Bröllop i Toscana: Hampus + Sophie

Det har blivit dags för årets sista bröllopsberättelse och idag är det Sophie och Hampus som berättar om sitt bröllop i Toscana, Italien. Till sin hjälp anlitade de den svenska bröllopskoordinatorn Linda Jostler, som är baserad i Toscana. Om jag inte minns helt fel så är detta den första berättelsen från ett brudpar som gift sig utomlands. Jag föreställer mig att det på många sätt är mer avslappnat att gifta sig utomlands och anlita en koordinator. En bonus är dessutom att man får både ett bröllop och en bröllopsresa på samma gång. 


Sophie och Hampus berättar

Vi träffades på en fest i vår småländska stad. Det var kärlek vid första ögonkastet. Allt kändes självklart på något sätt, då vi hade bott ihop några år gick Hampus ned på knä en vanlig kväll hemma i lägenheten. Vi hade pratat om det innan och vi hade designat ringarna men Sophie visste inte om när, var eller hur. Efter Sophie sagt ja åkte vi ut på stan och drack bubbel.
Planeringen påbörjades ett år innan. Vi visste att vi ville gifta oss utomlands och Italien kändes självklart! Maten, vinet, miljön och det romantiska som genomsyrar allt på något sätt. När vi dessutom fann Linda Jostler, vår bröllopskoordinator som har sin bas i Toscana, så blev valet givet! 
Vi hade en liten bjudning kvällen innan bröllopet då cateringfirman ihop med Linda dukade upp med smårätter och drinkar, det var dukat upp med småbord med färska kryddor på borden, marschallerna lös så fint i samklang med mingelmusiken vi hade satt ihop. Alla gäster kunde avslappnat och förväntansfullt mingla runt och samtala om morgondagen. Känslan för oss som brudpar var fantastisk och det var fint att få bjuda in alla som åkt så långt för vår skull dagen innan.
Vi vigdes den 29/8 2014 i Toscana. Linda, vår bröllopskoordinator, hade valt ut platsen, vilket visade sig vara magisk! Vi åkte ner med hela vår stora familj med 14 vuxna och 5 barn som bodde på den här fantastiska gården i en vecka innan bröllopet. Det var en fantastisk vecka! Vi i familjen har alltid drömt om att åka på en semester allihopa och det fick vi med råge. Dagarna bestod i utflykter till de olika byarna runtomkring gården, varvat med miniresor i våra hyrbilar för att försöka finna de sista dekorationerna inför bröllopet. Barnen badade i poolen och på kvällarna samlades hela familjen på den gemensamma uteplatsen och satt och pratade samt drack vin in på de sena timmarna. Vi hade packat en hel resväska full av pompoms med mera men bordsdekorationerna och bröllopsbågen vid vigseln fann vi i den byn vi bodde i. Dekorationerna hade noga diskuterats med Linda och olika inspirationsbilder hade skickats oss emellan. Dekorationsinköpen bestod i cremefärgad vit nyans tillsammans med en stilren romantisk känsla. 
Känslan under vigseln är obeskrivlig. Sophie fördes fram till altaret med sin mammas man som betytt mycket för henne. Det blev en symbolisk gest. Att få föras fram till sin livs kärlek är den finaste känslan som någonsin existerat i Sophies hjärta. Det var en känsla av ett totalt lugn, att det var så rätt! Brudgummen stod vid altaret med sin bestman och toastmaster och inväntade Sophie. Brudens bästa vän och brudgummens syster var tärnor och gick in först då musiken började spela. 
Ceremonin utfördes av en familjemedlem och blev väldigt fin och personlig. Vi hade valt att gifta oss först borgerligt hemma i Sverige under sommaren, då det juridiska kräver lite annat i Italien. Sångerna vi valde var sånger vi lyssnar på ofta och som följt oss genom livet. De sjöngs av två nära vänner på enkel gitarr. Bibelläsning utfördes av brudens bror och brudens systerdotter. 
Dekorationerna vid vigseln bestod i små buketter som hängde på de yttersta stolarna längst med gången, tygrosenblad i mittgången (mycket smidigt om man sedan vill flytta runt de bladen under kvällen), en båge som vi byggde på plats som vi vigdes under, vi hade med oss gamla spetstyger som vi band runt med två blomsterbuketter på sidorna. 
Vi passade på att smyga iväg direkt efter vigseln och tog bröllopsfoton med en fantastisk fotograf som också detta hyrdes in via Linda. 
Sophie bar en klänning från Zetterberg Couture. En slöja som inhandlades ifrån Zetterberg men som var vintage. Skorna kom från j.lindeberg. Den romantiska känslan fanns i många av Zetterbergs klänningar och efter flera utprovningar fann hon SIN klänning! Det blev väldigt effektfullt då klänningen hade ett släp som släppte från midja och ner som förstärktes med den långa slöjan. Olivkransen plockades på gårdens marker kvällen innan. Tärnorna bar likadana kransar och deras klänningar kom från twist & tango. 
Hampus bar en kostym från Tiger of Sweden, skor från SUD, sjal från Hugo boss. Sjalen blev väldigt personlig då det blev något nytt.
Festen efter ceremonin startades med mingel. Då dukades det upp med “aperitivo” utan gränser! Det flödade mat och drinkar! I samklang med en trio som vi hade hyrt in via Linda. Det var en fantastisk jazz som spred sig i olivlundarna. Dekorationerna inhandlades under hela året. Det skulle vara en röd tråd genom hela bröllopsdagen. En lyxig, romantisk känsla som skulle stämma överens med miljön i Italien. Pompoms, ballonger, girlanger och mycket ljus var hemligheten. Snittblommor funkar alltid. Snittblommorna valdes också med omsorg, tanken var att de skulle ha en ängskaraktär. Brudbuketten, tärnbuketterna och killarnas bröstblommor beställdes genom Linda. Färgerna var cremevit, grått, grönt och brunt.  
Efter lite mingel vid poolen med mat och skratt gick alla vidare till borden runt hörnet av trädgården. Det var en inramning av borden med gamla gårdsmurar och växter. Här var det runda utplacerade bord med cremevita långa dukar och romantiskt porslin. Mitt på borden var det små vaser utplacerade med bland annat lavendel, olivgrönska och hortensior. Vaserna var omslutna av grått spetsband med små stenar på. Varje gäst fick en godispåse i brunt papper med blommor och vitt band i öppningen som vi hade förberett hemma. Allt för att få en spännande upplevelse genom hela kvällen. Bröllopsmenyn bestod av fyra rätter och var fantastiskt god. Till maten serverande såklart lokala viner. Efterrätten som bestod av olika små desserter som pannacotta, tiramisu mm serverades senare uppdukat vid poolen där minglet varit tidigare. Då bjöds det även på kaffe och avec. 

Tips till andra som planerar sitt bröllop

- Se helheten och att försöka få alla dekorationer gå in i varandra. 
- Lägg tid på upplevelserna, som ljus, bakgrundsmusik, små gåvor till gästerna.
- Skapa en personlig dag.
 - Anlita en bröllopskoordinator - vi fann Linda via hennes bröllopssida och efter några mail kändes det rätt! Det är viktigt att anlita någon som man känner förstår känslan och drömmarna man strävar efter. 

Fotograf: Alessandro Chiarini
Bröllopskoordinator: www.weddingspersempre.com