Bind din egen blomsterkrans till bröllopet

Snart är det dags för midsommar och vi vill passa på att lyfta fram en tutorial som Josefins Floral Design har skapat, där du får proffstips i hur du binder en blomsterkrans på bästa sätt.

Josefin+Floral+Design.jpg
Som säkert många av er redan märkt så är det verkligen trendigt med hårkransar. Och DET är en trend jag gillar, för ÅH så fint det är att se vackra sommarbrudar vara utsmyckade med blommor i håret. En krans kan ju se ut på många olika sätt och därigenom också förmedla en viss känsla och stil. Självklart beror det mycket på blomstervalet, vilka färger, former och sorter som väljer, men också på hur man väljer att binda kransen. Allt fler frågar mig efter hårkransar som är annorlunda jämfört med sådana man har i håret på midsommar. Ofta betyder en sådan förklaring från kunder att de inte ska vara för tjocka. Utan snarare ganska så tunna med utplacerade blommor, där en kombination av grönska och blomster i osymmetriska kompositioner bildar ett harmoniskt konstverk. 
Här är en liten DIY på hur du själv kan göra en krans till dig eller någon annan. Självklart är det inte bara bruden som kan bära hårkrans på ett bröllop, utan det passar alla som gillar att ha blommor i håret!
Först och främst är det viktigt att man har funderat kring blomster- och materialval. Det är viktigt att välja material som inte slokar direkt, utan som klarar sig ganska bra utan vattentillförsel. Det kan vara en bra ide att prova i förväg och låta en ”testblomma” ligga utan vatten i några timmar och se hur den klarar sig innan man binder in dem i kransen.
Typiskt bra material som håller sig är olika typer av eucalyptus, ruscus, nejlika, elegansnejlika, brudslöja, limonium, vaxblomma, en del bär, så som hypericum, höst hortensia, krysantemum och rosor, kvistrosor brukar vara bra till kransbinderi. Lika så kan man på sommaren plocka mycket ute som också blir väldigt vackert. I denna kransen valde jag att använda en hel del grässtrån, som jag hade plockat i ett dike, för att få lite yvigt liv i den. Självklart kan man ha massa fler olika typer material av många olika slag, detta var några förslag. 

DIY blomsterkrans.jpg
1. För att binda en krans behöver man, förutom blommor, också lite annat material. 
Skaftad ståltråd, myrtentråd, en avbitare och floratejp. 
2. Floratejp är en sådan smart uppfinning att när man drar i den lite sträva tejpen så blir den lite klistrig. Till att börja med ska man täcka ståltråden med floratejp. Genom att försiktigt töja ut tejpen samtidigt som man virar den runt tråden som i en spiralrörelse så kommer den att fästa på ståltråden som sedan ska bli själva stommen till kransen. Det är viktigt att tejpen hamnar tätt intill ståltråden utan att hänga löst. Detta kan vara ett moment man kan behöva öva på några gånger för att få det att kännas helt rätt. Floratejpen gör dels att man slipper ha ståltråd rätt mot huden i ansiktet och att blommorna fäster bättre mot kransen, samt att de inte lite lätt går av eftersom att man annars lindar ståltråd mot ståltråd för att fästa blommorna. Om man använder en ståltråd som inte är lackad så är det också extra viktigt att använda floratejp så att man inte får metall-märken eller olja i ansiktet när man har på sig kransen. 
3. Det kan ofta behövas flera ståltrådar när man ska göra en krans, för att stommen ska räcka hela vägen runt huvudet. Fäst två eller tre trådar med varandra innan du flora-tejpar dem, så att de sitter tätt ihop. Måtta ut hur stort huvud du eller personen som ska ha kransen har och böj kransen så att den sitter bekvämt mot huvudet. Gör små krokar längst ut i kanterna så att de kan haka fast i varandra och prova sedan för att se om den sitter bra på. ’
4. Som ni ser på denna bilden så har jag surrat fast en del av myrtentråden på en mindre spole (en liten gren) för att göra den lättare och smidigare att använda den vid själva bindandet av hårkransen. Detta är en smaksak, men jag tycker att det är klumpigt att ha hela spolen med tråd när jag lindar en krans, så jag jobbar hellre med mindre spolar och om tråden tar slut så får man fästa och fortsätta med lite ny tråd.
5. Sen är det bara att börja linda! Knäpp upp krokarna i ändarna på kransen, så att den är ”utfälld” vid bindningen, det tycker jag brukar vara mycket enklare. Börja från ena endan och sluta i den andra. När man binder en krans är det bara fantasin som kan sätta stop för hur man gör. Låt kransen bli ett konstverk! Traditionellt, och alltid när man binder en klassisk hårkrans, så som tex midsommarkransen så är det viktigt att man alltid lindar åt samma håll. Man snurrar alltså myrtentråden runt stommen och fäster mindre chok av blommor på den och det är viktigt att alla blomhuvuden tittar åt samma håll. Man binder då med stjälkarna lagda mot sig och blomsterhuvudena tittandes bortåt. Detta är fortfarande en bra regel och riktlinje, däremot tycker jag, så länge man verkligen ser till att allting sitter ordentligt att man i ett kransbinderi som detta kan få ändra och sätta blommorna åt olika håll så att de sitter snyggt tillsammans i grupper utspridda över kransen. Det handlar om att öva så att man vet vad man gör, men också att låta fantasin flöda. Som ni ser på bilden har jag vänt och placerat blommornas huvuden tittandes mot mig. Detta gjorde jag för att jag ville att blommorna längst bak i nacken skulle titta framåt snarare än bakåt. Dra åt myrtentråden så hårt att blommorna sitter, men låt det inte bli så hårt att blommornas stjälkar går av. 
6. När man bundit hela vägen runt så är det dags att fästa. Det gör man genom att snurra tråden ett varv och sedan ta den genom sin egen ögla, egentlige precis på samma sätt som man fäster en sytråd efter att man sytt i tyg. 
7. Och ta-da! Du ha en färdig krans!
Här är min vackra vän Lisa som har på sig kransen för att visa hur den blev på. 
Bröllop+Blomsterkrans.jpg
Hoppas att något av allt detta kunnat bli till glädje och att ni inspirerats till att våga göra egna kransar! Tanken är inte att alla dessa moment som jag försökt beskriva ska ska få er att bli rädda för att prova- snarare tvärt om, våga prova och vara kreativa! Det är kul att ha på sig en krans som man vet att man gjort helt själv. 

Vi tackar Josefin för denna fantastiska guiden och vill samtidigt passa på att tipsa om hennes egen bröllopsberättelse: Somrigt lantbröllop: Josefin och Karl.