DIY: Brudbukett av trädgårdsblommor

Idag får du tips av Josefin Wikholm, som driver Josefins Floral Design, om hur du kan binda din egna brudbukett med blommor och växter från din egna trädgård. För dig som kanske har missat, så har Josefin en blomsterserie hos oss på Sisters in Law där hon regelbundet delar med sig av blomstrande inspiration, tips och DIY. Väldigt trevligt, tycker vi!


En gammal sägen säger att det betyder otur att binda sin egen brudbukett, MEN jag gjorde själv min egen, så är man inte nog skrockfull så skulle jag vilja påstå att det går bra ändå, utan någon märkbar otur in i äktenskapet, haha. För dig som tycker att det är kul med blommor och kanske helst av allt vill göra din egen bukett så tycker jag att det är en briljant idé! Just nu är det väldigt populärt med lite vilda och trädgårdsinspirerade buketter - en trend som många av oss fullkomligt älskar. Därför ska jag idag försöka ge er lite tips kring hur man kan binda en egen bukett.
Svensk sommar är verkligen underbar och unik på många sätt. Under de allra första sommarmånaderna exploderar naturen från att ha varit ganska så grå till att grönska och sprudla av färg. Det brukar finnas som allra mest vilda ängsblommor i juni. Men om man har en trädgård med intresse för växter eller har en vän med blomstrande trädgård så kan man få vackra blommor ända in i oktober. 
Det finns många olika sätt och tekniker att göra brudbuketter, men om man vill ha en gjord av sommarblommor som gärna får vara lite vild finns det inget bättre sätt än att göra den handbunden. Det betyder helt enkelt att det är en bukett utan ställning, hållare eller ståltråd, utan buketten är bunden med stjälkarna tätt intill varandra och ett band som håller dem samman. 
Här är en blandning av material från min mormor och mammas trädgård. Jag plockade ganska så mycket grönt och en del olika sorters blommor i tonerna rosa och blått. Bland annat så använde jag trädgårdsros, phlox, mynta, kärleksört, astilbe, bolltistel, höstanemon och stormhatt. 

Det är viktigt att man låter blommorna man plockat från trädgården eller ute på en äng vattendra ordentligt innan man binder dem. Det är för att vattenkärlen ska suga åt sig så mycket vatten som möjligt så att blommorna inte hänger och slokar när man ska sätta samman buketten. Om man låter blommorna vattendra ordentligt i början brukar de också kunna ha en bättre hållbarhet. Var därför noga med att ge växterna rätt temperatur på vattnet och ge dem bra snittytor.

DIY brudbukett

När snittet fått dra vatten är det dags att sätta igång. För att det ska gå lätt när man binder och komponerar är det viktigt att gå igenom materialet innan och ta bort blad på stjälkarna. Det är ju vackert med alla blad, men man vill inte att det ska vara kvar några under själva bindstället när man binder buketten. Ta också bort ex taggar på rosor eller andra vassa växter så att ni slipper sticka er under arbetets gång. Det kan också vara en bra ide att sortera materialet så att man får en överblick över det man har att använda.

brudbukett
Sen är det dags att sätta igång med bindandet. Man använder sig alltid av en teknik som kallas spiralsystemet. Det kräver lite övning och vana innan man är bekväm med det, så jag skulle tipsa om att man provar innan man gör sin första brudbukett. Tekniken gör att stjälkarna inte går av så lätt när man ska knyta ihop dem, det gör också att man har bättre koll på vilken stjälk som hör till vilken blomma och man kan lätt byta plats på blommorna i efterhand utan att dra upp alla och behöva börja från början. Alla stjälkar ska då, precis som ni ser på bilden, peka som i en spiral åt samma håll.
Ännu ett tips är att göra ett ganska så lågt bindställe på buketten, det betyder att man inte gör buketten för hög eller lång utan snarare drar ner blommorna så att de har sina huvuden ganska så nära bindstället. Placera gärna blommorna lite i olika nivåer för att skapa en naturlig och spännande känsla.
När man är nöjd med resultatet och buketten känns bekväm att hålla i handen så kan man knyta ett snöre eller band kring stjälkarna. Här har jag använt jutesnöre. Knyt hårt och ta i ordentligt så att blommorna verkligen inte kan röra sig från sin plats när buketten är klar.
Till sist är det dags att kapa stjälkarna. Använd en vass sekatör eller en bladkniv, var rädd om fingrarna bara!
Lycka till och använd sådant som ni gillar och som gör buketten sådär speciellt just till er!
Josefins Floral Design
Brudbukett

Mer blomstrande inspiration:

DIY: Blomsterkrans med Josefin Wikholm

DIY: Blomsterkrans med Josefin Wikholm

DIY: Bordsplacering med Josefin Wikholm

DIY: Bordsplacering med Josefin Wikholm

Tips: Kasta blomblad istället för ris

Tips: Kasta blomblad istället för ris