Guldsmed Lancing - två generationer guldsmeder berättar om sitt yrke

Vi älskar att få en inblick i vardagen hos olika bröllopsleverantörer. Denna gång får vi lära oss mer om Guldsmed Lancing, som består av två generationer guldsmeder - far och dotter. Alla smycken är handgjorda i deras verkstad i Simrishamn. Vi har bett dem berätta om sin verksamhet och vad som driver dem att skapa allt det vackra som de gör. Samtidigt får vi följa delar av arbetets gång i bilder. 

Tack Ola och Hilda Lancing för att ni delar med er av er historia hos oss idag!


Hilda Lancing berättar

Vår verksamhet i dess nuvarande form som Guldsmed Lancing startade i maj 2015, efter att vi beslutade oss för att börja jobba ihop. Vi är far och dotter, båda är vi guldsmeder och tillsammans har vi mer än 40 års yrkeserfarenhet. Vår passion är det gedigna hantverket och vårt driv är alltid det kreativa, att se hur metallerna formas och att hitta på roliga lösningar med små finurliga detaljer.
Det är alltid en process att tillverka en ring. Det är många tankar som far och vissa vill ha det enkelt medan andra kanske önskar något helt otraditionellt. Idag finns det ju inga regler på hur ringar “ska” se ut. Så det är verkligen bara fantasin som sätter gränser. Ibland har man gammalt guld som man vill smälta ner och använda till de nya ringarna, men har man inte det så kan det vara tryggt och fint att veta att guldet vi använder oss av är bara återvunnet guld som kräver långt mindre resurser och miljöpåverkan än gruvbrytning. Och vi använder endast konfliktfria diamanter när vi tillverkat smycken med nya diamanter. Ibland har man en ide på hur ringarna ska se ut, men oftast hjälps vi åt att komma fram till just era unika ringar. 
På ett sätt tror jag att guldsmedshjärnan alltid är påkopplad. Vi finner inspiration till smycken både i naturen som på plats i verkstan. Vi inspireras även av varandra. Ett smycke kan vara en inspiration till tio andra liknande. Vi har en styrka i att vi är två generationer guldsmeder, då har vi två olika synvinklar och två sätt att se på ett smycke. Idéerna tar nästan aldrig slut.
Det är viktigt att man kikar på förlovningsringen så att den tillsammans med vigseleringen passar ihop, ibland gör vi faktiskt förlovningsringen och vigselringen samtidigt. Det är viktigt att man får vara med och påverka, men även få tips och råd om hur man bör tänka. Stegvis in i processen är vårt blivande brudpar välkomma att komma förbi för att prova ringarna och kanske justera små detaljer. Detta är viktigt för oss. Det måste ju kännas absolut rätt med sin vigselring.
Det bästa med vårt arbete är ju helt klart att få vara med i en process som betyder så mycket. Det finns så otroligt mycket känslor och tankar kring vigselringar. Och då och då när vi sitter vid vår bänk och filar på ett par nya ringar slås man ibland av tanken att vi tillverkar ringar till ett förälskat par, som de ska bära livet ut. Det känns stort. Det tror jag är det allra bästa med vårt jobb. Att tillverka något som betyder så otroligt mycket!

Läs också:

Made by P - Vägen mot sitt drömyrke

Made by P - Vägen mot sitt drömyrke

Inbjudningskort till bröllop med skördefest

Inbjudningskort till bröllop med skördefest

Tips för att anordna en härlig möhippa

Tips för att anordna en härlig möhippa