Destinationsbröllop i Grekland med bohemromantiskt tema: Joanna + Kristian

Fler och fler väljer att gifta sig utomlands och visst är det underbart att på ett sätt kunna kombinera bröllopet med sin bröllopsresa? Joanna och Kristian gifte sig den 14 juni 2018 på ön Kefalonia i Grekland. Förutom att ta med sig familj och vänner, tog de även med sig det norska fotografparet Jon Maximilian och Aase-Kari Sandbu som fångade parets dag. Vi lämnar över ordet till bruden Joanna som berättar om sitt och Kristians "stora feta Grekiska bröllop", som var temat för dagen.

brudklänning bröllop blogg

Joanna berättar om hur paret träffades

Vi träffades på en dejt i Oslo där jag bodde på den tiden. Efter att ha skrivit med varandra i en månad på Tinder så kände vi att det äntligen var dags att ses. Redan efter första dejten så kände vi båda att det var något alldeles speciellt mellan oss och efter andra dejten ( två dagar efter den första) så gick det inte att sära på oss. Kärlek vid första ögonkastet helt enkelt.

brudtärnor

Kristian friade till mig när vi var på Mallorca och firade hans mamma som fyllde 60 år. Vi hade två dagar som vi roadtrippade runt ön själva, och efter en romantisk middag i den underbara lilla byn Sant Pere så gick Kristian ner på knä under en stjärnklar himmel. Vad som sas kommer ingen utav oss riktigt ihåg, men något i stil med "Jag vill spendera resten av mitt liv med dig".

bröllop blogg
bröllop blogg

Inspiration och tema

Planen från början som vi tillsammans drömt om var att ha ett utlandsbröllop på stranden. Men när vi fastnade för Kefalonia och Assos kapellet så blev det ändrade planer. Våran bröllopsplanerare hade också fått oss att inse att stå i stekande solsken utan skugga skulle bli alldeles för varmt för både oss och våra gäster. Tema och inspiration blev ändå den samma som vi tänkt oss från början. Bohemiskt, grönt, naturnära, opretentiöst, vackert och lättsamt.

bröllop blogg

Vårt stora feta Grekiska bröllop” var en given titel efter att vi bestämt att bröllopet skulle vara i Grekland. Våra inbjudningar och resedetaljer gick i temat oliv och eukalyptus, med print av olivkvistar och texter i gröna färger av olika nyanser. Bordsdekorationen gick i samma tema och längder med olivkvistar täckte hela mitten på alla långbord tillsammans med levande ljus i vaser och ’jam-jars’. Detta var en ganska enkel och rustik uppsättning som harmoniserade perfekt med den grekiska utomhustavernan.

_DSC2641-2.jpg

Något som vi upptäckte när vi åkte och researchade året innan på Kefalonia var att det finns ljudrestriktioner på flertalet utav de festlokaler som våran bröllopskoordinator samarbetade med. Detta pga utav ekande ljud i det kuperade landskapet och på flera ställen måste därför festen ta slut redan vid midnatt!.. Detta kunde inte vi gå med på, så en utav anledningarna till att vi valde Odysseas Taverna var att det ligger ensamt i dalen med endast stranden Agia Jerusalem som granne och därför inga restriktioner. Festen och musiken kunde därmed fortgå så länge vi önskade.

Men de främsta anledningarna till att vi valde Ody’s, var den vackert lantliga grekiska miljö som ramar in restaurangen. Med ett stort fikonträd i mitten och öppna ytor under bar himmel är det lätt att smälta av förtjusning. Vi insåg snabbt att med lite ljusslingor upphängda mellan träden och paviljongen så skulle vi kunna få till den perfekta inramningen för vår dröm fest. Sen var maten också gudomligt god. På Ody’s Taverna serveras det endast traditionell grekisk mat, och det är Ody’s mamma som står för matlagningen. Menyn som erbjöds var plockmat där det serverades olika små rätter på borden som gästerna fick dela på. Mycket mer grekiskt än så blir det inte och för oss som ville behålla den mysiga pittoreska grekiska känslan var det alldeles perfekt.

dukning bröllop
_DSC2639.jpg
destinationsbröllop
brudpar
brudklänning bohemisk

Brudbuketten

Jag ville inte ha en ”klassisk brudbukett” vilket efter mycket pinterestande blev en Wildflower bukett. Jag visste heller inte vad floristerna på Kefalonia hade för blommor eller vad de var duktiga på att göra, så jag skickade ett helt gäng med inspirationsbilder på flera olika buketter och hoppades på det bästa. När jag fick se blombuketten på morgonen så blev jag mållös, det var allt vad jag hade önskat mig!

brudbukett bröllop bohemiskt

Joanna om Valet av klädsel

Jag såg en gång för länge sedan en underbar klänning från det australiensiska märket ”Grace Loves Lace” och blev kär. Tyvärr så säljs inte deras klänningar i Sverige och deras närmsta showroom där man kan testa klänningarna ligger i London, vilket blev ett lite för stort projekt för mig att åka till då vi redan planerade ett utlandsbröllop i Grekland. Jag var i ett par butiker och testade brudklänningar och drack bubbel med mina tjejkompisar men hittade då aldrig någon klänning som kändes ”perfekt”.

