Rustikt Höstbröllop Med Vigsel I Medeltida Kyrka: Ellinor + André

Ellinor och André gifte sig den 16 oktober 2021 i Höör, Skåne. Genom Google Maps hittade de den perfekta platsen för deras bröllop: en kyrka från 1100-talet och ett gammalt stall från 1700-talet. Hit bjöd de in sina gäster till ett personligt, rustikt och lantligt höstbröllop. Får bruden själv beskriva sitt bröllop med tre ord blir de mellofest, jubel och kärlek. Spännande! Vi lämnar över ord till bruden Ellinor och bild till fotograf Jennifer Nilsson.

lantligt bröllop
lantligt bröllop
lantligt bröllop klänning

SÅ TRÄFFADES BRUDPARET

Ellinor: Det är den 15 december 2014 - Ellie och André sitter tysta i en silvrig Volkswagen Golf utanför Andrés föräldrars lägenhet. Klockan är fem på eftermiddagen och regnet smattrar utanför...

E: "Du... Jag har en fråga..."
A: "Okej"
E: "Tycker du om mig?"
A: "Ja, det gör jag"
E: "Hur mycket?"
A: "Jättemycket"
E: "Så mycket att du skulle kunna tänka dig bli tillsammans med mig?"
A: "Ja, så pass mycket"
E: "Okej, varför är vi inte tillsammans då?"
A: "Hmm, jag vet inte..."
E: "Ska vi inte bli det då?"
A: "Jo, jättegärna!"

Låt oss spola tillbaka tiden en aning...

Det var en kall blåsig novemberkväll, fredagen den 14 november 2014. Ingen av oss var särskilt sugna på att hänga med våra respektive kompisar ut på krogen. Godisskålen framför TV:n, under en gosig filt i soffan, lockade betydligt mer. Efter lite övertalan av våra vänner drogs vi så småningom med, båda med målet att smita iväg hem till våra respektive familjer så tidigt som möjligt.

Våra kompisgäng sammanflätades någon gång under kvällen och eftersom det var känt bland Andrés kompisar att han var särskilt förtjust i rödhåriga tjejer, kan ni förstå vem han rätt så omgående blev hopföst med. Det visade sig senare i vår relation att André spanat in mig gåendes i korridorerna på Österänggymnasiet i över 2 års tid, men inte vågat gå fram. Efter x antal öl den där kyliga novemberkvällen kysstes vi på dansgolvet. Båda kände direkt att det var något alldeles särskilt som hände just i den stunden. Tiden stannade och människorna runt omkring försvann bort i periferin. Inget annat spelade längre någon roll.

bröllop brudtärna

Ellinor: Det dröjde inte många dejter innan samtalen leddes in på framtidsdrömmar, meningen med livet, barn och giftermål. Inte så förvånande satt vi 4 veckor senare i bilen beskriven ovan och hade bestämt oss. Det som hade skapats under den senaste månaden var något vackert. Något värt att lägga ner tid, energi och omsorg i. Bara ett år senare gick flyttlasset från Kristianstad till Göteborg och vi blev sambos på heltid.

Efter 5 år tillsammans gick André ner på knä, en dimmig (och lerig) decemberdag vid Ryds Grottor i Skövde. Vi hade vandrat uppför flåsandes och svettandes under 45 minuter innan vi äntligen kom fram. Vi var på toppen av ett berg ovanför dimmolnen och på toppen av kärleken. Där stannade vi. Förutom några fåglars kvittrande var det helt tyst runt om oss. Det kändes som en saga.

rustik brudklänning
rustika blommor
rustik brudlook
brudklänning first look
first look rustikt bröllop
first look rustikt bröllop
first look rustikt bröllop
rustikt bröllop porträtt

PLATSEN FÖR BRÖLLOPET

Ellinor: Vi har själva ingen särskild anknytning till Höör eller Bosjökloster, men när vi satt och googlade och scrollade oss igenom Google Maps hittade vi denna pärla som ligger så vackert belägen vid Skånes största sjö Ringsjön. Det var en perfekt blandning mellan slottsbröllop och lantligt bröllop. Vigseln ägde rum i Bosjöklosters kyrka från 1100-talet, medan mingel och fest ägde rum i ett trädgårdscafé respektive i 1700-talsstallet som bidrog till den lantliga känslan.

