Hur ska man tänka när man väljer bröllopsfotograf?

fotograf-amanda-freskgard.png

Att ha rätt fotograf till just ert bröllop kanske inte känns så viktigt vid första tanke, men det gör faktiskt stor skillnad för både er, gästerna och bilderna om det är en person som ni klickar med. Så, hur ska man då tänka när man ska börja leta?

  • Vilken bildstil gillar ni? Går det mer åt det mörka och murriga, mjuka varma toner eller krispigt ljusa? Leta efter någon som har en stil ni gillar så vet ni att bilderna kommer kännas som ni.

  • Förutom bildstil kan ni även titta efter vilken typ av bilder fotografen tar. Är det dokumentärt, avslappnat och in the moment, konstnärligt, dramatiskt, knasigt eller mycket poser. Välj den typen av bilder som ni gillar så kommer ni även vara bekväma med att bli fotade på det sättet.

brollopsfotograf-ostersund-68.jpg
  • Ta reda på så mycket ni kan om fotografen och hur hen är som person. De flesta har en Om mig-sida på hemsidan, en blogg och visar upp mycket av sig själv på Instagram. Kolla runt lite så får ni ett hum om vad personen gillar och om det är något som passar er.

  • Priset är såklart en viktig del för många, men försök att inte haka upp er alldeles för mycket på det. Har ni hittat någon som ni älskar är det absolut värt att betala för.

  • Har ni en väldigt specifik stil på ert bröllop kan ni söka efter fotografer som passar in på den. T ex "bohemisk bröllopsfotograf", "dokumentär bröllopsfotograf", "klassisk bröllopsfotograf" eller "lantlig bröllopsfotograf".

intimt-brollop-ostersund-79.jpg
  • Många fotografer (jag inkluderad) erbjuder ett möte innan man har bestämt sig, vilket är jättebra för att klämma och känna lite på varandra innan allt blir spikat. Då kan ni enkelt ställa alla frågor ni har och känna om ni klickar med varandra.

  • Många (även här är jag inkluderad) erbjuder också provfotografering innan the big day. Då får ni prova på att stå framför kameran så vet ni att det ju faktiskt inte är så farligt :) Känns detta som en viktig del för er är det något ni kan kika efter när ni letar fotograf.

  • Är det viktigt att fotografen bor i samma stad som er eller kan ni tänka er att leta längre bort? Vill ni ha en lokal fotograf så är ju fördelen att hen har stenkoll på alla fotoplatser och ni har kanske inte oändligt med alternativ att behöva leta er igenom. Vill ni har fler valmöjligheter kan ni expandera er sökradie till resten av Sverige. Många fotografer har paket där resan ingår, men det går såklart att hitta billiga resor med kollektivtrafik så det behöver inte bli så mycket dyrare.

brollopsfotograf-stockholm-56.jpg