Att välja förlovnings- och vigselring - vilken ädelsten?

Från vänster till höger: blå safirer, diamanter, blå safir, grå diamant, morganit och diamanter, diamant.

Från vänster till höger: blå safirer, diamanter, blå safir, grå diamant, morganit och diamanter, diamant.

Vill du inte ha en klassisk slät ring utan till exempel en alliansring eller solitärring så är själva stenen/stenarna en stor del av utseendet på ringen. När du väljer sten är det viktigt att du tänker på hållbarheten, stenen är ju tänkt att hålla i många år framöver. I detta inlägg kommer jag tipsa om några ädelstenssorter som jag tycker är lämpliga att använda i en ring som ska användas dagligen.

Diamant är hållbarhetsmässigt alltid det bästa valet, men ofta också det dyraste. När man pratar om stenars hårdhet pratar man om Mohs hårdhetsskala, denna skala går från 0-10 där diamant har just 10. Diamanter kommer i många olika färger (faktiskt alla!) och flera olika former (från råa till olika slipningar). Har man råd, rekommenderar jag alltid att välja just diamant i en förlovning- eller vigselring. Är det många små stenar som ska i en ring är det knappt någon prisskillnad mot andra ädelstenar utan det är först när man pratar om solitärringar med större diamant som priserna stegrar ordentligt.

Safir är ett annat bra alternativ och har en 9a på Mohs hårdhetsskala. Dock är den trots 9/10 långt ifrån lika hållbar som diamant och safiren kommer slitas på ett helt annat sätt under åren. Det finns helt enkelt bakgrund till uttrycket “diamonds are forever”. Safir är dock mycket prisvärt och du kan få en ganska stor sten till en bråkdel av priset för en liknande diamant. Safirer kommer i alla färger utom röd, är den röd kallas den nämligen rubin.

Ovan ser ni till vänster en vitguldsring med en rosa smaragdslipad safir och diamanter på sidorna. Till höger ser ni två ringar, den ena med en vit diamant och den andra med en vit safir. Ser ni hur olika de glittrar? Diamant (till vänster på bilden) glittrar mycket mer än safir vilket man bör veta om man väljer mellan dessa två!

Morganit, smaragd och akvamarin tillhör alla mineralgruppen beryller och innebär bland annat att de har hårdhet 8. Dessa fungerar också i en förlovnings- eller vigselring men man bör vara beredd på att stenen på sikt kommer slitas av daglig användning likt safirer. Dessa är också ofta väldigt bra i pris om man jämför med diamant. Smaragder, den gröna varianten, kan däremot vara väldigt dyr i bra kvalitét.

Ädelstenar <3

Ädelstenar <3

Många av mina kunder frågar efter svenska stenar i sina vigsel- och förlovningsringar och jag önskar att det var ett bra alternativ. Tyvärr har de stenar som går att hitta i fin kvalitét i Sverige (som man hittat hittills iallafall) relativt låg hårdhet, till exempel kvarts (bergkristall och ametist) eller granat. Jag skulle därför inte rekommendera dessa i en ring som ska användas dagligen resten av livet, däremot passar de superbra i till exempel en cocktailring eller ett halssmycke.

När man väljer sten tycker jag man kan fråga sin guldsmed efter olika alternativ. Säg då vilken färg du vill ha och ungefärlig storlek så kan man ta fram olika förslag. Du kan ju också gärna nämna din budget. På så sätt kan din guldsmed ta fram det bästa alternativet för just dig, dina önskemål och din budget. Det finns så många fler ädelstenar där ute än de jag nämnt i detta inlägg.

Kram / Malin