rustikt bröllop porträtt

BRÖLLOPSPLANERINGEN

Ellinor: Temat för dagen får jag ändå säga var Melodifestivalen gällande musik och "inslag" under dagen. I övrigt tog vi mycket hjälp av Pinterest och skapade oss en hel del mappar med olika pins för varje specifikt område. En mapp med bordsdekorationer, en med blomsterarrangemang, en med brudtärneklänningar, en med festhäfte osv. Vi inspirerades också mycket genom att läsa på diverse bloggar, inte minst sistersinlaw.se, om tips för att hålla nere kostnader, tips för att göra det mer personligt, vad som bör komma först i planeringen osv.

bröllop rustikt
bröllop rustikt
rustikt bröllop porträtt
rustik brudbukett

BLOMMORNA

Ellinor: Jag var ute efter en höstig brudbukett med lite "smutsiga" färger inspirerade från naturen. Gammelrosa, beiget, brunt och inslag av grönt. Jag ville inte heller att den skulle vara för slät och stram, utan fick gärna vara lite busig med utstickande grenar här och var så att buketten kändes mer levande.

Brudtärnornas buketter gick i samma stil, liksom marskalkernas och brudgummens corsage fast i mindre skala. Utöver det hade vi någon enstaka vas på varje bord med enkel blomsterdekoration. Vi ville hellre att ljusen och de fina ljusstakarna skulle få ta plats samt de lövdekorerade ljuskronorna och murgrönan, snarare än blommorna på borden. Vi tyckte att ljusslingorna och det gröna i taket bidrog till den mysiga känslan vi ville få till. För stora blommor på borden tyckte vi också verkade vara distraherande och i vägen när man ska kommunicera med någon annan gäst på andra sidan bordet.

hårstyling bröllop

STYLING OCH ACCESSOARER

Ellinor: Jag ville gärna ha mitt hår uppsatt för att det är det jag brukar trivas i samt för att framhäva axlar, hals och min ansiktsform. Jag ville inte heller ha en för stram och platt frisyr, gärna lite volym trots uppsättning. Jag hade egentligen ingen förutbestämd frisyr som jag ville ha utan lät frisören få fria tyglar. Accessoarer blev det inte jättemycket av för min del då det redan hände så mycket i klänningen med spets som gick rätt högt upp på bröstet samt utmed ärmarna. Halsband och armband blev lite "too much" för min smak. Däremot är jag supernöjd och glad över att jag valde att ha ett par örhängen från Lily & Rose som ramade in ansiktet på ett fint sätt. De matchade också våra ringar.

kostym bröllop
brudgum bröstbukett

OM KLÄDSELN

Ellinor: Vi funderade länge på om André skulle ha en svart eller grå kostym, men landade till sist på den klassiska svarta. Slipsen blev vinröd och matchade klänningarna hos våra toast madames. Brudgummens och marskalkernas corsage var blommor med blad som togs från brud och brudtärnos buketter så att det blev enhetligt.

Faktum är att jag hittade min brudklänning redan första gången jag gav mig ut för att "kolla utbudet". Den hängde där och det sa klick! Jag var ute efter en klänning som kombinerade det klassiska/söta med det bohemiska. Jag ville gärna ha spets och gärna långärmat med tanke på årstiden. Sen att det blev spets hela vägen inklusive släp var jag inte beredd på, men wow så nöjd jag blev! Slöja var inte heller något jag tänkte på från början, men när man väl står där i sin blivande brudklänning och inser att detta är enda gången i livet man gifter sig (förhoppningsvis) så blir man minst sagt sugen på att ha en slöja, för när ska man annars ha det?

höstbröllop rustikt
vigselringar bröllop

Vigselringarna

Ellinor: Jag var ute efter någon enkel ring att matcha min solitärring i vitt guld med. Valet blev lätt och föll på en alliansring. Jag är ingen smyckestjej egentligen och ville inte ha något för "pampigt". Enkelt och stilrent. Andrés ring blev också en ring i vitt guld. Det gick på 5 minuter och sedan var det klart :)

höstbröllop rustikt
trycksaker rustikt bröllop

VIGSELN

Ellinor: Vigseln var väldigt intim och ägde rum i en 1100-talskyrka av mindre skala. Det var knappt 60 gäster närvarande. Min pappa följde mig fram till altaret där min blivande make, hans 5 marskalker och mina 5 brudtärnor (många, vi vet haha) stod redo. De hade då redan gått in tillsammans parvis med brudgummen i täten. Längsmed altaret hade vi placerat brudslöja i vaser vid varje bänkrad. Utöver det krävdes inte mycket mer utsmyckning då vi var ett gäng på 12 personer framme vid altaret + präst.

