Elegant Bröllop I Italien Med Vigsel På Vingård: Josefine + Rikard

Den här veckans bröllopsberättelse tar oss till härliga Piemonte, Italien där Josefine och Rikard gifte sig den 4 september 2021. Bröllopet varade i tre dagar och vi har nöjet att få följa med på två av dem tillsammans med foton från Angelica Liljenroth. Vi hoppar rakt in i tillställningen: mysig utomhusmiddag, vigsel på vingård och fantastiska porträtt i solnedgången.

bröllop italien
bröllop italien
bröllop italien
bröllop italien middag
bröllop italien vingård

Så träffades paret

Josefine: Vi träffades första gången ute i vimlet på en av Gävles nattklubbar. Det var i slutet av maj 2010. Den sommaren kom vi att spendera nästan alla dagar tillsammans och till hösten flyttade Rikard in i min lilla etta. Det har alltid varit så lätt och roligt att umgås med honom och från dag 1 har han känts så självklar. Vi har varit oskiljaktiga sen dess och upplevt mycket kul tillsammans genom åren.

Vi förlovade oss i Italien sommaren 2016. Den 16 juli 2016 för att vara mer exakt. Vi var ute på bilsemester tillsammans med våra två bästa vänner Jesper och Viktor. Resan utgick från Gävle, vi hämtade upp våra vänner i Malmö (där dom bor) och sen skulle vi göra södra Europa under tre veckor. Vi hade två inplanerade stopp under vägen och utöver det skulle vi bara stanna där vi kände för. Hitta dom där små mysiga ställena och bara ta dagen som den kom var tanken.

Jesper fyllde 30 den 14 juli och vi hade bestämt att vi skulle fira hans födelsedag i Frankrike, eftersom det även är Frankrikes nationaldag. Vi hade tagit sikte mot Italien och bestämde att det nog skulle bli trevligt att fira födelsedagen i Nice, det var ju nära Italien som vi kunde åka över till dagarna efter firandet.

Ovetandes om att det dessutom planerades ett frieri i Nice tyckte jag att det lät jättekul att få se staden. Jag hade länge velat besöka Nice och hade höga förväntningar på både maten, kulturen och dom vackra omgivningarna. 14 juli började som en fantastisk dag med hotellfrukost och champagne. Jesper gillar ju det där lilla extra. Efter frukost begav vi oss ner till strandpromenaden. Jesper fick välja ut en lyxig present i Louis Vuitton-butiken och därefter hyrde vi solstolar och badade. Till kvällen klädde vi upp oss från topp till tå och hade bokat bord längs Promenade de Anglais. Men där hände något som man aldrig tror man ska behöva uppleva.

Ni kanske minns händelsen? Den 14 juli 2016 blev Nice utsatta för ett förskräckligt terrordåd. Vi hamnade alltså mitt i attentatet och vår kväll, resa och ja hela livet blev omkullkastat av den fasansfulla händelsen. Vi hade änglavakt och klarade oss levande ur det hemska. Men minnena från den kvällen kommer vi för alltid bära med oss.

Dagen efter den hemska natten, och knappt någon sömn alls, ville vi såklart bara ta oss därifrån. Vi ville inte vara kvar i varken Nice eller Frankrike längre. Vår resa hade bara varat några dagar och vi hade ju massor av planer för kommande veckorna. Hur skulle vi göra? Skulle vi bara packa ihop och vända hem igen eller skulle vi åka vidare? Läget kändes minst sagt osäkert och vi kände oss osäkra. Men vi tog i alla fall beslutet att åka vidare.
Vi hade bokat ett hus som vi skulle hyra i en liten by i norra Italien vid namn Olivetta San Michele. Det är precis på gränsen till Frankrike. Egentligen skulle vi komma dit några dagar senare men hyresvärden lät oss komma tidigare. Väl framme var allt som ett töcken. Vi kände oss helt slut efter alla påfrestningar efter det senaste dygnet. Vi packade in våra väskor i det lilla huset och köpte hem mat från byns enda butik. Den kvällen satt vi och pratade i timmar om vad vi hade varit med om. Det hade på något vis sjunkit in litegrann då, och där vi befann oss för tillfället kände vi oss säkra och lugna. Vi bestämde att vi skulle stanna i huset några dagar framöver och endast göra mindre utflykter.

