Made by P - vägen mot sitt drömyrke

Petra driver företaget Made By P där hon tillverkar vackra och unika hårsmycken. Hon älskar sitt yrke, men vägen dit har inte varit lätt. Idag berättar Petra öppet och ärligt om den resa hon har tagit och det är en otroligt inspirerande berättelse tycker vi. 

Made By P – P som i Petra

Det tog mig nästan ett halvt liv att finna denna passion som jag känner varje dag för mitt skapande. Mitt fantastiska, udda yrke som designer av hårsmycken till bröllop. Det är en snäv bransch, men så fantastisk roligt och det fyller hela mitt hjärta.

Redan som liten så skapade jag varje dag. Snickrade, målade, ritade och byggde i skogen. Klurade ständigt på hur något jag byggde eller ritade skulle kunna bli bättre. Hästar och djur i allmänhet var och är min stora passion, så jag ritade ständigt hästar. Jag var en populär enstöring som mycket hellre var ensam än i andras sällskap. En konstig prick enligt de äldre. En oerhört känslig och missförstådd liten prick kände jag mig som. Denna känslighet tackar jag för i dag, då den ger mig en fingertoppskänsla på vad som känns helt rätt när jag skapar.
Från jag var 18 till 25 jobbade jag med hästar på landslagsnivå inom alla de olika grenarna. Efter en Stallchefsutbildning på Flyinge Stuteri arbetade jag på olika håll i Sverige och reste runt på stora internationella tävlingar i hela Europa. Som hästskötare var jag perfektionist i alla detaljer. Hästarna skulle skina som diamanter och knopparna i manen skulle vara bästa av allas på tävlingsplatsen. Jag har alltid haft oerhört höga krav på mig själv och alltid varit en duktig flicka för att synas och finnas.
När jag var 25 år sålde jag hästen och alla mina tillhörigheter och åkte till andra sidan jorden för att komma bort från allt. Hästbranschen hade bränt mig i båda ändarna och glädjen för hästarna var borta. Efter 6 månader i Australien och 1 månad på Nya Zeeland, flyttade jag till Nya Zeeland och började jobba på sportfiskebåtar som “deckhand”. Jag hjälpte kaptenen med allt möjligt, lagade mat och tog hand om passagerarna. Vi fiskade mest efter svärdfisk och haj. Sammanlagt blev det 5 1⁄2 år på Nya Zeeland och jag jobbade även i kök, som städerska, fruktplockare och drev dessutom ett vandrarhem. Men även på andra sidan jorden skapade jag saker. Jag gjorde små fantastiska och verklighetstrogna, exotiska fiskar och fäste dem på stycken med drivved. Dessa såldes sedan till turister i en fiskeaffär och turistinformation.

Jag trodde jag skulle ”hitta mig själv” där på andra sidan jorden, i väg från all press och stress. Det gjorde jag inte. Jag sökte i mitt inre efter vad jag skulle ha för yrke nu när jag inte längre skulle jobba med hästarna. Men jag kom aldrig på något jag ville göra i stället och det gjorde mig sorgsen. Jag ville hitta något att jobba med som gav mig lite mycket kärlek som hästarna gjorde. Jag kände mig tom och sorgsen.

Från åren 1997 till 2013 har jag drivit en mexikansk restaurang på High Chaparral under tre säsonger, jobbat i kassan på bageri, jobbat som flygvärdinna, som personalansvarig på två stora bagerikedjor i Malmö och Lund, som butikschef på Handskmakaren, och sist i 8 år på en gratistidning i Lund. 2013 brakade jag samman och under ett helt år därefter minns jag nästan ingenting. Det var tydligen dags att vila sa min sjuka, trötta, stressade kropp och hjärna.

På våren 2014 sa min sambo – Jag har startat ett företag till dig och nu ska vi göra hemsida! Då hade vi flyttat till ett underbart hus med ett stort fint annex där jag satt och sydde klänningar och pysslade med annat när jag hade en okej stund. Och så föddes Made By P. Det började med långklänningar med smock för att så småningom komma in på bröllopshållet i form av enkla bröllopsklänningar. Då jag inte är sömmerska och inte ”kan” sy, så blev det för stressande och svårt med alla ändringar och korrigeringar av klänningarna. Jag var tvungen att tänka om. Jag ville stanna kvar i branschen som är så underbart hoppfull och glädjerik. Efter ett tag så blev jag så frågande över att det fanns så otroligt mycket vackert att ha i håret, MEN inte i Sverige. Allt jag såg här var importerat, massproducerat och utan själ. Här klickade det och sakta provade jag mig fram med mängder av tekniker.
Det är nu lite mer än ett år sedan jag började och jag kan säga att jag ÄNTLIGEN har hittat min plats i tillvaron. Då själva branschen är snäv så har jag valt att vara bred, dvs skapa för många olika smaker. Klassiskt, vintage, glammigt, strikt och bohemiskt. Det ska finnas något som kan passa varje brud. Jag skapar även efter bilder som jag får skickat till mig, om kunden inte hittar det hon vill ha på min hemsida. Även tärnorna och brudens mor kan få ”custom made” för att passa färgerna på deras klänningar.

Jag tror de första tankarna på att driva ett eget företag kom redan i 20-­årsåldern. Min morfar, min mor och far drev alla företag och jag antar att det var friheten över sina egna tankar och tid som lockade mig mest. Tidigare har jag i stort sett bara jobbat för att kunna betala mina räkningar, men utan någon livskvalité och glädje. Jag har varit utsatt för så många svåra och obehagliga chefer samt mycket svek och kände starkt att det fick vara nog med förnedring i detta livet! Pengar fick komma i andra hand. Livsglädje i första!
Jag ser fram emot en väldigt spännande, första riktig bröllopssäsong. Min förhoppning är att kunna hjälpa många lyckliga brudar, att skapa pricken över I:et till frisyren. Förra året skickade jag till och med en liten headpiece till en brud i USA. Det kändes stort och spännande.

Funderar Du på eget företag? Det är det absolut bästa jag har gjort i alla fall. Men jag har också en helt fantastisk sambo som har gjort allt detta möjligt. Men min väg tillbaka till livet efter kraschen har inte varit lätt för någon av oss. Men allt går så länge du är helt ärlig mot dig själv, inte skyller på andra och jobbar hårt. För det mesta 7 dagar i veckan. Men jag älskar varje sekund. Jag som även älskar att vara ensam, har inga som helst problem att vara utan arbetskollegor.

Jag önskar alla blivande brudpar STORT lycka till och ett långt lyckligt liv tillsammans!

Har du frågor om något du läst eller vill prata om företagande så lägg gärna ett mail till petra@madebyp.se

Hälsningar från Petra