Lantligt skånebröllop: Zanna + Nils

Under de månader som gått har vi på Sisters in Law fått läsa och sätta ihop andra brudpars bröllopsberättelser. Nu har det blivit dags för mig (Zanna) att berätta om mitt och Nils bröllop som fotografen Annelie Johnsson har dokumenterat.

lantlig+bröllop

Jag och Nils gifte oss ute på den skånska landsbygden lördagen den 2 juli 2016. Vi hade en borglig ceremoni och fest på Sireköpinge Säteri, där mina föräldrar bor i ett av gårdshusen. Det är en idyllisk miljö med massor av historia och festsal i ett gammalt kostall. 

Sireköpinge+Säteri
Bröllopslokal+skåne
bröllop+skåne

Eftersom många av våra gäster skulle resa långt, uppmuntrade vi dem att komma dagen innan så att vi skulle kunna umgås med dem så mycket som möjligt. Det blev en grillkväll på fredagen, blandat med förberedelser i köket. Vi lagade all mat själva till våra 55 gäster (med hjälp av familj och vänner) och till förrätt blev det kallrökt lax på kavring med en basilika- och limekräm, följt av en "sommarbuffé" och därefter en efterrättsbuffé. Jag var envis med att jag skulle göra macarons till efterrättsbuffén och det gjorde jag, men oj vad lång tid det tog att göra till så många gäster! 

Sireköpinge
Vintageporslin

Att duka med udda vintageporslin var något vi bestämde tidigt. Enligt mig finns det inget bättre sätt att dekorera ett bröllopsbord än med vintageporslin! Det behövs inte mycket mer än så för att få ett vackert bord. Vi hyrde vårt porslin hos Petra som driver Petras Porslin utanför Malmö. 

Petras+porslin
Vintageporslin+skåne

Mycket av dekorationerna och utsmyckningen plockade vi själva från omgivningen. Det är en av fördelarna med ett lantligt bröllop. Vete fick pryda både fönsterkarmar och linneservetterna.

bröllop+blogg

Jag och mina brudtärnor förberedde oss i mina föräldrars matsal och min man förberedde sig ihop med sin bestman i två rum bredvid. 

blomsterkrans+diy

Elinor, som jag grundade Sisters in Law med, band min och brudtärnornas buketter. Alexandra som var en av mina brudtärnor gjorde kransar att ha i håret. Det kändes speciellt att mina vänner hjälpte till med detta. Brudbuketten blev vackrare än jag hade föreställt mig och jag är så glad att den var gjord av någon som står mig så nära, det betyder mycket!

Jag ville att mina brudtärnor skulle ha ljus klädsel på sig. Vitt, beige eller ljusrosa. De fick själva välja stil och nyans med de riktlinjerna. 

Själv hade jag stora problem med klädvalet. Jag ville inte ha något som fanns i de klassiska brudbutikerna, utan något mer personligt. Samtidigt ville jag inte spendera så mycket pengar på klädseln heller. Jag letade i alla möjliga butiker och beställde klänningar på nätet som alla fick skickas tillbaka igen. Till slut fick det bli en två-delad lösning, med en långkjol från InWear som jag hittade på Åhléns, samt en topp från Monki.

Men sen kom nästa problem - att hitta en underkjol/underklänning. Kjolen jag hade köpt var på tok för genomskinlig men att hitta en täckande underkjol var ett förvånansvärt svårt jobb. Jag letade överallt, men hittade bara underkjolar och klänningar som gick till knäna, eller underkjolar anpassade till stora bakelser till klänningar. Men sen hittade jag en klänning på second hand (en vecka före bröllopet!) som med lite arbete från min svärmor blev till en underkjol. Perfekt!

Brudtärna

Förutom Sisters in Law, så driver jag även företaget Metzerverket där jag tillverkar herrflugor. Jag sydde en fluga till min man Nils som skulle matcha hans mörkblåa kostym. Vår son som och Nils bestman Isak fick likadana matchande flugor.

Metzerverket
Fluga+Metzerverket

Om fotografen

Vi bokade Annelie Johnssons till vårt bröllop. Hennes fotografiska stil var precis vad vi var ute efter hos en fotograf. Mer dramatiskt än pastelligt, och inte så poserat. Annelie är en fantastiskt människa och vi är så himla nöjda med våra bröllopsbilder!

Brudbukett

Förutom pioner, hade jag inte så specifika önskemål på blomstervalet till min brudbukett. Floristerna på Blomsterpigan i Malmö satte ihop ett urval av blommor baserat på de färger jag gett som riktlinjer. Buketten sattes som sagt ihop av min svägerska Elinor, och jag är så nöjd med det maffiga och lite spretiga resultatet.

porträttfotografi
bröllop
Bröllopsfotograf+Skåne
Zanna+Metzer

Ceremonin

Vi hade en borglig ceremoni som hölls nere vid dammen på gården, ungefär fem minuters promenad från festlokalen och minglet. Jag och Nils hade gömt oss för gästerna under hela minglet och tågade sedan ner från växthuset där vi hade haft porträttfotografering innan.

Bröllopsinspiration

Att välja musik att gå ner till kändes som ett jättesvårt projekt. Men när vi väl satte oss ner för att klura några dagar inför ceremonin, så gick det ganska snabbt. Vi valde Håkan Hellströms vackra låt Valborg. "...ja, jag är din, om du vill ha en idiot, lägg din hand i min".

Jag vågade inte titta på familj och vänner när vi gick ner till ceremoniplatsen och när vi väl kom fram till bågen och jag tittade upp på Nils så brast det för mig. Jag tror att jag grät under hela ceremonin. Varken jag eller Nils ville göra en allt för stor grej av ceremonin, så en borglig vigsel passade oss perfekt.

Blomsterpigan

Efter ceremonin var det dags för mingel nummer två innan det var tid för middag och fest. Vi dansade sedan till fyra på natten och några tappra själar fortsatte festen ännu längre i sina tält på gården. 

Tips till andra som planerar sitt bröllop

Även om man vill göra mycket själv kring bröllopet och vet att man får hjälp av familj och vänner, så gör inte maten själva! Jag och Nils har båda arbetat som köksmästare tidigare och gjorde en ganska enkel meny till vårt bröllop. Men trots den erfarenheten och trots att vi fick hjälp av minst sju personer så fick vi jobba hela tiden. Det var väldigt tröttsamt och gjorde att vi hela tiden kände stress och ansvar. Det finns mycket annat man kan göra själv som inte kräver lika mycket hårt jobb. Så mitt bästa tips till andra brudpar är att inte ta på er uppgifter som ni själva behöver göra på bröllopsdagen. Det enda ni ska behöva göra då är att slappna av och njuta med era vänner!

Leverantörer
Fotograf: Annelie Johnsson
Lokal: Sireköpinge Säteri
Vintageporslin: Petras Porslin, Åkarp
Dekorationer: Bröllopsdekorationer.com
Brudklädsel: Kjol från InWear, topp från Monki
Brudgummens klädsel: Kostym från Filippa K, fluga från Metzerverket
Blommor: Blomsterpigan, Malmö
Trycksaker: DIY


Fler lantliga bröllopsberättelser:

Lantligt bröllop: Elinor och Johan

Lantligt bröllop: Elinor och Johan

Avslappnat och lantligt utomhusbröllop från Härjedalen: Ellen och Marcus

Avslappnat och lantligt utomhusbröllop från Härjedalen: Ellen och Marcus

Klassiskt engelskt möter lantligt svenskt: Ronja och Matt

Klassiskt engelskt möter lantligt svenskt: Ronja och Matt