Bröllopsresmål: Paris

Som kontrast till vårt lantliga bröllop valde jag (Elinor) och Johan att ha vår bröllopsresa i Paris. En klassisk destination för bröllopsresa tänker jag? Vi var där en vecka i början av augusti som är tiden då parisarna lämnar stan. Allt var därför väldigt lugnt och staden hade något nästan sömnigt över sig samtidigt som Paris speciella karaktär vaggade in oss i en härligt filmisk känsla. I efterdyningarna av allt som hänt i Paris känns det nästan overkligt att se tillbaka på våra dagar där, men jag bevarar dem hårt i mitt hjärta under denna mörka tid.

Jag hade kollat upp många ställen jag ville gå till på förhand. Elsa BillgrenSandra Beijer och Emma Sundh har gjort riktigt bra Parisguider som jag lusläste innan vi åkte. Vi hittade även många härliga ställen när vi väl var där som jag tänkte dela med mig av. Så här kommer den - min guide till Paris. La voilà!

BOENDE

Vi bodde i Marais som är ett populärt område i det tredje och fjärde arrondissementet. Där finns mängder av murgrönsbeklädda hus, konstgallerier, vintagebutiker och restauranger. Vi kärade ner oss totalt i Marais och tillbringade det mesta av resan med att upptäcka alla små gator och vrår där.

Untitled

Les Jardins du Marais74 Rue Amelot

Vi bodde på Les Jardin du Marais, ett fyrstjärnigt hotell som ligger mellan Place de Bastille och Place de la République i Marais. Hotellets läge är fantastiskt och det är inte allt för dyrt heller. Vi betalade strax över 700 euro för sex nätter (frukost ingick dock inte för det priset). Jag hade önskat en lite mer personlig och parisisk touch men i övrigt tycker jag att det var ett bra val av hotell. Har man en stramare budget kan man alltid försöka hitta en lägenhet att hyra via www.airbnb.com eller ta in på vandrarhem via www.hostelworld.com.

Untitled

RESTAURANGER

Café de L’Industrie, 16 Rue Saint-Sabin

Den här restaurangen fängslade oss så pass mycket att vi gick dit tre gånger. Restaurangen ligger inrymd i tre olika lokaler på båda sidor av gatan Rue Saint-Sabin. Varje del har sin egen charm men gemensamt är att inredningen går i neo-kolonial stil. Testa deras råbiff eller carpaccio och missa för allt i världen inte cheesecaken till efterrätt! I all sin enkelhet är det den godaste cheesecake jag någonsin ätit. Och ta varsin Bloody Mary medan ni väntar på maten! Priserna är väldigt bra, mellan 9 och 15 euro för en huvudrätt vilket är ganska unikt i Paris. Personalen är också supertrevlig. De bjöd till och med på champagne för att fira att det var vår bröllopsresa.

Untitled
Untitled

Café Charlot38 Rue de Bretagne

Ett populärt café som är inhyst i ett gammalt bageri med en härlig terass. Det ligger mittemot matmarknaden le Marché des Enfants Rouge. På Café Charlot serveras mat som omelett, grillade smörgåsar och olika slags burgare.

 La Favorite, 6 Rue de Rivoli

Trendig bistro med rustik, New York-inspirerad inredning. De serverar klassisk lunchmat som sallader, pasta och råbiff. Det är också härligt att gå dit senare på kvällen och ta ett par drinkar på den uppvärmda uteserveringen.

Untitled

Boulangeri 134 rdt134 rue de Turenne and 59 rue De Saintonge

Det här bageriet har vunnit priser för sina baguetter och croissanter. Med all rätt - deras croissanter smälter verkligen i munnen! Gå dit för den perfekta, parisiska frukosten. Bageriet ligger på rue de Turenne, men har en andra adress på rue De Saintonge, så pröva där om bageriet på rue de Turenne är stängt!

Untitled
Untitled

L’as du Fallafel, 34 rue des Rosiers

Vi hittade det här stället av en slump men det är tydligen lite av en hype kring det. En välförtjänt sådan för deras falafel är härligt krispig och serveras med rödkål, rostad aubergine, tahini och stark sås. Det finns flera andra falafelrestauranger på samma gata men L'as du Fallafel är lätt att känna igen med sin gröna fasad. Det är också billigt, speciellt om man väljer take away.

