Septemberbröllop med vinröda och puderrosa toner: Linnea + Christian

Linnea och Christian gifte sig den 2 september 2017, på Helmerslunds gård i södra Skåne. Färgerna vinrött och puderrosa gör sig verkligen bra ihop och Linnea berättar själv att färgerna under vigseln är något hon minns extra väl och jag förstår varför! Hela bröllopet känns välplanerat in i minsta detalj och bröllopsfotografen Sanna Dolck har fångat känslan från dagen på ett underbart vis. 

Jag hoppas att ni får en bra start på veckan med detta härliga septemberbröllop!

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_011.jpg

Linnea berättar

Vi träffades någon gång 2008 genom gemensamma vänner. Där och då var det inget mellan oss, utan tiden gick och 2 år senare sprang vi på varandra under en utekväll i Linköping. Vi började dejta och i januari 2010 frågade Christian chans på mig. Sen dess har vi kilat stadigt så att säga.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_013.jpg

Vi förlovade oss på min 30-årsdag i november 2016. Vi hade pratat om bröllop. Och Christian visste att jag gärna ville gifta mig. Jag minns att jag tänkte att min 30-årsdag skulle vara ett bra tillfälle, men Christian var så lugn hela dagen så jag tänkte att det nog inte skulle bli så. Men på kvällen överraskade han mig med en middag på en fin resturang i Malmö, där vi bor nu, och till desserten gick han ner på knä och frågade om jag ville gifta mig med honom.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_017.jpg

Det var en perfekt kväll. Bara han och jag där vi satt och åt, och det började snöa utanför fönstret. All personal på restaurangen pratade engelska, så jag minns hur jag hulkade fram "He just asked me to marry him" till servitören. De bjöd på champagne och bad trubaduren spela en låt för oss, vilket blev "What a wonderful world".

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_020.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_022.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_030.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_034.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_046.jpg

Vi ville gärna gifta oss i Skåne, eftersom vi bor här nu, och mina föräldrar är från Skåne så jag har spenderat mycket tid här under min uppväxt. Under tiden som jag och Christian har bott tillsammans i Malmö har vi förälskat oss i den skånska landsbygden och närheten till havet.

Vi ville gärna att bröllopet skulle ha en lantlig, romantisk känsla, och letade därför efter nån typ av gård eller ladugård att ha festen i. Vi insåg ganska snart att festlokaler ibland bokades 2 år innan bröllop, och blev därför så himla glada när vi träffade Savanna och Marcus, som äger Helmerslunds gård, på en bröllopsmässa i Malmö. De hade precis lanserat sin hemsida, och skulle starta upp verksamheten på gården under våren. Som tur var hade de datum ledigt i september.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_217.jpg

Första gången vi var och tittade på gården var det mest lera och byggkaos. Men när vi hörde Savanna och Marcus visioner och kände hur de var som personer så visste vi att det här skulle komma att bli superfint, och vara precis det vi letade efter. Vi hade lite tankar om att ha själva vigseln nere vid havet. Men efter att ha besökt gården bestämde vi oss för att även vigas där.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_220.jpg

Vi hade inget särskilt tema för bröllopet, men bestämde oss ganska tidigt för färgerna vinröd och puderrosa. Vi tänkte att det skulle passa fint i den årstiden, och var också färger som passar både mig och Christian. Jag är väldigt förtjust i blommor, så ganska tidigt bestämde vi oss för att låta blommorna ta en stor plats både i budget och i dekorationer.

Vi hämtade mycket inspiration från olika Instagramkonton, och från tidigare bröllopsberättelser på Sisters in Law! Jag började följa olika bröllopsfotografer, florister, frisörer och kläddesigners på Instagram.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_222.jpg

Christians mamma sydde vimplar, i tyg som matchade färgtemat, som vi hängde upp i taket i middagssalen. Det kändes som pricken över i. Lokalen i sig är så vacker med träbjälkarna och de vita tjocka väggarna och vi ville inte dölja för mycket utan snarare framhäva. Vilket blev så bra med vimplarna.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_216.jpg

Inne i bar-delen satte vi upp foton och skrev korta berättelser om vår tid vi varit tillsammans, vilket blev uppskattat bland gästerna, och dekorerade med pompoms och ljusslingor.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_195.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_191.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_062.jpg

