Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson

Att planera ett bröllop kan vara stressigt och stundvis frustrerande. Att ta hjälp av en bröllopskoordinator kan därför vara ett alternativ om ni vill slippa det jobbigaste och istället njuta fullt ut av er dag. En bröllopskoordinator behöver nödvändigtvis inte bli en dyr historia heller, då vissa koordinatorer har samarbetspartners med priser du som privatperson inte hade kunnat få själv. Så att en bröllopskoordinator är en lyx-tjänst som vissa kanske tror, är faktiskt inte helt sant.

Jag har intervjuat bröllopskoordinatorn Johanna Kajson, som bland annat arrangerat Isabella Löwengrips och Kenza Zouitens bröllop. Hon har även nyligen släppt en bröllopsbok som heter Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson. Johanna delar med sig av några matnyttiga tips och berättar även vad en bröllopskoordinator faktiskt gör. 

Tack Johanna, för att du delar med dig av din kunskap här på Sisters in Law + i den fantastiska bröllopsboken du släppt!


Berätta, vad gör en bröllopskoordinator?

En bröllopskoordinator är som en projektledare som hjälper sitt brudpar att hålla koll på vad som ska göras, när och hur och i vilken ordning. Ens ansvar är att hjälpa brudparet skapa DERAS drömbröllop och den största delen av jobbet är själva planeringsåret då koordinatorn hjälper till att göra reseach, boka visnignar, förhandla offerter, presenterar olika leverantörsförslag och idéer till  brudparet och förhandlar avtal och planerar upp själva bröllopsdagen.
Man kvalitetssäkrar, gör körschema och hjälper toastmastern strukturera upp sitt uppdrag och på själva bröllopsdagen kan man nästan kallas en regissör för då står man i kulisserna och ser till att allt går enligt plan och synkar ihop alla leverantörer med tidsschemat och själva bröllopets alla händelser. Kort och gott – man planerar och genomför brudparets drömbröllop som projektledare.
Fotograf: Anna Roström/ Smallpigart

Fotograf: Anna Roström/ Smallpigart

Vad är det roligaste med att koordinera bröllop?

Att se brudparets stjärnsprakande ögon när man visar upp den perfekta platsen, en magisk moodboard eller allra helst på själva bröllopsdagen när de är så där vansinnigt lyckliga och man får stå och se hela bröllopet leva upp som en film framför ögonen på sig.
Fotograf: Lisa Wikstrand

Fotograf: Lisa Wikstrand

Vilken är den största utmaningen när du planerar ett bröllop?

Att brudpar ofta får en chock gång på gång när de får veta vad saker kostar. Det är så himla tråkigt, för dels så FÖRSTÅR jag ju brudparen, mycket är ganska dyrt om man vill ta in experter men det måste det få vara. Jag förstår ju även leverantörerna och mig själv som liksom måste ta betalt för att kunna få en lön och sätta mat på bordet till familjen om man säger så…
Ta t ex blommor, många drömmer om stora, pampiga arrangemang och kanske en blomstervägg men är de får höra att den där blomsterväggen kostar 30 000kr så tycker de att det är orimligt vilket jag kan förstå – MEN, blommor är en färskvara och det är superdyrt att köpa in bara själva blommorna, sedan är det florister som ska rensa, snitta, kyla/värma för att se till att varje blomma är perfekt utslagen och slutligen ska de montera hela blomsterväggen och det tar en hel arbetsdag bara det. Här hamnar jag ofta i kläm som koordinator mellan brudparet och leverantörer för jag har respekt och förståelse för båda sidor.
Fotograf: Frida Ireklint

Fotograf: Frida Ireklint

Du har nyligen släppt bröllopsboken "Planera ditt drömbröllop med Johanna Kajson".
kan du berätta vad man kan förvänta sig av boken? 

