Lantligt och avslappnat bröllop med bohemiska inslag: Jonas + Sofie

Idag får vi ta del av Jonas och Sofies avslappnade bröllop med bohemiska inslag i lantlig miljö. Det är bröllopsfotografen Mirjam Nordqvist som har dokumenterat dagen, och du kanske känner igen hennes namn jag nyligen visat bilder från ett annat underbart bröllop som Mirjam dokumenterat: Avslappnat novemberbröllop: Josephine + Daniel.

Sofie och Jonas bröllop känns som en typisk svensk sommardröm. En lantlig miljö med björkris och vimplar och det klassiska svenska sommarregnet. De gifte sig faktiskt på samma dag som jag och min man, den 2 juli 2016, och fick uppleva samma ösregn som vi fick, fast några timmar senare. I Skåne där jag befann mig regnade det hela dagen, men vid 13.30-tiden, strax innan gästerna anlände så sprack det upp och vi kunde genomföra vigseln utomhus som planerat. Sofie och Jonas som befann sig i Örsundsbro, i närheten av Uppsala, lyckades också med en vigsel utomhus. Regnet kom istället lagom till att gästerna satt sig vid middagsbordet. 

Nu lämnar jag över ordet till Jonas och Sofie som får berätta om sitt härliga bröllop!

sommarbröllop

Sofie berättar

Vi träffades 27 juli 2009 och arbetade ihop en vecka. Jag kommer fortfarande ihåg ögonblicket jag såg Jonas för första gången. Jag satt på en väldigt låg stol och plötsligt stod Jonas framför mig. Han är rätt lång så jag fick verkligen böja huvudet bakåt för att möta hans blick. Efter det var det kört. Redan där och då i det ögonblicket, för snart 8 år sedan, föll jag pladask. Vi arbetade ihop en vecka och sedan gick Jonas på semester. Sista dagen sa han hejdå och trevlig sommar till alla, och jag väntade på att han skulle ta mig åt sidan och be om mitt nummer. Kunde jag ha inbillat mig blickarna, all spänning och det där leendet jag tyckte att han log endast åt mig? Han bad aldrig om mitt nummer utan gav mig bara en kram och sa hejdå. 
Veckan därpå när jag stod och väntade på bussen hem en varm eftermiddag kom Jonas plötsligt gående där. Vi pratade en stund och bytte sedan nummer. Senare fick jag reda på att han väntat på att jag skulle komma ut från jobbet och att han varit där även dagen innan men då missat mig. Vi träffades så ofta vi kunde och blev kära. Och fortsätta att vara kära. Tre år senare förlovade vi oss. Jonas friade med en lila leksaksring från BR.
lantligt bröllop

Jonas berättar

2 juli 2016 sa vi ja till varandra på en grönskande vigselplats med fågelkvitter i bakgrunden. Vi ville att vår dag skulle vara på vårt sätt och kanske inte så som det brukar vara. Vi ville ha en avslappnad, varm och lite romantisk känsla, där alla kunde njuta och vara sig själva.

Vi skippade kyrkan och valde ett fornlämningsställe 2 mil utanför Uppsala, ett stenkast ifrån mina föräldrars hus. Själva vigselplatsen var på en kulle i en fårhage där jag växt upp och lekt som barn. Eftersom platsen i sig var otroligt smyckad med träd, buskar och vildblommor dekorerade vi inte vigselplatsen något särskilt. Min pappa svetsade ihop en altarbåge och klädde den med björkris och blommor, och vi klippte en gång i det höga gräset. Vi stod sedan på kullen under altarbågen medan gäster var utspridda nedanför oss på bänkar, stenar och filtar. 

Det är rätt vågat att ha vigseln utomhus! Vi hade självklart en plan B för säkerhetens skull men vädret var perfekt. Solsken och en ljummen bris. Efter minglet och lagom till att alla tagit för sig av maten och satt sig i det lilla uthuset på föräldrarnas gård började det ösregna så att talen knappt hördes. 

Jonas berättar

Jag bar en mörkblå kostym från Boomerang, skärp och vit skjorta från Ralph Lauren, skor från Tommy Hilfiger och en mörkblå slips med vita små prickar från Amanda Christensen. 
Sofie designade sin brudklänning själv via Matildas fest. Sofie valde tyg och design och fick på så vis en riktigt dröm i tyll och stor spets som passade till bröllopets känsla. En särskild accessoar var en guldring med en blå månsten Sofie ärvt från Jonas farmor som tyvärr inte finns med oss längre. Hon skippade den traditonella slöjan och hade blomman brudslöja och små rosor i håret.

Jonas berättar

Sofie älskar att pyssla så mycket var DIY. Eftersom vi ville ha kvar den avslappnade känslan och ta vara på den vackra omgivningen gick dekorationerna i naturens färger med inslag av mässing. Dekorationer så som vita papperstranor, vimplar, gamla fönster med texter och skyltar gjorde Sofie och hennes brudtärnor. Vi åkte runt och köpte gamla serviser, mässingsljusstakar, vaser och silverskedar på loppis och second hand. Alla trycksaker gjorde Sofie och hennes brudtärnor själva; designade, skrev ut, skar och vek till. Blommorna plockade vi och våra familjer dagarna innan bröllopet från ägorna runt omkring och våra föräldrars trädgårdar. Buketterna band Sofies mamma. Hon lagade även all plockmat! 

Om fotografen Mirjam Nordkvist

Vår fotograf Mirjam hittade vi via Instagram. Efter ett himla klickande hade vi sett några av hennes bilder och beslöt oss för att kontakta henne. Vi föredrar båda två att vara bakom kameran, så för oss var det väldigt viktigt att hitta en fotograf vi kunde vara avslappna och skämta med. Efter att ha setts för en provfotografering kände vi oss helt säkra på att Mirjam var perfekt för oss, vilket även slutresultatet visar. Vi är så nöjda med känslan i hennes bilder och hur hon fångat vår kärlek.
Bröllopsberättelse