Men samtidigt hade ju Rikards planer om frieri även gått i krasch. Han skulle ju faktiskt ha friat i Nice. Hur skulle han göra nu? Han hade ju dessutom en ring med sig och ville ju göra slag i saken. Så den 16 juli, en alldeles vindstilla kväll på en balkong i den lilla staden Olivetta San Michele, tillsammans med våra bästa vänner, en pizza och öl, friade han. Och jag hade inte kunnat tänka mig en finare vändning på resan eller en vackrare plats i världen att vara på. Där och då kände vi oss säkra, lugna och alldeles fyllda av kärleken till varandra och livet.

bröllop italien vingård
bröllop italien vingård
bröllop italien vingård
bröllop italien

Platsen för bröllopet

Josefine: För oss är Villa La Madonna den finaste platsen på jorden. Det har blivit vårt favoritställe sen vi besökte det första gången 2018. Det är en plats som har det lilla extra. Du omges av ett otroligt lugn, kulisserna är makalösa, maten och vinet smakar bättre än någon annanstans och det är högklassig service från personalen. Inredningen i rummen är av högsta standard och du känner dig som hemma eftersom du kan utnyttja varje del av hotellet när som helst. Du kan ta en Aperol vid poolbaren efter ett svalkande dopp, ta med picknick-korgen och cykla iväg bland dalarna av vinrankor, eller varför inte njuta av en caprese på piazzan. Regnar det ute så kan man sätta sig vid brasan i det härliga vardagsrummet och ta en drink och spela kort.

förberedelser bröllop
förberedelser bröllop
förberedelser bröllop
bröllop italien
bröllop italien
bröllop italien
hårfrisyr bröllop
bröllop italien
bröllop klänning
bröllop klänning

Blommorna

Josefine: Blommor och blomsterdekorationer sköttes av hotellet och levererades av en lokal blomsterleverantör. Vi hade valt att ha enkla blommor i blomsterbågen vid vigseln med framförallt brudslöja och eucalyptus. Vi ville ju ha lite bohemlyx-känsla på det och det blev alldeles lagom.
Jag hade gjort en önskelista på blommor till min bukett som blev så otroligt vacker. Till fredagen hade jag även en "Frida Kahlo-inspirerad" krans med riktiga blommor som hade fästs i ett svart sammetsdiadem. Jag är så imponerad av utförandet, det var verkligen sååå vackert och jag kände mig så himla fin i det.

bröllop klänning
bröllop italien
bröllop italien
bröllop italien
bröllop italien
bröllop italien

Klädsel

Josefine: Jag och Rikard hade tidigt en klar bild på hur vi ville se ut. Jag hade bestämt mig för att jag ville ha bara axlar och en klänning med härligt flow. Det gjorde letandet mycket enklare då jag kunde utesluta många klänningsmodeller från början. Det var nog faktiskt skorna som var mitt största bekymmer. Vi skulle ju ha vigseln i vingården och där är det ganska mjukt underlag vilket gjorde att jag valde bort stilettklackar som jag först var inne på. Valet föll till sist på ett par vita skor från Bottega Veneta med lite grövre klack som var helt gudomligt sköna. Är så glad att jag kunde ha dom heeela dagen, kvällen och natten utan att få skavsår.