Åh det är ALLT det som mina brudpar får av mig som koordinator vid en bröllopskonsultation och lite till plus otroligt mycket inspirerande bilder så istället för att boka en bröllopskonsultation för 9 000kr så får man allt det och lite till för 239 spänn – inte illa va? Jag har lagt upp boken så att man kan följa den från kapitel till kapitel under sitt planeringsår och den berättar precis vad du som brudpar ska göra, när du ska göra det och i vilken ordning. Boken är 7 steg till ditt drömbröllop, 7 kapitel utefter när i tiden man ska göra olika saker (18-12 månader innan, 12-8 månader innan, 8-6 månader innan osv.) 
Och till varje sak som ska bokas så är där massor med information om hur man ska tänka, hur man kan göra det mer kostnadseffektivt eller fixa och trixa själv och små checklistor att ta med till t ex floristen eller festlokalen för att man ska veta vad man ska fråga efter. Jag har fokuserat mycket på tips på hur man kan få ett magiskt bröllop till en minde kostnad och alla bröllopen i boken är från riktiga bröllop och främst i Sverige – för jag ville att man skulle känna att det man ser faktiskt ÄR rimligt och möjligt att skapa själv…. Det är ju inte alltid man känner att man kan leva upp till Pinterestdrömmen där middagar dukas upp under ljusslingor under bar himmel, mycket där är i ett helt annat klimat och med betydligt större budgetar på bröllopen än vad vi är vana vid i Sverige så boken är gjord för att alla ska kunna ha mig som bröllopskoordinator till ett vettigt pris . 
Nu har jag också skapat en Facebookgrupp för alla som köpt boken så att man dessutom kan få personliga råd och tips av såväl mig som andra som planerar sitt bröllop genom boken, så jag känner mig verkligen personligt anknuten som bröllopskoordinator till varenda en som köpt hem den och jag älskar det!
Fotograf: Linda-Pauline

Fotograf: Linda-Pauline

Vi låtsas att du ska gifta dig imorgon. Hur ser ditt drömbröllop ut?

Åhhhh ska jag äntligen få gifta mig med min Rickard igen?! Hurra! Förutsatt att det är andra gången vi håller bröllop tillsammans så hade det såklart varit roligt att göra det helt annorlunda från förra gången. Då var det tredagars slottsbröllop med vita blommor, kyrka och världens längsta släp på min klänning, haha. Så denna gången vore det kul att skapa ett riktigt partybröllop med utomhusvigsel med liveband som sen spontant blir ett dansgolv redan till brudskålen innan vi dansar in mot middagen.
Jag vill ha en lite hetare klänning denna gången isf, något tajt som glittrar kanske men slöja är ett måste ändå – jag älskar slöjor!! Och dresscoden hade nog fått vara glittrande smoking av något slag, all gäster ska känna sig dundersnygga och det ska vara fokus på kärlek, fest, confetti, bubbel och musik! Det kanske serveras pizzaslices på platåer och festen håller på till solen går upp… GUD vad roligt det ska bli när vi ska ha bröllopsfest igen, det får bli på 10års-dagen!
Fotograf:  Jessica Lacina

Fotograf:  Jessica Lacina

Vilka är dina tre bästa tips till brudpar som precis börjat planera sitt bröllop?

  • Köp min bok så jag får bli er personlig bröllopskoordinator, haha. Den hjälper er att känna att ni har koll på planeringen och kan vara lugna för att ni inte missar något – en både trygg och inspirerande planering är inte fel.
  • Boka bröllopskvällar tillsammans istället för att prata om bröllop stup i kvarten när andan faller på – det leder ofta till tjaffs och bråk då den ena kanske är helt uppe i planeringen och vill prata om det en tisdag 22:00 medan den andra är helt slut från jobbet och helst bara vill se sporten och gå och lägga sig.
  • Våga förhandla – jag vet det säger lite emot det jag sa innan men om man gör det på ett öppet, ödmjukt och respektfullt sätt så kan de flesta leverantörer oftast hitta lösningar som kan passa båda parter. Fråga efter en liknande blomma som kostar lite mindre exempelvis eller vad som händer om ni tar bort tårtan och blommorna från herrgårdspaketet och fixar det själva. Pruta inte utan att vara beredd på att ta bort något/ byta ut något men det finns massor med små budgetknep man kan göra.

Är ni intresserade av att köpa Johannas bok så kan ni bland annat hitta den på Adlibris, Akademibokhandeln och Åhléns.

Lycka till i din bröllopsplanering!