Jakten på granater vid Norra Norsjö

leta9.jpg

Denna vecka tänkte jag dela med mig av lite bilder från första stenletarturen 2019. Första gången jag hörde om detta ställe var för kanske 3 år sedan när jag hittade en artikel om just granater från Ångermanland, dessa skulle vara de finaste i Sverige! När jag läste detta bodde jag i Visby, så Ångermanland kändes väldigt långt bort. Sen jag flyttade till Umeå har jag inte tänkt mer på det stället förens jag råkade stöta på samma artikel ännu en gång, och nu bodde jag ju faktiskt inte så långt bort heller. Så jag tvingade med mig min sambo och tre av hans vänner!

Påväg till platsen som låg just där uppe vid en av elstolparna.

Påväg till platsen som låg just där uppe vid en av elstolparna.

Det var när man sprängde för att kunna ställa dit denna stople som man upptäckte granaterna.

Det var när man sprängde för att kunna ställa dit denna stople som man upptäckte granaterna.

Små klumpar av röda granater.

Små klumpar av röda granater.

Fika är ju bland det viktigaste med att vara ute på tur.

Fika är ju bland det viktigaste med att vara ute på tur.

leta.jpg
När vi skulle åka därifrån hade tjälen i marken släppt och vägen var minst sagt geggig, haha. Tur att vi var många som kunde knuffa på.

När vi skulle åka därifrån hade tjälen i marken släppt och vägen var minst sagt geggig, haha. Tur att vi var många som kunde knuffa på.

Såhär såg vår lilla stenletartur ut! Jag var väldigt nöjd med mina fynd! Några av dem har jag skickat på slipning och flera har väldigt fin kristallform så de ska jag bara behålla som de är. Ska bli så kul att se de färdigslipade stenarna när de kommer tillbaka.

Kram / Malin