vigsel i kyrka
vigsel i kyrka
vigsel i kyrka

Ellinor: Det bästa med vigseln var att vi valde att hålla våra egna löften istället för att repetera prästens ord. Vi hade skrivit ungefär en minuts tal var med ord som kom direkt från hjärtat. Det kändes väldigt personligt och det var något som alla i kyrkan uppskattade och resulterade i en hel del tårar. Det kan jag starkt rekommendera andra par att göra, även om det känns nervöst! En av mina närmsta vänner sjöng också två låtar som vi själva hade valt ut. Först en avskalad version av Sanna Nielsens "vågar du, vågar jag". Därefter balladen "I get to love you" av Ruelle. Utgångsmarschen blev ju självklart Melodifestivalens temalåt som spelas i varje program!

vigsel i kyrka
vigsel i kyrka
vigsel i kyrka
vigsel i kyrka
vigsel i kyrka

BÄSTA MINNET FRÅN DAGEN

Ellinor: Oj, sjukt svårt att välja.... Om jag får säga tre saker (vilket jag tar mig själv friheten att göra haha), så måste jag nog säga min systers tal (hejhej gråtfest), när mina kompisar från läkarprogrammet spexade genom att göra om Björn Gustafssons låt till Carina Berg, känd från Melodifestivalen 2008, till att handla om "familjen Färg" istället och sjunga om oss två och våra typiska egenskaper. Det var väldigt komiskt och fint på samma gång, uppskattades verkligen! Den trejde grejen (och kanske den allra allra bästa) var när André delade med sig av sina löften i kyrkan. Det var något han var väldigt nervös över, men som jag uppskattar så att han vågade göra. Det var verkligen ord som kom direkt från hjärtat och som speglade vår historia och vår relation på ett fint sätt. Det var också något som flera efteråt reagerade på och tyckte var särskilt vackert med vigseln.

André: När jag såg min blivande fru i sin klänning för första gången och när hon skrek ut "JA" i hela kyrkan <3

vigsel i kyrka
vigsel i kyrka
vigsel i kyrka
vigsel i kyrka
rustik vigsel kyrka
rustik vigsel kyrka
rustik vigsel kyrka
rustik vigsel kyrka

Om fotografen

Ellinor: Alltså.... Var ska vi börja?! Det finns knappt ord som är tillräckliga för att beskriva Jennifer. Hennes personlighet, hennes professionalitet och utstrålning är liksom way beyond alla superlativ som finns. Hon är en så sprudlande och genuin person som sprider glädje och skratt vart än hon går. Samtidigt kändes hon så avslappnad, trygg och van. Ett solklart proffs. En klippa man kan luta sig emot när man är nervös, behöver hjälp med att lyfta släp, få ihop en sprucken klänning eller bara få jubla tillsammans med för att man är så vansinnigt taggad! Det var ca 0% stelt och 110% kul! Vi fick flera kommentarer från vänner och familj som bara kunde hålla med om att det var värt pengarna att ha en riktigt duktig fotograf som vet vad hon gör, vilka ögonblick man som brudpar vill ha fångade på bild och vad fotografen ska förmedla för känsla. Hon är allt det vi önskade oss och inte visste att vi behövde. Inga stela miner och poser, bara genuina känslor och gapskratt, fullt närvarande i stunden. Ibland märkte man inte ens att hon var där, men hon lyckades ändå fånga alla speciella ögonblick som kan gå på 1 sekund innan de är över. En pappa som försöker hålla inne gråten när ena dottern håller tal till den andra dottern som nu har gift sig, en brud som skriker ut sitt jubel medan brudgummen kärleksfullt tittar på eller gäster som inte träffats på länge kastar sig in i varandras famn. Allt fångas, allt det där som verkligen betyder något.

Vi är så otroligt tacksamma för hennes gedigna hårda arbete och den fina vän hon skulle komma att bli. Hon är en självklar 12-poängare och skulle sångfågeln delas ut på andra ställen än i Melodifestivalen skulle hon fått den på studs för sin utstrålning, karisma och talang

rustik vigsel kyrka
brudtärneklänning röd
brudgum kostym
rustik lokal bröllop
bröllop lokal fest
rustik middag bröllop

Bröllopsmiddagen

Ellinor: Middagen blev en trerätters efter att ha haft mingelfika med snittar och bubbel:

Förrätt: Laxtartar med gurka & fänkålssallad, örtcréme och hembakat fröknäcke. Vitt vin, alkoholfritt eller öl till.
Huvudrätt: Helstekt svensk hjortfilé med madeirasås, palsternackcrème, baconlindad haricot verts, smörstekta trattkantareller och ugnsbakad potatis. Rött vin, alkoholfritt eller öl till.
Dessert: Valrhona ljuschokladmousse, vaniljpanna cotta, röd äpplearfait med crunch (nöt/mandelfri) , och passande frukt.
Tårta: Smak av vanilj, kola och hallon.
Dans, öppen bar och tilltugg med chips & godis.
Nattamat: Viltknake från Skåne, bröd och senap/ketchup.

