Bröllopsplanering i tre delar – steg 1

Detta är ett gästinlägg från det digitala verktyget Plansmaid, din digitala bröllopsplanerare.


Är du förlovad och klurar på vad som händer härnäst? För det första, stort grattis till förlovningen! Er bröllopsdag kommer att bli den roligaste och mest betydelsefulla dagen i ert liv. Se därför till att njuta av hela bröllopsplaneringen, från förlovning tills den dag ni säger ja till varandra. De flesta personer har dock begränsad erfarenhet av att planera en fest för dussintals, om inte hundratals gäster. För att göra det hanterbart kommer vi på Plansmaid att publicera en serie blogginlägg i tre steg som syftar till att hjälpa dig med din bröllopsplanering.

Att planera ett bröllop tar i snitt 18 månader i Sverige. Ett bröllop är alltså ett stort projekt som kan struktureras upp i olika faser för att bli enklare. I detta blogginlägg kommer vi att redogöra de 5 första stegen i din bröllopsplanering.


1. Bröllopsdatum

Det första steget är att bestämma vilket datum ni vill gifta er. Har ni bilden av att vara förlovade i ett par år eller har ni bröllop i nära sikte? När den ungefärliga tidsrymden är fastställd bör ni spika ett förstahandsdatum samt 1-2 stycken reservdatum. På så sätt bäddas en plan B om er drömlokal skulle vara uppbokad på ert förstahandsdatum. Det finns olika spår att utgå ifrån vid val av bröllopsdatum. Antingen kan du välja ett datum i enlighet med den årstid du föredrar. Det andra alternativet är att välja ett datum som har betydelse för er som par – kanske datumet då ni förlovade er eller varför inte någon högtid såsom nyår?

Fotograf:  Almeräng fotografi . Trycksaker från  The Paper Story .

Fotograf: Almeräng fotografi. Trycksaker från The Paper Story.

2. Prata budget

Det är viktigt att ni pratar bröllopsbudget tidigt i bröllopsplaneringen. Det kommer leda till att ni urskiljer prioriteringar, något som är viktigt då ni säkerligen kommer behöva göra kompromisser under planeringens gång. Dessutom är det viktigt att ha en konkret bröllopsbudget att återkomma till då kostnaderna tenderar att gå åt som smör i solsken. Se till att samla alla kostnader relaterat till bröllopet i en budget för att inte råka ut för obehagliga överraskningar. Det är bättre att börja smått för att i slutet krydda budgeten om den fortfarande tillåter. Allt ifrån lokalhyra, mat, dryck och trycksaker bör vara med i budgeten, såväl som transport, vigselringar, bröllopsresa och rekvisita. Se till att ofta slänga ett öga på budgeten för att säkerhetsställa att kostnaderna inte skenar iväg.

3. Skissa på gästlista

I samband med att ni pratar budget är det av största relevans att ni skissar på hur många gäster ni vill dela er dag med. De flesta brudpar vill bjuda fler än vad de faktiskt har råd med, så här kan det behöva prioriteras fram och tillbaka. Kuvertavgift per bröllopsgäst är nämligen den mest kostsamma posten i en bröllopsbudget.

En annan aspekt är att gästerna påverkar bröllopets karaktär. Ett intimt bröllop med endast nära familj kommer upplevas helt annorlunda än ett storslaget bröllop med hundratals gäster. Dessutom kommer bröllopet få en annan karaktär om du väljer att bjuda hela tjocka släkten än om universitetskompisarna skulle utgöra den största delen av gästerna. Tänk på att det inte finns några rätt eller fel när det kommer till bröllop. Det är du och din partners stora dag, det är ni som bestämmer hur många gäster ni önskar närvara, och vilka dessa är. En tumregel är att fråga dig själv ”kommer jag att umgås med denna person om 10 år?” och bjuda gäster därefter.

4. Bröllopstema

Tidigt i bröllopsplaneringen bör ni diskutera bröllopets tema. Bröllopstemat kommer att löpa som en röd tråd genom bröllopets alla detaljer såsom dekoration, klädsel och lokal. Bröllopstemat är till för att ert bröllop ska spegla er som par. Kanske har ni en hobby som representerar er, en förkärlek till ett särskilt land eller en årstid som ligger er varmt om hjärtat? Bröllopet kan också hålla en specifik stil såsom bohemiskt, lantligt, vintage, etc. Stämmer inget utav ovan nämnda teman er i smaken kan ni också välja ett färgtema. Välj en färgpalett med 3 färger och låt dem genomsyra bröllopet. För inspiration av bröllopsteman, besök detta blogginlägg: 5 exempel på teman till ditt bröllop
 

5. Lokaler med närliggande vigselplats

Bröllopstemat kommer att leda er i rätt riktning när det kommer till att hitta er bröllopslokal med närliggande vigselplats. Så fort ni vet bröllopsdatum och hur bröllopslokalen ska se ut bör ni kontakta olika lokalers bokningsenhet. Denna process kan nämligen bli långdragen då ni behöver besöka lokalerna och säkerhetsställa att dem håller måttet. Läs 20 frågor att ställa innan du bokar en bröllopslokal. Har ni många långväga gäster? Det är alltid uppskattat om ni reserverar hotell till ett reducerat pris i samband med festlokalen.

Vill du ha stenkoll på alla bröllopsförberedelser kan du ladda ner en checklista via denna länk: Checklistor för bröllopsplanering.

Fotograf:  Karra Leigh

Fotograf: Karra Leigh


Läs också Bröllopsplanering i tre delar - steg 2 där vi redogör vad ni kan tänka på när ni utser nyckelroller, skickar inbjudningar, bokar bröllopsfotograf, sätter bröllopsmenyn och inhandlar bröllopsklädsel.

Och så klart även sista delen Bröllopsplanering i tre delar - steg 3 går vi igenom bland annat trycksaker, blommorna och bordsplaceringen.

Detta är ett gästinlägg från det digitala verktyget Plansmaid, din digitala bröllopsplanerare.