10 år som egenföretagare del 2

Det första jag gjorde när jag avslutat min utbildning var att starta eget företag. Efter det så byggde jag snabbt upp en hemsida, syns man inte så finns man inte. Sedan var det bara att tacka ja till en massa gratisjobb med förhoppningen om att det skulle leda till betaljobb, det gjorde det aldrig. Detta är nog enligt mig det största misstaget man kan göra. Absolut så får man ju jättemycket erfarenhet och kan bygga upp en portfolio men dock har man ju gått en utbildning och jag vet inte många yrken där man arbetar gratis. Att däremot göra TFP (time for print) där alla inblandade (fotograf, modell, stylist) gör det på lika villkor för att bygga upp sin portfolio eller bara få släppa lös sin kreativitet tycker jag däremot är väldigt bra.

Ett av mina gratisjobb

Ett av mina gratisjobb

Efter ett litet tag så fick jag min första bröllopsbokning. Det kändes stort! Och efter det så rullade det på med bröllopsbokningar lite då och då. Samma med företagsjobben.

När jag gick min utbildning till makeupartist var det mest vanligt att man anlitade en person till makeup och en till hår därför hade jag inte i tankarna att jag från början även skulle utbilda mig till hårstylist. Men ganska snart insåg jag att det gav ett mervärde för kunden och att jag hade möjligheten att få fler jobb om jag kunde erbjuda både och. Jag utbildade mig då även till hårstylist och i ungefär samma veva även till Visual Merchandiser på Aspero Kompetens. Denna yrkeskunskap har jag vävt in i min roll som makeupartist & hårstylist, vilket gör att jag kan arbeta med ett helhetskoncept med både makeup, hår, styling och miljö till t.ex. en reklamfotografering.

För att klara mig ekonomiskt under tiden jag byggde upp mitt företag jobbade jag extra för bl a Max Factor och på Bodyshop där jag var makeupansvarig på deras sminkkvällar.

Max Factor demonstration på Åhlens city i Malmö.

Max Factor demonstration på Åhlens city i Malmö.

Linda JönssonComment