Gesällbrev i guldsmide

Ett av smyckena jag lämnade in som arbetsprov för att få gesällbrev; en medaljong med siluetten av min hemstad Visby inuti.

Ett av smyckena jag lämnade in som arbetsprov för att få gesällbrev; en medaljong med siluetten av min hemstad Visby inuti.

Inom flera hantverksyrken kan man ta ett så kallat gesällbrev! Det är som ett prov där man ska visa sina kunskaper, är kunskaperna tillräckligt bra så får man gesällbrevet! Inom vissa yrken kan man nästan inte jobba utan ett gesällbrev, guldsmed är inte ett av de yrkena! Jag skulle tro att ca 50% av guldsmederna i Sverige har gesällbrev och de andra 50% inte har det. Jag gjorde mitt gesällbrev förra året, mest för mig själv för att se om jag skulle klara det!

För att få gesällbrev i guldsmide ska man tillverka 2st objekt i valfri ädelmetall. Ett av objekten måste vara ett stelt armband (alla ser ungefär likadana ut) och det andra objektet är mer valfritt, men man måste få in tillräckligt många tekniker. Som valfritt objekt valde jag att tillverka en medaljong.

Medaljongen! Ser ni hur blank ytan är? träden utanför mitt fönster speglas.

Medaljongen! Ser ni hur blank ytan är? träden utanför mitt fönster speglas.

Jag började tillverka mina arbetsprover förra Augusti och sista inlämningsdag var 15 Oktober. Denna period var långt ifrån den roligaste i mitt liv. Jag hade inte förstått innan hur mentalt påfrestande det skulle vara och hade jag förstått det så vet jag verkligen inte om jag gjort gesällproverna, haha! Det var enormt mycket ups and downs längst vägen och utan personerna i min närhet så hade jag aldrig klarat det! Under denna period dog även min morfar hastigt, jag tog en paus för att sörja men när jag fortsatte med arbetsproverna kände jag mig nästan starkare än någonsin, för då kände jag också att jag ville klara det för att göra honom extra stolt.

När proverna var klara var jag faktiskt nöjd, inte jättenöjd då jag själv ser fel överallt men ändå nöjd!

Jag åkte då hem från Umeå till Visby för att umgås med familjen efter morfars död och även gå på hans begravning. Samtidigt inväntade jag besked om hur gesällbrevet gått. Jag var helt galet nervös. Samma dag som morfars begravning så ringde min sambo som sa att jag fått post med mitt besked. Jag hade klarat det!! Har nog aldrig känt mig så lättad i hela mitt liv. Jag hade dessutom inte bara klarat det, jag hade fått silvermedalj! Man får betyg från 0.0-5.0 där 3.0 är godkänt, 3.5 är brons, 4.0 är silver och 4.5 är guld. Varje smycke poängsätts, jag fick 3.9 på armbandet och 4.5 på medaljongen, därefter så gör man ett medelvärde på dessa poäng vilket i mitt fall blev 4.2 vilket gav mig silver! Jag är sån fruktansvärt stolt över det.

Armbandet.

Armbandet.

DSC_6402.JPG
DSC_6392.JPG

I november i år så delas äntligen det riktiga gesällbrevet i papper ut i Blå hallen i Stockholm! Ska bli så himla kul att få ta emot gesällbrevet i en så fin lokal, det var det värt att vänta ett år för. Dessutom får jag då träffa de flesta andra som också klarade gesällbrevet förra året! Att klara gesällbrevet är nog den största egoboosten jag någonsin kännt!

Kram / Malin

Malin IvarssonComment