SVT:s Bröllopsfotograferna - Premiär 19 Maj

Den 19 maj kommer något som vi har väntat länge på! SVT:s dokumentärserie Bröllopsfotograferna släpps och vi är SÅ spända på att få följa några av Sveriges största talanger inom bröllopsfotografi när de tar sig an att dokumentera en av de viktigaste dagarna för många - bröllopsdagen. Vi vet att vi kommer att sitta bänkade framför programmet. Kommer du?

Fotograferna som är med i serien är kända namn för oss på Sisters in Law, då vi har publicerat flera av deras bröllop och stylade fotograferingar tidigare. Det är Linda Eliasson från Ängsö (utsett till Europas bästa bröllopsfotograf 2019), Maria Broström från Skillingaryd, Rebecca Lundh från Kiruna och Mickael Tannus från Helsingborg.

I det här inlägget får ni läsa några meningar från dessa fotografer som berättar om hur det var att vara med i programmet samt vad vi kan förvänta oss av serien.

Fotografen Maria Broström reser till Båstad för ett sagobröllop som fått ställas in tre gånger.

Maria berättar

Att få vara med i Bröllopsfotograferna känns helt overkligt, men också helt rätt. Det känns som ett jätteroligt format som passar mig och även övriga som är med. Som att vi kan ge en bra bild av hur det faktiskt går till att fotografera ett bröllop.

Jag har dokumenterat två totalt olika bröllop i serien, vilket känns toppen, för att det kan få folk att inse att ett bröllop inte måste se ut på ett visst sätt. Ett påkostat sagobröllop och ett mer avskalat hemma i trädgården.

Jag har haft riktigt roligt under bröllopen och inspelningarna och är riktigt spänd på att se resultatet!

Foto: Maria Broström

Vi förflyttar oss från Båstad i söder till Kiruna i norr, där Rebecca Lundh håller till.

Bröllopsfotograf Rebecca Lundh från Kiruna fotograferar brudparet på toppen av Kebnekaise.

Rebecca berättar

När jag fick förfrågan från SVT redan 2018 var min första tanke att det finns inget på denna jord som kan övertala mig till detta. Tanken på att alla ska få betrakta mitt arbete som jag brinner med hela hjärtat för, kändes utelämnande och läskigt. Men också pirrigt och väldigt förväntansfullt. Till slut gav jag med mig och här är vi idag!

Jag är väldigt stolt och glad som får chansen att visa upp det fina och VIKTIGA arbetet vi faktiskt gör. Det känns ärofyllt att få representera bröllopsfotografer och allt jobb som vi gör, att få en chans att visa upp vår bransch ytterligare och allt vad den innebär.

För mig som norrbottning känns det som ett extra viktigt uppdrag. Som egenutnämnd ambassadör vill jag visa upp mitt vackra norr, helst som bröllopsdestination men också att slå död på många av dom fördomar som finns om oss. Ett steg i taget.

Jag är med i avsnitt två! Ett bröllop som är precis som ett ”vanligt” bröllop ser ut för mig. Jag fotar sällan större bröllop som mina kollegor gör, utan fotograferar elopements där paren skippar en stor tillställning och istället gör något mer intimt och mysigt bland vår fantastiska natur. Det var mycket som hände under dagen; snöstorm, helikoptertur, midnattssol och mycket känslor. Vi fick alla sorters väder - precis som det är häruppe.

William och Jade är människor jag kommer bära med mig i hjärtat livet ut. Bortsett från att deras historia är väldigt stark så hade vi oerhört roligt tillsammans hela dagen. En pangdag!

Vi fotografer har inte fått se något från produktionen, och från att vanligtvis sitta med rawformat till att bli lika förvånade som er som inte ens var med - DET har nästan varit den största utmaningen för mig.“

Vi lämnar Rebecca i Kiruna för att åter igen ta oss söderut, den här gången till Linda Eliasson som fotograferade Olivia och Anton i Tjörn.

Linda berättar:

"Det är med skräckblandad förtjusning jag går det här till mötes. Lite läskigt att slänga ut sig i någon slags offentlighet, om än för en begränsad tid. Men, det känns hur som otroligt ärofullt och fint att få vara med och lyfta vår bransch och det arbete som det faktiskt innebär – inte bara på själva bröllopsdagen. Produktionen är så fin, så varm och så ärlig. Precis som jag önskade det!”

”I avsnitt 3, 4 och 5 får ni följa mig på ett riktigt drömbröllop: bröllopet mellan Olivia och Anton på magiska Tjörn. Jag har följt @blackbirdandgoose länge – inspirerats av deras lugna liv på gården, med alla djur, magiska blomsterodlingar och fantastiska matlagning. De var precis så varma, ömma och kärleksfulla som jag trott, och att få följa dem en hel helg var inget annat än magiskt. Allt – deras kärlek, inramningen och blomsterprakten var nästan svår att ta in. Jag kom på mig själv att bara stå och häpna ibland – komma av mig helt i plåtandet. Känslorna var så starka. Har nog aldrig bevittnat en större gråtfest. Mitt uppdrag på plats fick dock en väldigt tvär vändning, när jag framåt kvällen plötsligt fick lämna festligheterna då brudparet tvingades avbryta hela bröllopsfesten…”

”Ni får också följa med mig på en kort visit i ett vintrigt Stockholm när Helena och Marcel, på sin 20-åriga bröllopsdag, väljer att förnya sina löften. Otroligt vackert!”

Linda visar upp vad hon fångat i kameran för @blackbirdandgoose.

Nedan tar vi oss vidare till Kullaberg i nordvästra Skåne där Mickael Tannus fotograferade ett internationellt heldagsbröllop.

Mickael berättar:

När samtalat kom från SVT så var första tanken ”Aldrig i livet” men efter möte med produktionen så kändes det ändå som en kul grej. Ogillar skarpt att se och höra mig själv, haha, men tänkte att det är bara att köra och hänga på tåget. Kan vara kul att visa lite hur det kan gå till på en dag och de andra som är med känner jag sedan tidigare vilket var extra kul. Jag fotograferar så mycket annat än bröllop men tycker det är riktigt kul att hänga med, så nära, på ett pars bröllopsdag. Explosionen av känslor och möjligheten att fånga detta.

Jag dokumenterade ett internationellt heldagsbröllop till programmet, i en miljö som jag verkligen gillar själv. En supermysig lada, porträtt på Kullaberg och människor från massa olika länder.

Det var kul att vara med men kände mig oroligt stel och lite för seriös framför kameran. Inte helt mig själv. Ska bli spännande att se hur de lyckas klippa ihop det.


Nu räknar vi ner till den 19 maj då Bröllopsfotograferna äntligen startar! Första avsnittet sänds kl 21.00 på SVT1 men finns såklart också att se på SVT Play.