Rikards smoking med den vita kavajen kändes otroligt festlig. Han valde ett par snygga Gucci-loafers för att komplettera looken.
Vi visste att vi vill ha en hint av grönt i brudföljet. Det är en färg vi försökt återkoppla i våra trycksaker, dekorationer, accessoarer och kläder. Våra toastmasters och mina tärnor hade en stor hint av grönt medan vi valde att hålla bestmännen helt klädda i svart/vitt. En av dom hade dock superfina gröna skor till sin smoking.

bröllop italien

Bröllopsplanering

Josefine: Vårt bröllop var planerat att ske i maj 2020. Så för andra gången satte universum stopp för oss. Pga pandemin kunde vi inte inte genomföra bröllopet då, men Villa La Madonna var SÅ bra under hela processen. Vi ändrade datumet och sköt fram allt 1,5 år. Vi ville vara på den säkra sidan så vi valde att ta det till hösten året efter istället. Egentligen var det inga planer som gick i stöpet pga detta, vi sköt bara upp allt och gjorde det bästa av vår situation.

Vi valde att ha vårt bröllop under 3 dagar. På själva bröllopsdagen hade vi det öppna temat "Sensommarfin" så alla gäster skulle få känna att dom kunde ha på sig precis det dom ville och var bekväma i. Man vet ju att folk alltid klär upp sig på bröllop ändå och huvudsaken är ju att man ska trivas i sin outfit.

På fredagen hade vi däremot ett lite mer uppstyrt tema, nämligen: "Skördefest". Vi tyckte att det skulle passa platsen och just under september/oktober så skördas vindruvorna i Piemonte-området. Det är även då den årliga tryffeljakten går av stapeln. Så vi tyckte det kunde vara kul för våra gäster att få komma i stämning på det sättet. Vi gjorde en mood board som vi delade med gästerna på vår hemsida innan bröllopet, så fick dom tolka temat som dom ville utefter den. Det var så roligt att se hur vissa hade gått in för temat jättemycket. Alla var så otroligt fina!

bröllop italien
bröllop italien
vigsel bröllop italien

Vigseln

Josefine: Vigseln var den mest drömlika delen av hela helgen. Det är svårt att sätta ord på det faktiskt. Jag hade gått och varit riktigt nervös sen vi anlände till Villan redan på torsdagen. När jag vaknade upp på lördagen (bröllopsdagen) var jag så nervös att jag inte ens kunde äta. Men när vi stod där, jag och Rikard, och skulle gå fram till våra gäster och prästen i vingården så släppte precis all nervositet. Jag kunde vara i nuet och tog in precis alla känslor som svävade i luften. Det var en overkligt kärleksfull atmosfär.

Vi hade sett till att alla våra gäster fått vandra in i vingården och satt sig på plats innan oss. Under tiden tog vi gruppbilder tillsammans med vårt brudfölje. Därefter gick alla bestmen, tärnor och marskalker in. Och sist av allt vi. Mario sjöng på italienska och min tärna Sanne läste en vacker dikt av Karin Boye. Vi skrattade och grät. Och när vigseln var över fanns liksom ingen nervositet kvar och kvällen hade bara börjat.

vigsel bröllop italien
vigsel bröllop italien
vigsel bröllop italien vingård
vigsel bröllop italien
vigsel bröllop italien

Vigselringarna

Josefine: Min ring har jag designat själv. Jag ville ha en unik ring med äldre stil och började med att välja diamant. Valet föll på en asscherslipad diamant som inte är så vanlig. Den har en oktagon-form och själva slipningen ger den en typ av Art deco-känsla som jag verkligen tycker om. Jag tog hjälp av en duktig smyckesdesigner från Gävle som heter Anna Danielsson som skapade ringen utefter mina önskemål och jag är otroligt nöjd med resultatet.

Rikards ring är hans morfars gamla klackring som gått i arv. Den är dock påfylld med mer guld och ändrad i storlek och stil för att passa hans finger bättre.

vigsel bröllop italien
vigsel bröllop italien
fest bröllop italien

 Middag

Josefine: I och med att vi valde att ha vårt bröllop på ett hotell behövde vi i princip bara välja ut vilken mat och vin vi ville ha under helgen. Allt annat sköttes av personalen och det var SÅ skönt!