Men så en dag gick jag och min mamma spontant in i Ivory & Grace’s nya showroom i Mölndal, och där hängde den! En nästan identisk klänning som den jag suktat så länge efter. När jag testade den så var det ingen tvekan om att det var min drömklänning!

_DSC2464.jpg


Kristian hade en skräddarsydd väst och kostymbyxor i sandfärgat och luftigt ulltyg. Tillsammans med en vit skjorta, med uppkavlade ärmar och en eukalyptus färgad slips som matchade brudtärnornas klänningar.

_DSC2313.jpg
brudtärnor
bröllop DIY

Vigselplatsen låg på en höjd i en underbar liten pittoresk by som heter Assos. För att ta sig dit var det cirka 10 minuters promenad upp till en utkiksplats där ett gammalt kapell ligger. Kristian välkomnade våra gäster som anlände med buss nere i byn Assos medans jag satt gömd på en restaurang lite längre bort och sippade på ett glas bubbel i väntan på att få göra min entré. Vid välkomnandet möttes våra gäster utav två spelemän som spelade traditionell grekisk mandolin, och som sedan ledde följet upp till ceremoniplatsen.

destinationsbröllop

Min entré ackompanjerades av låten ”A thousand years” med Jasmine Thompson i högtalarna. Min pappa Christer ledde mig fram till Kristian, som stod där framme så stiligt med sina bestmans och inte kunde sluta le

_DSC2014.jpg
_DSC4192.jpg

Vi hade valt att ha ett ”flowerarch” som inramning där vi skulle vigas, och bakom oss hade gästerna en utsikt över havet som möter berget och dalen där byn ligger. Napoleanska vita stolar stod uppställda för våra gäster att sitta på och ett bord där det serverades både vatten och sangria efter ceremonin.

_DSC2048.jpg

När vigselförrättaren står och pratar så hör vi plötsligt ett par klingande studsande ljud från marken. Vi båda sneglar lite diskret mot min systers man som satt med vår lille ringbärare, och visst var det som vi trodde… han råkade tappa ringarna på marken! Som tur var rullade de inte långt och blev upphittade efter en kort stund, men första tanken var ju att de skulle rulla ut för höjden som vi stod på… puh!

Därefter så sjöng vår kära vän Tina sjöng låten ”Utan dina andetag”. Inte ett öga var torrt.
Våran utmarsch blev till låten ”Cheerleader”. Den låten spelades konstant under första tiden som vi träffades och råkade därför bli lite av ”vår låt” och blev ett härligt glatt avslut på ceremonin.

_DSC2096.jpg
_DSC2077.jpg
_DSC2092.jpg
_DSC2529.jpg

Om fotograferna

Vi båda har tidigare jobbat med fotograf Jon Maximilian Sandbu och hans fru Aase-Kari Sandbu där vi bland annat fotograferat bröllopskläder till bloggen Brides of Norway, (så ja.. vi hade redan smygprovat bröllopsfotografering ) och resultatet av dom bilderna blev magiska. Vi rekade fotografer både på Kefalonia och öarna runt om, men insåg tillslut att det inte ens gick att jämföra med Jon & Aase-Kari’s bilder. Foton är ju trots allt något man kommer ha kvar resten utav livet, så vi chansade och frågade om dom kunde tänka sig att flyga till Grekland, och de svarade gladeligen ja! För oss var det viktigt att ha en fotograf som vi känner oss bekväma med och där vi vet att resultatet blir bra. Dom var även riktigt bra på att fånga moments och levande bilder både på oss och våra gäster vilket har gett oss så mycket härliga bilder och minnen.

_DSC2554.jpg

Tips till andra som planerar sina bröllop

  • Välj en fotograf som ni känner er trygga med och som är duktig på att fota ”moments”. Riktigt bra foton är något ni kommer att ha kvar hela livet.

  • Ska ni ha ett sommarbröllop, ha det tidigt på sommarsäsongen. De sista veckorna så väntar man bara in sitt bröllop, istället för att stressa med det under semestern så är det underbart att ha hela sommarn framför sig och bara njuta av känslan av att vara nygifta.

  • Välj toastmasters som ni känner er trygga med. Att själva kunna slappna av och veta att man har hjälp om någonting oväntat skulle uppstå är superviktigt. Man vill lägga allt fokus på att ha kul och njuta av den dagen som man så länge planerat.

  • Har ni möjlighet, kombinera bröllopet med en semestervecka eller weekend med era nära och kära. Stämningen på bröllopet blir då mer avspänt när alla haft tid att lära känna varandra, + att man får äran att umgås med alla mer än bara en dag.

_DSC4060.jpg

Fotograf: Jon Maximilian Sandbu & Aase-Kari Sandbu
Plats för vigsel: Assos kapell, Assos, Kefalonia, Grekland
Brudklänningl: Ivory and Grace
Brudgummens klädsel: Skräddarsydd från Johans Högtidskläder, Göteborg
Festlokal: Taverna Odysseas Agia Jerusalem, Kefalonia
Bröllopskoordinator: Mythos Weddings