Att välja förlovnings- och vigselring - Vilken modell?

ringar.jpg

Andra delen i min bloggserie “Att välja förlovnings- och vigselring” ska handla om hur du ska tänka kring valet av ringmodell. Detta är ett högst personligt val och du måste utgå från din smak men även din vardag för att hitta en modell som passar dig. Här nedan beskriver jag några av de vanligaste modellerna.

Solitärring är en klassiker och innebär att ringen har en större sten. Stenen kan ha många olika former men de vanligaste är rund (briljantslipad) eller fyrkantig (princesslipad), men mer om stenformer i ett annat inlägg! Solitärringen är ofta relativt hög (ju större sten desto högre blir ringen) och kan ofta upplevas vara ivägen för många, jag tycker personligen att det allra oftast är en vanesak. Jag använder själv mycket ganska stora solitärringar och man blir helt enkelt mer och mer van. Sen rekommenderar jag alltid att ta av ringarna om man ska göra någon aktivitet med händerna, tex. städa, diska, gymma, rida! Ringarna kommer hålla sig så mycket längre då. Eftersom solitärringen har en större sten så är ofta ringen som mest tung vid stenen och den kommer röra sig på fingret och inte alltid sitta rakt. Om du tycker det är allt för störande så skulle jag inte välja en solitärring då det i princip är oundvikligt att den kommer röra sig.

Väljer du en solitärring är det även viktigt att du frågar den du köper den av hur lätt det är att matcha med flera ringar. Många solitärringar är nämligen byggda så att de inte kan ha en vanlig rak ring liggandes bredvid och hade du tänkt dig en klassisk rak alliansring att matcha med så är det ju tråkigt om man senare märker att det inte går att ha.

Mina populära Mrs Space ringar är en typ av alliansring, men till skillnad från en klassisk har den oregelbundna mellanrum.

Mina populära Mrs Space ringar är en typ av alliansring, men till skillnad från en klassisk har den oregelbundna mellanrum.

Alliansring är en annan klassiker och innebär att en ring har flera, ofta mindre, stenar satta på rad i ringskenan. Dessa kan såklart se ut på flera olika sätt men de är ett bra val för dig som vill ha stenar i din ring men inte vill ha något utstickande. Vill du bara ha några stenar eller vill du ha stenar hela vägen runt? Det är en smaksak men jag rekommenderar aldrig att ha stenar hela vägen runt. Har du stenar hela vägen runt så blir ringen dels svår att ändra i storlek (behövs oftast med tiden) och sen så får delen av ringen som sitter in mot handen ta en hel del stryk och kommer slitas ganska fort! Bara du tar i ett dörrhandtag eller klipper med en sax så slits det på ringen och har du då stenar där som hålls fast med små, små klor så blir det inte så bra. Vill du ha en ring som ser heltäckande ut kan man t.ex sätta stenar på 3/4 av ringen.

På bilderna ovan ser ni två olika alliansringar med två av de vanligaste infattningstyperna för alliansringar. Till vänster ser ni kastellfattning vilket innebär att stenarna sitter från kant till kant på ringen. Stenarna syns då lite från sidan av ringen och hålls fast av små klor. Jag älskar denna sort då stenen får ta så pass stor plats, men vill du ha en så hållbar alliansring som möjligt är den högra sorten ett bättre alternativ. Till höger ser vi en så kallad fadenfattning vilket innebär att stenraden har en metallkant på vardera sida. Denna metallkant gör då såklart att stenarna sitter mer skyddat. Superbra val för er som har en väldigt aktiv vardag men ändå vill ha stenar.

Haloring/Carmoséring innebär att man har en (oftast) större mittensten omgiven av en ram av mindre stenar. Dessa ringar skulle jag säga är ganska lika solitärringarna rent praktiskt men att de oftast går att göra något lägre i höjd. Ofta gör man haloringar för att det ska ge illusionen av en större sten, detta gör att man kan få utseendet av en stor solitärring fast till ett lägre pris då många små stenar är billigare än en stor som man har i en solitär. Det är också vanligt att ha en färgsten i mitten med en ram av små vita diamanter runtom, vilket är så fint!

Slät ring innebär helt enkelt en vanlig ring utan stenar eller någon dekor. Den kan vara rak, rundad, helrund osv. Den kan också se ut på många olika sätt men alla släta ringar är väldigt smidiga att ha på sig! Dock tycker jag även man ska ta av dessa om man tex gymmar eller diskar då metallen annars kommer bli onödigt repig. En slät ring är det mest klassiska valet för män.

vigselring.jpg


Som tjej är det vanligast att man har två ringar, en förlovningsring och en vigselring. Av den anledningen kan det vara en god idé att redan vid valet av förlovningsring kolla på vigselring och se till att de passar ihop. Jag har haft allt för många kunder som inte fått hjälp med detta i butiken de handlat sin förlovningsring och på så sätt råkat köpa en väldigt svårmatchad förlovningsring. Det går alltid att på något sätt specialgöra en matchande ring, men den kanske inte kommer se ut så som man drömt om.

Gillar ni dessa inlägg? Kommentera gärna om det är något speciellt ni vill läsa om!

Kram / Malin