Tips till höstbuketten

Vart tog sommaren vägen? Plötsligt var den förbi och hösten är på ingång. Ett inlägg som bör lyftas fram igen nu när hösten nalkas är ett inlägg från förra året där floristen Josefin Wikholm tipsar om passande blommor för höstsäsongen. 

Hur många av er läsare planerar ett höstbröllop just nu? Berätta gärna hur tankarna går kring buketten och andra blomsterarrangemang!


Josefin berättar

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man fundera över vad man vill ha för typ av bukett är att tänka på vilken säsong man ska gifta sig i. Eftersom att blommor och växter är organiskt och levande material är det inte givet att alla sorter går att få tag på under hela året. Ofta kan man hitta en växts karaktär i andra sorter än den man tänkt sig om det är någonting som är svårt eller omöjligt att få tag på då man ska gifta sig. Men för att inte behöva bli besviken eller behöva ändra sina planer kring vad man vill ha i sin bukett är det bra att ta reda på vad som hör hemma i vilken säsong på året innan man sätter gång att planera för mycket.
Foto: Karin Lundin
Årstider är en charm som vi har förmånen att njuta av i Sverige, vilket också gör att vi får påminnas om de olika tidernas skönhet. Självklart kan man använda vilka färger man vill oavsett tid på året, men blommor och sorter kan man påverka i mindre utsträckning. Nu är vi i slutet av september, vilket är en fantastiskt månad som också öppnar upp dörren för en ny säsong.
Många som gifter sig denna tid på året tänker sig ett sensommarbröllop eller höstbröllop och ofta går man mot en känsla av höst och lite djupare, murriga färger. Till exempel vinrött, rött, mörklila, dov-rostig orange eller senapsgula toner och mörkare grönt blandat med kontraster från vita creme- eller nude/puderrosa toner. Dessa färger går också att finna i mycket av blommorna som finns att tillgå under denna tid.
Foto: Karin Lundin
Jag skulle framför allt vilja lyfta fram några sorter som jag tycker hör säsongen till. Först och främst tänker jag på Dahlian som är en fantastisk blomma som finns i en mängd olika former och karaktärer. Googla gärna för att se den stora variation av sorter som finns, både större och mindre varianter och en mängd färger och nyanser.
Fråga din florist om vidare tips och information. Astrantia är en av mina favoriter som finns att få tag på under ca februari-november. Men trots detta vill jag nämna den lite extra när vi talar om höstens blommor. Det är en fantastisk växt som finns i flera färger och bidrar med någonting extra i en bukett.
En växt som passar bra på hösten och verkligen utmärker sig med en speciell karaktär som kan vara svårt att byta ut mot någonting annat är Protean. Den finns också i olika storlekar, sorter och färger. Krysantemum är en växt som jag ibland tycker har fått oförskämt dåligt rykte då det anses vara en ”slit och släng-blomma” som många gånger använts på tokiga sätt. Det går att tå tag i Kryss året om, men egentligen hör de till sensommarens och höstens säsong. Jag är svag för användandet av olika typer av gräs, Pennisetum är otroligt vackert och skapar liv i buketter. Passar den som vill ha en lite mer naturnära bukett.
Foto: Karin Lundin
Jag vill också passa på att uppmuntra brudpar att våga plocka sådant vackert som finns ute i naturen. På sensommaren och hösten finns det mycket vackra strån och grässorter att hitta ute. Man kan också finna mycket vackra bär. Nu är säsongen för snöbollsbär och hypericum och lika så finns det andra vackra bär att plocka ute så som nypon- och rönnbär.
Vallmokapseln har blivit allt mer populär i buketter vilket är väldigt kul då det egentligen är själva förställningen till Vallmoblomman, som redan blommat ut. Ett kul sätt att spegla säsongen är att använda olika typer av fröställningar som denna, eller varför inte vackra förställningen från Scabiosa eller någonting annat som blommat ute i trädgården under sommaren och nu står kvar i trädgården.
Rosor är fantastiska och har under en lång tid varit en älskad och omtyckt blomma, inte minst i brudbinderier. Många rosorter går att få tag i stora delar under året, fråga din florist om exakta sorter för mer specifik information kring detta.
Foto:  Karin Lundin
Chokladblomman är en annan blomma som kommit att användas allt mer i sensommarens buketter då den är annorlunda i färg och ett sött komplement till ljusa puderfärger men också passar bra med rostiga hösttoner. Det gröna är icket att förglömma när man planerar sin brudbukett. Det finns en mängd vackra alternativ och många väljer under denna tiden på året lite mörkare, djupare eller dovare toner av grönt.
Det finns många vackra eucalyptussorter under hösten. I naturen kan man hitta vackra bräkensorter och hos sin florist kan man beställa läderblad som påminner om ormbunksblad man kan hitta ute i naturen. Ännu en gång vill jag också påminna om skatten som finns ute i naturen, om man har en buske där bladen förvandlas till vackra höstfärger på hösten kan det vara ljuvligt att våga använda någonting sådant i buketten.

En sammanfattning av Josefins bästa tips på blommor och blad:

 • Dahlia
 • Astrantia
 • Protea
 • Krysantemum
 • Pennisetum
 • Rosor
 • Hypericum
 • Snöbollsbär
 • Nypon
 • Rönnbär
 • Chokladblomman
 • Eucaluptusblad
 • Ormbunksblad

Mer blomstrande inspiration:

Blomsterkrans i blå och gröna toner

Blomsterkrans i blå och gröna toner

Rustika buketter till bröllop

Rustika buketter till bröllop

Kontraster istället för nyanser i val av färgtema

Kontraster istället för nyanser i val av färgtema