Om Blommorna

Blommorna var som sagt viktiga för oss och vi ville med hjälp av blommorna skapa den lantliga, romantiska känslan. Jag hade sen tidigare en favoritflorist i Malmö, Florera, och valet var ganska enkelt att de skulle få göra brudbukett och corsager. Vi träffades och pratade känsla, färg och form på blommorna och även en del blomsorter. Jag kände mig väldigt trygg med Isabelles kreativa stil och smak, vilket kändes väldigt skönt. Jag minns när jag såg brudbuketten första gången att jag tänkte "WOW!". Den var så pampig och levande, och färg och form var precis som vi hade pratat om.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_061.jpg

Jag älskade de stora blommorna som var i fokus i buketten, men också de mindre och det gröna i buketten som gjorde den till den vilda, lantliga bukett jag ville ha. Isabelle gjorde även corsage-blommor. En till Christian med björnbär, och sedan 13 stycken corsager till brudföljet. Vi beställde även lösa snittblommor ifrån Florera som min mamma gjorde små buketter av som vi satte i små glasburkar vi hade samlat och ställde i grupper på borden. Den dekorationen blev otroligt fin, och vi gillade att ha lite mindre men flera vaser, som vi också tyckte bidrog till den lantliga känslan.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_088.jpg

Klädsel, accessoarer och styling

Min klänning hittade jag på PartyWorld i Linköping under en shoppingtur med min mamma. Jag hade letat ganska länge, både beställt hem från olika klädmärken och också provat klänningar i andra bröllopsbutiker. Jag ville ha en ganska enkel klänning som kändes romantisk, gärna med spets. Och det var viktigt för mig att inte känna mig utklädd, utan uppklädd och bekväm. Tyvärr kändes många av de klänningar jag provade i ett tidigt stadie mer som en utklädnad. Jag blev så glad när jag äntligen hittade The Dress.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_121.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_118.jpg

Den hade en vacker spets som jag föll för, och modellen kändes klädsam på mig. Kjolen hade fyra lager tyll från början men jag valde att ta bort tre lager så att kjolen gav ett mjukare intryck och mer följsamt.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_126.jpg

Till Christian hade vi från början tänkt något blått, då han trivs väldigt bra i det. Vi åkte till Frackhuset i Lund och han provade främst kostymer i olika blåa nyanser. Som en slump hängde där en vinröd sammetssmoking på ett galge och när han provade den sa det klick. Den fick det bli, och han beställde även vinröda sammetsflugor till sina tre bestmans som matchade hans smoking.

Våra skor fick vi hjälp av Christians pappas sambo. Hennes bror äger en skofirma, Gatuzo, i Polen som inriktar sig just på bröllopsskor. De kunde hjälpa mig att göra vinröda skor med låg klack och med en stor rosett frampå, precis som jag ville ha det. Och till Christian gjorde de fina svarta lackskor till smokingen.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_134.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_147.jpg

Både Christian och jag var ganska nervösa innan själva vigseln, men jag minns att jag höll i Christians hand och tänkte att det här är vår dag nu, nu ska jag bara njuta och ha roligt, och känna alla känslor som känns precis där och då.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_150.jpg

Vigseln

Vi valde ju att gifta oss i september, och just den dagen var en perfekt septemberdag. Det var sol ute - vilket var tur, för vi ville ha vigseln ute på trädäcket - men det var ändå den där krispiga känslan i luften, som en liten försmak på att hösten var på väg. Vi hade en back-up plan ifall det hade regnat, och antagligen hade det kvittat om vi hade varit inomhus istället, för det viktigaste då var att ha så många av våra vänner och familj samlade och att vi skulle få säga Ja till varandra.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_242.jpg

Min svägerska, Ulrika, gjorde blomsterdekorationer till bröllopsbågen vi hade vid vigselplatsen, och som vi sen flyttade och ställde bakom mig och Christian under middagen. Bröllopsbågen hade min bror byggt ihop dagen innan. Jag hade köpt en spetsgardin som Ulrika lindade runt bågen, och dekorerade sedan med blomsterarrangemang.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_240.jpg

Vi gifte oss borgerligt men ville ändå ha en längre vigsel, då det egentligen är just detta som är själva "happening" för dagen, och det vi ville samla alla våra vänner och familj för att fira. Vi ville ha mycket inslag av musik, och fick kontakt med Elin Svensson och sånggruppen GET UP Soul Choir, de sjöng ingångsmusiken, "En värld full av liv" från Lejonkungen, och utgångsmusiken, "Klinga mina klockor".

