Bröllopsplanering i tre delar – steg 2

Detta är ett gästinlägg från det digitala verktyget Plansmaid, din digitala bröllopsplanerare.


I denna bröllopsplaneringsdjungel är det lätt att bli förvirrad. Därför har vi på Plansmaid sammanställt en bloggserie i tre delar som gör det hela mer hanterbart för dig.

Har ni arbetat fram grunddetaljerna till ert bröllop i enlighet med vårt föregående blogginlägg Bröllopsplanering i tre delar – steg 1? Snyggt jobbat! Nu är det äntligen dags för steg 2 i er bröllopsplanering. I mitten av planeringen är det fokus på praktiska saker som ska utföras där bland annat inköp, bokningar och kommunikation står på schemat. I detta blogginlägg kommer vi att redogöra för alla dessa steg.

1. Tillfråga bröllopsfölje

Nu är det dags att utse vilka personer som ska stå vid er sida, från bröllopsplaneringens start till den stora dagen. Välj personer från hjärtat, och inte utifrån vad som formellt förväntas av er. De personerna som du väljer bland bör vara entusiastiska, ansvarsfulla och ge er som par energi.

  • Brudtärnor

Bruden brukar välja cirka 1-4 brudtärnor som ska stå vid hennes sida. Vissa utser också en hederstärna som håller det yttersta ansvaret. Brudtärnans uppgift är framförallt att planera möhippan, men också att ge råd och agera mentalt stöd innan och under bröllopet.

  • Marskalkar

Brudgummen brukar utse marskalkar samt en bestman som står honom närmast. Marskalkar och bestman har samma ansvarsområde som brudtärnan och hederstärnan har gentemot bruden. Det handlar framförallt om finnas som stöd och planera svensexan.

  • Toastmaster/toastmadame

Toastmaster eller toastmadame är den viktigaste hedersrollen man kan tillfråga en person i samband med ett bröllop. Den personen kommer att ansvara för att höja stämningen på bröllopet och se till att festligheterna flyter på enligt schemat.

  • Värdpar

Värdparet brukar ha det yttersta ansvaret över all samordning. Medan toastmaster och toastmadame håller i taktpinnen under bröllopsmiddagen hjälper värdparet gästerna med praktiska detaljer såsom att välkomna gäster, svara på frågor och dela ut festprogram.

Trycksaker från  The Paper Story  

Trycksaker från The Paper Story 

2. Skicka bröllopsinbjudningar

Det finns två typer av inbjudningar som du behöver ta hänsyn till: save the date inbjudan och bröllopsinbjudan. En save the date inbjudan är ett kort som innehåller det datum gästerna ska reservera i sina kalendrar, denna bör skickas ut så snart ni bestämt datum och gästlista. På så sätt försäkrar sig bröllopspar att gästerna inte hinner boka andra planer på den tänkta bröllopsdagen.

Kring 4-5 månader innan bröllopet bör du också skicka en bröllopsinbjudan där bröllopets datum, tid, plats, klädsel och OSA (sista dag för svar) framkommer. Tips på hur du kan formulera dig i din bröllopsinbjudan hittar du i detta blogginlägg: Så här formulerar du dig i bröllopsinbjudan.
Skapa gärna en bröllopshemsida om du vill att gästerna ska ta del av stora mängder information. Kanske vill du skriva en historia om hur du och din käresta träffades, lägga ut romantiska parbilder eller informera om vägbeskrivning, närliggande hotell och vad ni önskar er i bröllopspresent.

3. Boka bröllopsfotograf

När ni bestämt datum och lokal är det dags att kontakta olika fotografer. De flesta bröllopsfotografer blir uppbokade ett år innan bröllopet, så här gäller det att vara ute i god tid. Många gifta brudpar vittnar om att det är värt att lägga pengar på en professionell fotograf som förevigar bröllopsdagen. Bilderna gör att ni kommer att minnas er bröllopsdag resten av livet.

Vid val av fotograf bör ni först undersöka vilken bildstil ni gillar. Alla fotografer har nämligen ett eget bildspråk som kännetecknar dem. I detta blogginlägg kan du läsa om de fem vanligaste fotostilarna. En annan rekommendation är att träffa fotografen då personkemin mellan er som par och
fotografen är viktig för att få avslappnade bilder. Bröllopsfotografer brukar erbjuda paket i olika prisnivåer. Ju fler timmar bröllopsfotografen är
på plats, desto dyrare. Diskutera därmed vilka delar av bröllopet som ni vill föreviga. Vissa bröllopspar önskar endast porträttfotografering medan andra vill att fotografen ska vara närvarande under förberedelserna, vigseln och festen.

4. Bestäm bröllopsmeny

Det första ni ska besluta vid val av bröllopsmeny är hur mycket ni vill involvera er i matlagningen, vill ni laga maten på egen hand, beställa catering eller ingår bröllopsmenyn vid val av bröllopslokal? När det är bestämt bör ni välja hur ni vill presentera maten, föredras buffé eller en middag med sittande gäster? Buffé är fördelaktigt om ni vill förbereda maten innan bröllopet, det kräver inte heller serveringspersonal då gästerna serverar sig själva. En sittande middag passar bra för er som vill ha en lyxig känsla och passar bra till ett bröllop med mycket tal och spex. När det dags att spika bröllopsmenyn bör ni välja en bröllopsmeny som representerar er som par. Låt inte förutfattade meningar och press från närstående bestämma er meny. Vill ni servera en tacobuffé ska ni göra det, likaså om ni föredrar en välkomponerad säsongsmeny med skaldjur och fisk. Menyn kan även vara en förlängning av ert bröllopstema, den kan exempelvis vara inspirerad av höstens tecken om ni gifter er dessa tider. I denna veva bör ni också bestämma vilken dryck ni ska servera till maten och hur denna dryck ska införskaffas.

5. Handla bröllopsklädsel

Vänta inte för länge med att hitta bröllopskläder eftersom det är svårt att få hitta drömklädseln i sista sekund. Prova gärna olika typer av bröllopsklänningar, frack, smokning eller liknande i butik för att ta reda på vilka modeller och passform som passar just dig. Vad gäller bröllopsklänning bör du köpa den minst 6 månader innan bröllopsdagen då det kan ta tid att sy klänningen efter dina mått. Testa gärna flera modeller då flera gifta brudar vittnar om att deras köp blev något helt annat än vad de först visualiserat. Prova heller inte dyrare bröllopsklänningar än vad du har råd med för att slippa hänga tillbaka din drömklänning.

I nästa blogginlägg kommer vi att skriva om det sista steget i er bröllopsplanering. Vi kommer att redogöra detaljer kring att inhandla rekvisita, välja blommor, göra bordsplacering, utforma trycksaker och skicka in hindersprövning.

Vill du ha stenkoll på alla bröllopsförberedelser kan du ladda ner en checklista via denna länk: Checklista för bröllopsplanering.


Läs också sista delen Bröllopsplanering i tre delar - steg 3 går vi igenom bland annat trycksaker, blommorna och bordsplaceringen.

Detta var ett gästinlägg från det digitala verktyget Plansmaid, din digitala bröllopsplanerare.