dukning rustik bröllop
bukett dukning bröllop
bröllop middag rustik
bröllop middag rustik

Ellinor: Vi hade VÄRLDENS roligaste fest! Jag skojar verkligen inte när jag säger att vi valde årets bästa toastmadames Nadine & Alice. Deras planering var exemplarisk och de kunde inte ha fångat mig och André på ett bättre sätt. Som sagt var det Melodifestivaltema och det som verkligen var pricken över i:t var att inför varje tal, spex eller annan händelse som krävde gästernas uppmärksamhet spelades mello-jingeln, vilket resulterade i jubel och applåder. Det var verkligen en sådan stämningshöjare!

Vi valde att ha en DJ som spelade typiska mellohits och annan välkänd musik som alla kan sjunga med till! Inte så mycket "dunka dunka" utan sång, utan fokus var att alla skulle kunna skriksjunga med och dansa fult! Succé!

bröllop middag rustik trycksaker
bröllop middag rustik

TIPS TILL ANDRA

Ellinor:

1. Boka lokal och fotograf TIDIGT, gärna 12 månader innan (ibland mer). Resten kan vänta till senare.

2. Skriv upp vad ni tycker känns viktigt att ha med under bröllopet och vad som känns mindre viktigt. Lägg krut på det som verkligen känns värdefullt, t.ex. en bra fotograf eller om särskild underhållning önskas. Lägg mindre vikt vid sådant som ni i slutändan inte tror kommer kännas lika viktiga när ni väl tänker tillbaka på bröllopet. Blomsterdekorationer är fint på bild och något man kan lägga hur många tusenlappar som helst på, men oftast blir det minst lika bra med gröna blad som t.ex. eucalyptus och murgröna som är betydligt billigare. Är blommor något som känns superviktigt för dig och maten känns sekundär, satsa på blommorna och kör en enkel buffé istället för trerätters. Det är ert bröllop och ni gör som ni vill, glöm inte det!

3. Kan ej understrykas nog. Gör det till ERT bröllop, inte någon annans! Har ni någon särskild maträtt som ni bara äääälskar eller särskild dryck som är ert signum? Kör på den! Det behöver absolut inte vara dyrt fint kött med något fancy rödvin om ni absolut inte vill ha det. Grillfest ute i trädgården med glass och jordgubbar till efterrätt är ju minst lika trevligt! Har ni någon särskild film/serie eller hobby som ni älskar? Något som ni gillar att göra ihop och som är typiskt er som par? För vår del var det Melodifestivalen, vilket verkligen blev en röd tråd genom hela dagen. Ni kanske älskar fotboll och har en relation till något särskilt lag? Ni kanske träffades på västkusten och vill ha det som tema för kvällen? Gillar ni vildmarkslivet och gärna spenderar mer tid utomhus än inomhus? Vigsel och picknick ute i skogen på en plats där ni spenderat mycket tid kanske är er grej? Summa summarum, gör det till ERT bröllop och försök ta reda på vad som verkligen känns viktigt för er och försök att inte påverkas för mycket av andras drömbild av ett bröllop.

4. Bröllop ska vara KUL att planera. Visst, det kan bli en del stressmoment, men det ska inte ta bort det faktum att ni ska gifta er?!?! Whaaat, så häftigt ju!!! Delegera, delegera och delegera! Ta inte på er allt ansvar själva. Det är det ni har toastmasters till. Någon kan ta ansvar för att boka catering, en annan för att boka DJ/liveband och en tredje kan ha ansvar för att införskaffa all dryck för dagen. Skriv upp allt i ett dokument och bocka av allt eftersom så att ingenting glöms bort. Då får man lättare en överblick över vad som behöver göras och kan prioritera vad som behöver göras några månader innan och vad som faktiskt kan vänta till sista veckorna/veckan.

bröllop middag rustik
bröllop middag rustik

Fotograf: Jennifer Nilsson
Märke på brudklädseln: Abby Waits
Märke på brudgummens klädsel: Oscar Jacobson
Festlokal: Bosjöklosters lada/stall
Florist: Kim Larsen-Jensen, Jaffa Blommor, Kristianstad
Förlovningsringar: Guldfynd, Story of Love.
Brudens vigselring: Vanbruun
Trycksaker: tryckstudion.se
Hårstylist + makeup: Petra Forkner, Hårdesign Höör
Catering: Bosjöklosters egna restaurangpersonal som stod för all mat & dryck för dagen