, kunna bjuda på sig själva och se till att talen inte blir för långa. Välj människor som du litar på för du ska bara njuta av middagen och festen och inte känna någon oro över planeringen. Mitt bästa tips för festen är att lägga pengar på rekvisita. Beställ många isfacklor, komfettikanoner och allt sånt roligt. Feststämningen går alltid upp när de tänds isfacklor. Våga också be människor om hjälp, och lita på att allt löser sig. Lås dig inte vid saker som inte går att planera som exempelvis väder, de finns ingen mening att oroa sig för de då de går att styra över.

Jämför aldrig din egen bröllopsplanering med andra människors bröllop som du varit på. Det här är ditt bröllop och det är er dag.

bröllop+elegant+vinterbröllop

Fotograf: Amanda Falkman
Brudklänning: Pronovias, modell Drizana
Slöja: Milagro
Kostym: SuitSupply
Lokal & catering: Hotell Halstaberget
Florist: Bloem
Ringar: Kaplans, Biblioteksgatan
Trycksaker: Vistaprint
Hårstylist: Therese Stenklyft.