Crêperi Suzette, 24 Rue des Francs Bourgeois

Perfekt ställe för att stanna till för lunch på när man blir trött efter all shopping i Marais. För 11 euro får man en stor galette med en sallad till. Jag rekommenderar den med chèvre, valnötter och honung, eller testa crêpes med citron och socker!

BARER

Moonshiner, Da Vito, 5 Rue Sedaine

Till Moonshiner går man för den härliga och annorlunda stämningen. Vi blev tipsade om det här stället och det var tur för annars hade vi aldrig hittat det. Hela konceptet är nämligen att det är en "hemligt" ställe vilket ska ge känslan av en bar under förbudstiden. För att komma till baren får man gå in i restaurangen Pizza Da Vito och sedan gå igenom deras kylrum. Bakom kylrummet finns Moonshiner. Baren har förstås en gammaldags atmosfär med jazzmusik och en fumoir (ett rökrum). Drinkarna är rimligt prissatta, mellan 6 och 14 euro, och personalen är otroligt skicklig.

Andy Wahloo9 Rue des Gravilliers

Andy Wahloo ligger vid den originella restaurangen Derrière och erbjuder goda drinkar, en del barmat och en vacker innegård.

Untitled

ATT GÖRA

Jag tar inte upp de stora turistattraktionerna här, så som Eiffeltornet, Triumfbågen, Champs-Élysées, Louvren osv. De utgår jag ifrån att ni hittar själva :)

Palais de Tokyo13 Avenue du Président Wilson

Hit gick vi för att Johan ville titta på parken som är ett känt ställe att skejta på. Väl där hittade vi också muséets trevliga café och en butik där det finns hur många konstböcker som helst. Vi gick aldrig på själva muséet men det ska tydligen vara ett av Paris bästa med modern och samtida konst.

Untitled

Père Lachaise Cementery, 16 Rue du Repos

Paris största kyrkogård där Jim Morrison, Edith Piaf, Oscar Wilde, Molière och andra stora personligheter vilar. Det är nästan mest intressant att gå omkring och läsa alla franska namn på de stora familjegravarna.

Hyra cyklar – Vélib

Trafiken i Paris är lite vildare än vi svenskar är vana vid men bilisterna är samtidigt hänsynstagande så var inte rädd för att hyra cykel! Det är ganska krångligt att hyra cyklarna, vilket också många vittnar om i recensioner på internet, men det var så himla härligt att cykla omkring i Paris att jag ändå vill tipsa om det.

Untitled
Untitled

Le Muséum National d’Histoire Naturelle, 57 Rue Cuvier

Det franska nationalhistoriska muséet grundades på 1600-talet och ligger vid Jardin des Plantes, Frankrikes främsta botaniska trädgård. På nationalhistoriska muséet finns stora skelett föreställande dinosaurier och valar och massor av uppstoppade djur. Alla skyltar och beskrivningar är tyvärr på franska så det är inte helt lätt att förstå. Själva byggnaden gör det dock värt ett besök ändå, den är riktigt maffig. 

Untitled
Untitled

SHOPPING

Vintage

I Marais finns massor av vintage- och second hand-butiker. Min favorit är Mad Vintage66 Rue Saint-Denis. Den är välsorterad och det är inte allt för mycket folk där. De har mycket solglasögon och fina kjolar. Hippy Market21 rue du Temple (t.ex.), är som en fransk version av Beyond Retro. De har flera butiker och ett stort utbud av second hand, vintage och konsignation. På Kiloshop69-71 Rue de la Verrerie, betalar man per kilo (som namnet antyder). Stilen är mer hipster än typisk fransk vintage. De har mycket läderjackor, converse-skor, slitna t-shirts osv.

A.P.C., 112 Rue Vieille du Temple (t ex, det finns flera butiker)

I Paris finns otroligt många välsorterade butiker med designkläder av riktigt hög kvalité. Vill du ha kvalitétskläder men inte betala så höga priser som på Céline, Balenciaga, Isabel Marant osv, är det A.P.C. du ska gå till. Det är stilrent, franskt och klassiskt.

Bonton5 Boulevard des Filles du Calvaire

Bönton säljer leksaker och barnkläder. Det är en perfekt butik att köpa presenter i och de har också en vintage-fotoautomat där man kan ta roliga foton för bara 2 euros och vem kan motstå något sånt?

Untitled
Untitled

Det var mina Paris-tips för den här gången. Jag hoppas du kan få glädje av dem, vare sig du väljer Paris som bröllopsresa eller semesterresa. Berätta gärna vad du tycker om ställena jag tipsar om, om du åker dit eller redan har varit där!