Torsdagsbröllop I Örnsköldsvik En Julidag: Sofie + Alexander

Majoriteten av de som gifter sig väljer att göra det på en lördag, främst för att de flesta är lediga då. Men som de många som planerar bröllop just nu märker, är många lokaler, fotografer och frisörer etc redan fullbokade under sommarens lördagar. Planerar du och din partner ett sommarbröllop just nu och har svårt att hitta en ledig lördag där allt klaffar? Gör då som Sofie och Alexander istället - gift er på en torsdag!

Sofie och Alexander bjöd in sin familj och närmaste vänner till en liten och mysig vigsel i Örnsköldsvik den 28 juli 2022. Bröllopsfotografen Matildas Tillvaro i Umeå förevigade first look, porträtt och vigseln som vi ska få se ögonblicksbilder från. Både Sofie och Alexander berättar sin historia nedan, så luta dig tillbaka och låt dig inspireras av deras härliga julibröllop!

Så träffades brudparet

Alexander: Vi träffades i Portugal på ett träningsläger för 8 år sedan. Jag hade några månader tidigare varit ute och rest i Europa och hade nyss börjat ett jobb som möjliggjorde att jag kunde åka på träningsläger under våren.

Sofie: Det var egentligen väldigt spontant att jag åkte till Portugal. Jag fick en fråga av en löparkompis, som jag egentligen vid den tidpunkten inte tränade så mycket med. Så att jag först och främst fick frågan var spontant, sedan att jag faktiskt hör mig själv säga "Ja, jag ska med", var ännu mer spontant mitt i en av läkarprogrammets teoretiska terminer.

Alexander: På vår 7-årsdag i augusti 2021 hade vi lämnat bort vår 2-månaders dotter till Sofies mamma för första gången i ett par timmar. Vi hade beställt take away och hade väldigt tur med vädret. Det blev en jättefin kväll och solnedgång, så när vi hade ätit klart sa jag att jag ville ta en bild på solnedgången på oss två och efter att jag riggat klart kameran gick jag ner på knä och friade till Sofie.

Sofie: Alexander sa väldigt länge under vårt förhållande att giftermål inte var hans grej, så när han friade en av sommaren finaste kvällar blev jag så rörd och glad!

Bröllopsplaneringen

Sofie: Vår initiala tanke var att anordna ett större bröllop med 70 gäster och ett klassiskt upplägg med vigsel och fest samma dag. Sedan fick vi höra att flera av våra närmaste skulle få barn under sommaren 2022, vilket gjorde att vi tänkte att vi skulle skjuta på bröllopet. Det var faktiskt väldigt bra att det blev en paus i planerandet, för det gjorde att vi verkligen började tänka utanför boxen. Det är så lätt att ryckas med i hur allt borde vara istället för att lyssna inåt på oss själva. Vi hade en liten vigsel med enklare fika, där endast våra familjer deltog och sedan en liten sommarfest för familjerna och våra närmaste vänner med lekar inspirerade av TV-programmet Bäst i test vid ett annat tillfälle.

Bästa minnet från dagen

Alexander: Jag tycker att "first look" blev en väldigt fin stund där det bara var jag och Sofie. Sedan var det väldigt mäktigt och stämningsfullt att gå in till vigselplatsen där våra familjer stod och väntade på oss.

Sofie: Jag instämmer om "first look", det kändes i början lite väl amerikanskt och vi hade redan sett varandra i våra bröllopskläder. Men i sista sekund kände vi att det kunde vara ett fint sätt att gå in i bröllopsbubblan och samtidigt släppa all logistik och planering, som det ändå blir med en ettåring. Det blev jättefint och jag är så tacksam att vi faktiskt gjorde det. Vi valde också att läsa våra löften till varandra under fotograferingen innan vigseln. Det blev oerhört känslosamt och fint!

Platsen för bröllopet

Alexander: Vi gifte oss i Själevad lite utanför Örnsköldsvik, längs Moälven, vid samma plats som vi förlovade oss ett år innan. Så platsen känns väldigt speciell och roligt att komma tillbaka till sedan.

Om klädseln

Sofie: Jag ville ha en enkel klänning utan släp, och hittade den perfekta klänningen hos Studio Heijne i Stockholm. Jättebra upplägg, där klänningen sys upp utifrån dina mått efter en kortare videokonsultation.

Alexander: Kostymen köpte jag begagnad på Marketplace och skjortan kommer ifrån Brothers.

Blommorna

Sofie: Vår vän Pia är florist och gjorde ett fantastiskt jobb med bukett och corsage! Vi köpte in blommor ifrån Blommor och ting i Örnsköldsvik och så band hon ihop buketten kvällen innan. Hon lyssnade på våra tankar och idéer och gjorde det verkligen så ljuvligt!

Vigseln

Sofie: Vigseln var kort och fin och allt gick inte helt enligt planerna, men det är så det ska vara! Vi gick in till Elvis "Can´t help falling in love", vigselförrättaren läst en dikt och därefter spelades "Everywhere" med Fleetwood mac och "Grow old with me" med Tom Odell. Efter vigseln skålade några av oss i kaffemuggar för champagneglasen glömdes bort och sedan hade Alexanders mamma ordnat med en tipsslinga. Vi hade fotograferat oss innan vigseln, vilket gjorde att vi också kunde vara med på tipsslingan.

Om bröllopsfotografen

Sofie: Vi blev rekommenderade Matilda av våra vänner som också hade fotograferats av henne när de gifte sig. Och vi är så glada och tacksamma att vi fick ha med Matilda på vår vigsel! Det kändes verkligen som att Matilda var en gammal vän vi känt i väldigt många år. Fotograferingen blev väldigt avslappnad och rolig men också intim och personlig, vilket gjorde att vi var fyllda med glädje, lycka och kärlek när vi gick in till vigselplatsen!

Tips till andra

Alexander:
- Lyssna på er själva. Allt behöver heller inte vara så avancerat för att vara fint och lyckat.

Sofie:
- Fotografera er innan vigseln om möjligt, mycket av nervositeten släppte och sedan kunde vi vara med på minglet efteråt.
- Ta gärna en paus i planerandet och känn efter om ni utformar det som ni verkligen vill.
- Det var stora fördelar att dela upp vigsel och fest, dels för att vi fick fira vigseln under en längre tid, men också för att vi kunde landa och njuta efter vigseln, för att sedan ladda upp för lagutmaningar, lekar och festligheter någon dag senare.

Fotograf: Matildas Tillvaro
Brudklänning: Klänning: Studio Heijne
Kostym och skjorta: Riley, Fluga: Dressmann
Florist: Pia Asplund
Hårstylist: Helhet i Örnsköldsvik
Smink: Makeupclinic i Örnsköldsvik