Julfrukost

Jag är ju ett stort fan av frukost och skulle lätt kunna äta smoothies, goda mackor eller gröt till alla måltider under dagen, men det är kanske inte så hållbart. Under julen är det ju dessutom ännu mysigare med långa frukostar, då man kan tända ljus och smaksätta allt med kanel, kardemumma eller saffran, så gott! Häromveckan ville jag göra just en sån frukost och duka fint med ett nytt porslin jag fått av min mamma (det är egentligen gammalt, men för oss är det ju nytt). Älskar att duka och piffa! Nu är det ju kanske inte aktuellt att bjuda hem en massa folk, men bara för att man är ensam eller några få i familjen så betyder ju inte det att man inte kan göra lite extra julfint :)

Nu är ju detta frukost, men dukningen passar ju fint även till lunch eller middag. Jag länkar till några favoritrecept längre ner i inlägget!

web-3054.jpg

Tygservetter är så fint att duka med och har man inga hemma så kan man ju faktiskt klippa ut ett gäng av ett gammalt lakan. Är man duktig på att sy så är det ju toppen för att fixa kanterna, annars kan ju fransiga kanter vara fint det med!

web-3074.jpg

Jag kokade gröt för första gången någonsin och det blev jättegott! Här är receptet jag använde (tog en liten skvätt grädde i också för ännu mer krämighet och eventuellt för mycket salt, men det tyckte jag bara blev gott!).

Saffransscones enligt detta recept. Det åt vi med färskost och björnbärsmarmelad, så gott! Dock är de väldigt mastiga så man orkar knappt en hel själv :)

Vi drack juligt kaffe med skummad mjölk (man kan ju ha grädde också, men jag tyckte det räckte med mastiga saker på bordet!). Tips! Lägg i lite kardemumma och/eller kanel direkt i kaffefiltret tillsammans med kaffepulvret så får man en julig smak. Äppelmusten dekorerade jag med kanelstång och en äppelskiva!

Mer än så orkade vi inte äta denna frukost, men andra favoriter med en julig touch kommer här:

Saffransvåfflor

Granola med kanel och kardemumma

Saffransgröt

Julig chiapudding

Hoppas ni får många mysiga julfrukostar i december!