Helén Dahlgren som är manager på Villa La Madonna var världens bästa bollplank under hela planeringstiden och vi kom otroligt bra överens. Jag litar på hennes smak till 110% så att lämna över dukning och dekoration med mera till henne var jag inte ett dugg orolig för. Vi valde även att ha Villans "hussångaren" Mario på plats under både fredagen och lördagen för vi verkligen ville ha lite livemusik. Han spelade gitarr och sjöng under både vigseln och minglet därefter. Till bröllopsmiddagen hade vi bara bakgrundsmusik pga alla tal och efter det hade vi hyrt in en DJ till festen.

porträtt vingård italien
porträtt vingård italien

Om fotografen

Josefine: Att vi fick Angelica var egentligen av en slump. Vi hade bokat hennes kollega Matilda Söderström som fotograf. Vid vårt första möte berättade Matilda att hon brukade jobba tillsammans med en tjej som heter Angelica och att hon gärna skulle vilja ha henne med eftersom det skulle bli en tvådagar lång fotografering och även visst filmmaterial, plus att jobbet skulle innebära en resa för henne och det är ju alltid roligare att vara två. Vi var jätteglada att vi fick Angelica på köpet och såg fram emot att ha båda tjejerna med på bröllopet.

Två dagar innan vi skulle anlända till Villa La Madonna blev dock Matilda sjuk och kunde inte åka ner som planerat, så Angelica tog på sig hela jobbet själv istället. Och det gjorde hon med bravur! Vi är så otroligt imponerade av henne! Vilken tjej! Och vilken karisma! Vi är SÅ glada att vi hade turen att få just Angelica som vår bröllopsfotograf. Hon var otroligt lyhörd och uppfattade snabbt när hon behövde vara med på olika ställen. Hon hittade vinklar som ingen annan, under bröllopsfesten låg hon till exempel på marken för att ta en bild på grabbarna som dansade för att "det skulle bli en häftig bild". Hon kände av läget och vi märkte knappt av att hon var med fast hon var precis överallt.

Materialet hon levererade var långt över förväntan. Hon fångade dom allra finaste ögonblicken, och trots att det inte blev så mycket filmmaterial som det skulle ha blivit eftersom Matilda inte var med, så känner vi ändå att bilderna talar så mycket för sig själva. Den energi Angelica tillförde var dessutom helt fantastisk! Så glad, rolig, mysig och otroligt fin person som hon är. Vi kan inte säga annat än: anlita Angelica! Hon är bäst!

fest bröllop italien
fest bröllop italien
fest bröllop italien
fest bröllop italien

Tips till andra

Josefine: Vi är jätteglada att vi la över förtroendet till Villa La Madonna (och såklart våra toastmasters, tärnor och best men) att sköta allt före och under vårt bröllop. Vi kunde njuta av precis hela helgen och kände oss aldrig stressade. Det var så många som ville hjälpa till och vi behövde aldrig känna att vi hade missat något. Vi ville fokusera på våra gäster och vår helg tillsammans och det kunde vi göra på så vis.
Så tipset är väl att inte ta på sig att göra för mycket själv. Hjälp finns att få, så att ni kan njuta av er stora dag.

Ett annat tips vi själva fick och som vi tänkte mycket på var att fokusera på att det faktiskt var VÅRT bröllop och ingen annans. Detta kan man sätta i kontext med många tankar under resans gång. Men vi försökte fokusera på hur VI ville ha det för att våra gäster skulle få njuta av upplevelsen med ett utlandsbröllop så mycket som möjligt.

fest bröllop italien
fest bröllop italien tårta
fest bröllop italien tårta
fest bröllop italien tårta
fest bröllop italien

Fotograf: Angelica Liljenroth
Brudklänning: By Malina Bridal
Brudens skor: Bottega Veneta
Brudens festklänning: Tiger + Totême
Skor: Gucci
Smoking: Östermalms frack & smoking
Brudgummens skor: Gucci + Kenzo
Kostym: J. Lindeberg
Skjorta: YSL
Festlokal: Villa La Madonna
Ringar: Anna Danielsson på Smyckevalvet i Gävle. Rikards ring är ärv från hans morfar men omgjord av Anna.
Hårstylist & makeup artist: Jesper Ämmälä