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_253.jpg

Vår kompis Anna, som också var brudtärna, spelade ett pianostycke från vår favoritfilm Amelie från Montmartre och Christians syster Isabella spelade ett egenvalt pianostycke. Vår kompis Frida läste en dikt av Karin Boye. Och precis efter att vi sagt Ja till varandra sjöng vår kompis Josephine "Come what may" från filmen Moulin Rouge. Det värmde så otroligt att de ville vara en del av vår vigsel. Och jag har sen flera år tillbaka, på skoj, alltid sagt till både Anna och Josephine att de måste spela och sjunga på vårt bröllop, och det kändes så himla fint och känslosamt att den dagen nu var här, på riktigt.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_282.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_300.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_285.jpg

Min syster och min kompis var brudtärna, och Christians bror och två kompisar var bestmans, och Christians systrar och våra syskonbarn var brudnäbbar. Det var väldigt mysigt att de var med oss, och det kändes tryggt att ha dem framme hos oss under vigseln. Och framförallt var de ett stort stöd, både under planeringen, men också dagarna innan bröllopet och på förmiddagen när vi gjorde oss iordning.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_279.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_295.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_301.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_309.jpg
170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_326.jpg

Bästa minnet

Bästa minnet är nog att ha så många vänner och familj samlade, att de kom för att fira vår dag tillsammans med oss. Vi var oroliga att det inte skulle komma så många för att vi valde att gifta oss ute på landet i södra Skåne, och många av våra gäster bodde längre upp i landet, då jag är från Linköping och Christian är från Uppsala. Men det känns otroligt fint att ha så många samlade och få fira ihop.

Jag minns också färgerna från vigseln. Jag tror det var där färgtemat kom fram som bäst. Brudtärnornas vinröda klänningar, och några av brudnäbbarnas puderrosa kläder, och bröllopsbågen med blomsterdekorationerna i vinrött och rosa.

Ett fint minne är också all hjälp dagarna innan bröllopet. Våra familjer och närmaste vänner som hjälpte till med att få ordning på allt från möblering till dekorationer till att kånka drycker och annat pyssel. Det var full fart på gården dagen innan och vi är otroligt tacksamma för all hjälp vi fick, och allas engagemang.

Och, så klart, när vigselförrättaren sa: "Nu är ni man och hustru", och den pirriga känslan.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_353.jpg

Om fotografen

Vi träffade även Sanna Dolck, vår fotograf, på en bröllopsmässa i Malmö. Vi gillade hennes foton, stilen och färgerna, hon hade i sitt utställningsbås, och pratade en stund med henne. Vi hade sen innan tänkt att det var viktigt att man klickade med fotografen, för det är den personen som kommer föreviga bröllopsdagen. Och det var nog just det vi kände med Sanna när vi träffade henne första gången, hon var väldigt öppen och trevlig och hade ett lättsamt sätt som gjorde det enkelt att vara sig själv. Och nu i efterhand är vi otroligt glada att vi valde Sanna. Hon var en klippa under fotograferingen. Vi fotade våra porträttbilder innan vigseln, och även att vi båda hade en del nerver kunde vi slappna av och det blev en fin stund för oss att bara vara vi. Och vi är otroligt nöjda över bilderna hon tog!

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_161.jpg

Tips till andra som planerar sina bröllop

  • Tips till andra som planerar att gifta sig är att boka lokal så snart ni bestämt er för datum.

  • Sätt en realistisk budget tidigt i planeringen.

  • Ta hjälp av vänner och bekanta och se till att ha roligt under tiden ni planerar.

170902_LinneaChristian_Helmerslund_SannaDolck_Bröllopsfotograf_WEBB_167.jpg

Leverantörer

Fotograf: Sanna Dolck
Plats: Helmerslunds Gård
Brudklänning: PartyWorld i Linköping
Smoking: Frackhuset i Lund
Manchetteknappar: Skultuna
Skor: Gatuzo
Ringar: Sandström de Wit i Linköping
Hår och Make Up: Jessika Skabek på Larsson & Lange i Malmö 
Skägg och hår: The Barber i Malmö 
Catering: Matmakarna i Kävlinge
Trycksaker: Optimalprint
Blommor: Isabelle på Florera i Malmö 
Ballonger: PartyLand i Malmö