Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson svarar på era bröllopsfrågor

För några veckor sedan kunde ni läsa om bröllopskoordinatorn Johanna Kajson och hennes bröllopsbok Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson. Strax efter det kunde ni läsare skicka in era bröllopsrelaterade frågor till Johanna och nu svarar hon på de första av dem!

Ni har skickat in riktigt bra frågor tycker jag, mycket som jag själv funderade på när jag skulle gifta mig!

Fotograf:  Jessica Lacina

Fotograf:  Jessica Lacina

Fråga 1

Hej Johanna, vad kul att få ställa en fråga till dig!
Vi undrar över en liten liten detalj - men vi är verkligen helt mystifierade. Efter vigseln lämnar man sin lokal och alla fina gäster står upp och så. Men sen då? Hur lyckas man med konststycket att komma ut på kyrkbacken - och då står alla gäster där och kastar ris på en? Var tar vi som brudpar vägen däremellan, medan alla gäster går ut? Hjälp!  / Mona

Svar från Johanna

Hej Mona, tack för din fråga! Om man gifter sig i kyrkan så har de alltid ett litet hemligt rum i kyrkan som de vägleder er till där man gömmer sig. Ni går alltså ut från kyrkan och då vägleder vaktmästaren till det lilla rummet som oftast är i direkt anslutning till utgången. Där får ni mysa och vara lite i fred medan alla gästerna går ut och får t ex ris eller annat i handen och när alla är ute så stänger vaktmästaren kyrkdörrarna och går och knackar på er dörr och vägleder er till att få presenteras ut som man och fru!


Fråga 2

Hej Johanna! Jag och min partner vill försöka undvika att få massa onödiga presenter från gästerna, och istället få bidrag till vår bröllopsresa. Hur förmedlar vi detta till dem utan att låta giriga? Kan det stå redan på inbjudningskortet? / Fanny

Svar

Hej Fanny! Jag brukar föreslå att ni tar fram en massa olika upplevelser ni önskar er till bröllopsresan som ni har på er önskelista. Då kan man ha i olika prisklasser, t ex ”champagne på flyget, 300kr”, ”drink i poolbaren, 200kr”, ”roomservice 500-2000kr” ”Frukost på balkongen, 500kr”, ”delfinsafari, 1500kr”, ”hyra mopeder 800kr”, ”romantisk middag på stranden, 2000kr” osv osv – då kan gästerna själva göra presenten personlig och påhittig och ni kan ta bilder när ni gör alla dessa saker och skicka med i tackkortet. Sen brukar jag rekommendera att era föräldrar, tärnor/marskalkar och toastmasters vet vad ni önskar er och har gästlistan (eller bara toastmastern) och att ni och alla andra hänvisar till denne när folk undrar vad som önskas .


Fråga 3

Hej! Min "man to be" har typ scenskräck och vägrar i princip att ha en större ceremoni. Men jag vill det! Hur kan vi göra för att både han och jag ska få som vi vill? Finns det något alternativ till ceremoni där han inte känner att han är i centrum allt för mycket? / Anonym

Svar

Hej på er. Åh du anar inte hur vanligt detta är!! Jag brukar rekommendera att man vågar tänka annorlunda – kan ni t ex tänka er en borglig vigsel som är under ett mingel? Jag har gjort flera superhärliga vigslar både utomhus och i annorlunda lokaler där gästerna kommer och får ett glas bubbel, whiskey, öl eller någon drink i handen (vad ni gillar bäst) och minglar och sedan börjar helt plötsligt ceremonin där på en matta mitt bland alla. Ni som brudpar kan t ex vara på plats och mingla med som en ”vanlig” fest så när gästerna anlände säger ni hej och hänger runt och då blir det inte så STORT när vigseln väl ska dra igång för då slipper din kille liksom att alla sitter ner och det är knäpptyst och det är någon låt och ALLA vänder sig om och stirrar på honom/er när ni ska gå ”in/fram” och hela den där scengrejen. Det blir mer avslappnat och odramatiskt för honom och stämningen blir mer ”vi gör detta tillsammans lite mitt i allt” men jag lovar DIG som vill ha en ceremoni med alla att det känns stort och på riktigt ändå. Lycka till!!


Tusen tack för dina kloka svar Johanna! Du som läsare kan fortsätta att skicka in dina frågor till Johanna via formuläret nedan.

Namn *
Namn